Körbelengte a játékosság

Vágólapra másolva!
Bacsó Péter filmrendező tegnap, 81 éves korában meghalt. Gyászoljuk mi, nézők, akik alkotásain keresztül ismertük, és gyászolják kollégái, akiknek emberileg is sokat adott a jelenléte. Cikkünkben Bacsóra emlékeznek többek közt Makk Károly és Tímár Péter rendezők, Básti Juli, Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Alföldi Róbert színművészek.
Vágólapra másolva!

Tímár Péter
A Bacsó Péternél egy generációval fiatalabb alkotó pályája a Bacsó vezette Dialóg Stúdióban indult

Engem ő indított el a pályán. A filmgyárban dolgoztam mint trükkoperatőr, és nagyon jóban voltunk. Írtam egy forgatókönyvet csak úgy magamnak, ez volt az Egészséges erotika, és egy hétfő reggel bevittem neki megmutatni. Mindig bent volt már reggel 8 körül, odaadtam neki a könyvet, és fél 11-kor felhívatott a titkárnőjével, hogy szerződést szeretne kötni velem. Hihetetlen volt. Én nem végeztem rendezőit, nem tudtam mutatni neki semmit, de úgy látszik, azt érezte, hogy én ezt meg fogom tudni csinálni.

Számomra nélkülözhetetlen volt a véleménye, szerintem ő volt a legjobb dramaturg az országban. Hihetetlenül pontos volt, és nem csomagolta be a mondanivalóját, volt olyan könyvem, amit kőkeményen lekukázott. Három hete elküldtem neki négy forgatókönyvet, hogy mondjon róluk véleményt. Hármat közepesnek tartott, egyet nagyon dicsért, és tanácsokat adott az átírására. Egy hete beszéltem vele utoljára, amikor el akartam küldeni neki az átírt változatot, akkor éreztem a hangján, hogy baj van. Mondta, hogy nincs jól, ezen a héten hívjam újra. Most már hívhatom... Borzasztóan sokat jelentett nekem.

+ + +

Makk Károly
Számtalanszor rendezett Bacsó által vagy vele közösen írt forgatókönyvből, pl.: Szerelem, Egy erkölcsös éjszaka, Macskajáték

Akkor ismertem meg Pétert, amikor '46-ban a Főiskolán kerestem a nevemet a kiakasztott papíron, amelyen a felvettek listája szerepelt. Ő is ott nézegette, hogy felvették-e. Kiderült, hogy mindkettőnket felvettek, de ő színházi rendezői szakra jelentkezett, én pedig filmrendezőire. Az eső két évben közös óráink voltak, Radványi Géza volt a mesterünk, aki egy varázsos ember volt, és nagyon nagy hatással volt Péterre. Ő volt az egyik "csalogatója" a film felé, a másik pedig én. Sokat ültünk egymás mellett, én meséltem neki az avantgárd filmötleteimet, ő pedig mindig nagyon finom pluszötleteket adott hozzá. Akkor kezdtünk együtt dolgozni, ami ebben az időben még vizsgafeladatokat, közös agytornákat jelentett.

Forrás: MTI
Göncz Árpád, Bacsó Péter és Makk Károly

Amíg nem lett rendező, addig a filmjeim 90%-ában szerző, társszerző vagy dramaturg volt, de utána is dolgoztam vele, mert hihetetlen finom érzéke volt a történetmeséléshez, amiben nekem mindig is kellett a segítség. Utoljára két nappal ezelőtt beszéltem vele, mert dolgozom egy forgatókönyvön, amivel kapcsolatban tavaly nyár óta állandó konzultáció volt közöttünk. Az áttekintőképessége, a dramaturgiai érzéke hihetetlenül erős volt, emellett a humora, iróniája is. Ő is mindig megmutatta nekem a forgatókönyvet, amikor filmet csinált. Nagyon jó duett volt ez. Barátilag is hihetetlen csapás, és mint kolléga is hiányzik, hogy nincs akit felhívjak, hogy "hé, öreg, írtam három jelenetet, és fusd már át, mert az egyik sántít".

+ + +

Cserhalmi György
Számos Bacsó-filmben szerepelt, köztük a Sztálin menyasszonyá-ban, a Megint tanú-ban és a Hamvadó cigarettavég-ben

Forrás: MTI
A Hamvadó cigarettavég forgatásán, jobb szélen Cserhalmi György

A debreceni nagyerdőben láttam először, éppen udvarolt a későbbi feleségének. Tizenhat voltam, és még fogalmam sem volt, hogy színész leszek, s valaha közünk lesz egymáshoz. Aztán a filmgyárban többször találkoztunk, de sokáig nem dolgoztunk együtt. A Sztálin mennyasszonyá-ba hívott először, valószínűleg azért, mert lovasemberre volt szüksége. Akkor elindult valami köztünk, mert később szinte minden filmjében szerepeltem. Barátok sohasem lettünk, talán a korkülönbség miatt, de tiszteltük egymást. A színésszel, mint alkotótárssal dolgozott együtt. Hagyta, hogy beleszóljunk a szerepbe, sőt, kíváncsi volt az ötleteinkre. Volt benne egy nagy nyitottság, amit szerettem. Bár nem csak ezt a tulajdonságát, az embert is.

+ + +

Básti Juli
Bacsó Péter több filmjében játszott, köztük a Sztálin menyasszonyá-ban és a Banánhéjkeringő-ben

Mindig harmonikus volt vele dolgozni, nagyon felkészült volt, biztonságban érezte magát vele az ember. Egy színésznek nagyon nehéz feszült légkörben teljesíteni, de mellette ilyen egyáltalán nem fordult elő. Jókedvű volt és lankadatlan kíváncsisággal szemlélte az életet és az embereket. Mindig képes volt magával húzni, feltölteni az embereket, akikkel dolgozott.

Forrás: [origo]
Básti Juli és Dés Mihály a Banánhéjkeringő-ben

A Sztálin menyasszonya életem egyik legfontosabb szerepe, örökre őrzöm a szívemben ezt a forgatást. A film főhősnője egy bolond lány, akit nagyon nehéz feladat volt megformálni, de éppen emiatt volt igazi színészi kihívás, és éppen a nehézsége miatt kötődöm hozzá annyira. Amikor valakivel ennyire elmélyülten tud dolgozni az ember, olyan bizalom alakul ki, ami megmarad örökre.

Szerintem nagy dolog, hogy Bacsó igazán nehéz időkben tudott közönségsikereket csinálni. Mindenféle divatirányzattól függetlenül olyan filmeket készített, hogy tele voltak a mozik.

+ + +

Rudolf Péter
Tíz év alatt Bacsó három filmjében szerepelt, a Balekok és banditák-ban, a Hamvadó cigarettavég-ben és a De kik azok a Lumnitzer nővérek?-ben

Kísértetiesen emlékeztetett a nagyapámra külcsínben és belbecsben is. Imádtam vele dolgozni, azt éreztem, hogy én értem őt és ő ért engem. Ez megtiszteltetés volt. Imádtam a humorát, a sármját. Körbelengte a játékosság, a hecc, a groteszk. Gyakorlatilag folyamatosan egy történetben élt. Amikor dolgozhatott, boldog volt, és azt sugározta magából, hogy a forgatás közben adódó problémák megoldhatók, és soha nem okozhatnak akkora feszültséget, hogy a dolog játékosságát elvegyék. Értett a színészek nyelvén, mindig partnerként beszélt velem. Ha valami olyat csináltam, ami nem tetszett neki, nagyon pontosan, szeretettel tette helyre. Többször kértem tőle tanácsot forgatókönyvekkel kapcsolatban. Nemrég meg is beszéltem vele, hogy fölugrok hozzá egy ilyen ügyben, de a sok dolgom miatt húztam-halasztottam. Ez most pocsék érzés.

+ + +

Nagy-Kálózy Eszter
Karády Katalint játszotta a 2001-ben bemutatott Hamvadó cigarettavég-ben

A Hamvadó cigarettavég-et hosszú szereplőválogatás előzte meg. Én voltam legjobban meglepve, amikor Péter fölhívott, és azt mondta, hogy "te fogod úgy eljátszani, ahogy én elképzeltem". Nagyon emberséges rendező volt, jó volt vele együtt ülni, beszélgetni. Csodálattal néztem, ahogy hihetetlen energiákkal az újabb és újabb terveiről beszél. Ez a fajta tenni akarás és ambíció nagyon sokáig kitart. Mindig talpra állt, ezért is döbbenetes, hogy elment. Nem haragudott a világra, nem volt benne keserűség, pedig nyilván neki is voltak nehézségei az életben. Aki ilyen, az nem haragszik a körülötte élőkre sem, hatalmas szeretettel tudott beszélni mindenkiről. Mindig volt benne mosoly és kedv. Ha meg lehetne tanulni tőle valamit, akkor ezt kellene, hogy emberileg nem lehet másképp végigcsinálni, így kell végigcsinálni.

Forrás: MTI
Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Bacsó Péter a Hamvadó cigarettavég forgatásán

A Hamvadó cigarettavég forgatásáról leginkább az maradt meg bennem, hogy bár voltak mozgási nehézségei, olyan diszkrét volt, hogy sosem kiabált át a stábon keresztül, még akkor sem, ha csak azt akarta mondani, hogy "jó volt, felvesszük még egyszer". Mindig fölállt és odajött, csak a cél lebegett a szeme előtt, hogy odaérjen hozzám, mi meg vigyáztunk a zsinórokra, nehogy elessen.

+ + +

Alföldi Róbert
A De kik azok a Lumnitzer nővérek?-ben Rudolf Péterrel együtt főszerepet játszott

Nekem a De kik azok a Lumnitzer nővérek? azért volt fontos, mert ezen kívül az elmúlt húsz évben alig volt filmszerepem. Péter színészek iránti tisztelete nagyon megrendített, végtelen odafigyeléssel bánt a színészeivel, nagyon örült az ember, hogy vele dolgozhat. Megfogott a nyugalma, békéje, tudása, humora. Ugyanolyan örömmel forgatott filmet ötven év után is. Nagyon jólesett, hogy amikor a Nyugalom megkapta a magáét, akkor Péter felhívott, és elmondta, hogy nem tartja rossznak a filmet. Nagyon nyitott, kíváncsi ember volt. A Te rongyos élet vagy A tanú, Péter egész szellemisége az ember részévé válik, de hogy pontosan mi épül be az emberbe, azt nem lehet megfogalmazni, nem is fontos.

+ + +

Ubrankovics Júlia
Bacsó Péter utolsó nagyjátékfilmjének, a Majdnem szűz-nek a főszereplője

Nagy kihívás volt egy ilyen nagyon nagy rendezővel dolgozni, mert amikor elkezdtük a közös munkát még csak negyedéves voltam a Főiskolán. Furcsa, amikor egy idős mester és egy pályakezdő színésznő találkozik, de ahogy készültünk a forgatásra, rájöttem, hogy nem ez határozza meg, hogy két ember közt egyetértés van-e. Szellemileg teljesen friss volt; számomra az ő lénye bizonyította be, hogy az ember szelleme és tudata milyen hihetetlenül erős. Természetes, hogy a test a hosszú élet alatt elszárad, de ezek után nem merül fel bennem kétség afelől, hogy van-e tovább.

Forrás: [origo]
Ubrankovics Júlia és Bacsó Péter a Majdnem szűz forgatásán

Nagyon jó viszonyban maradtunk a forgatás után, tegnap még beszéltünk, hétfőn még találkoztunk. Emberfelettien küzdött a betegséggel. Az ágya tele volt friss újságokkal, és azon bosszankodott, hogy nincs elég jól hozzá, hogy tanácsot adjon egy forgatókönyvvel kapcsolatban, amiről a véleményét kérték. Nem adott fel semmit egy pillanatra sem. Sosem panaszkodott, csak onnan lehetett tudni, ha valami gond volt, hogy sokáig ült szótlanul.

+ + +

Andor Tamás
Bacsó Péter filmjei többségének operatőre, ő fényképezte többek közt a Te rongyos élet-et, a Banánhéjkeringő-t és a Hamvadó cigarettavég-et

Bacsó Péterrel úgy hozott össze a sors, hogy amikor elkezdődött a korábbi filmjeit fényképező Zsombolyai János rendezői pályafutása, akkor kiválasztott engem az Áramütés című filmje operatőrének. Onnantól kezdve a mi életünk és a családjaink élete is összekapcsolódott. Pont nézegettem a régi képeket, amiken hol az ő gyerekei ülnek az én nyakamban a forgatásokon, hol fordítva. Harminc-néhány év alatt kialakult egy olyan együttélés, ami egy házassághoz hasonlít, hiszen amikor évente csináltunk filmet, majdnem többet voltunk együtt, mint a házastársainkkal.

Forrás: [origo]
Bacsó Péter és Andor Tamás a Majdnem szűz forgatásán

Szemérmes barátság alakult ki köztünk, ezért tényleg súlyos személyes veszteségként élem meg, hogy Péter elment. Integráns személyiség volt, akinek nagyon fontos volt a jelenléte a magyar filméletben. Komoly szakadás keletkezett azzal, hogy ő elment, mi pedig, akik itt maradtunk, próbáljuk ezt a hálót megfoltozni úgy, hogy megmaradjon benne az ő helye.

----

Cikkünkhöz Cserhalmi Györggyel Berniczky K. Edit beszélgetett.