A délután közzétett kilométeres listába sokaknak beletörhetett a foguk, ezért kimazsoláztuk, hogy a filmművészet jeles képviselői közül kik nyertek ma Kossuth-díjat:

  • Gáspár Sándor színész (Csapd le csacsi!, Delta)
  • Hegedűs D. Géza színész (Szezon, Made in Hungária)
  • Kováts Adél színésznő (A magzat, A Hídember)
  • Máté Gábor színész (Mielőtt befejezi röptét a denevér, Taxidermia)
  • Rózsa János rendező (Álmodó ifjúság, Csók, anyu!)
  • Sándor Pál rendező (Régi idők focija, Ripacsok)
  • Vári Éva színésznő (Sose halunk meg, Csaó, bambinó)
Forrás: MTI

Máté Gábor és Kováts Adél


Az MTI riportere az összes díjazottnak feltette az ilyenkor hagyományos "Ön számára mit jelent a Kossuth-díj?" kérdést, és az alábbi válaszokat kapta.

Gáspár Sándor: "Természetesen váratlanul ért a Kossuth-díj, de az a jó állapot, amikor az ember nem számít a kitüntetésre, hanem csak eljátszik a gondolattal, milyen jó lenne."

Hegedűs D. Géza: "A Vígszínház korábbi nagy Kossuth-díjasaira is gondoltam nagy szeretettel, mikor átvettem az elismerést."

Kováts Adél: "Az ember teszi a dolgát, megy előre egy úton. A Kossuth-díj hatalmas elismerés, és annak visszajelzését jelenti számomra, hogy jól csinálok valamit, ugyanakkor előttem is sok minden van még és sok mindent várnak tőlem, hiszen középkorú művészként kaptam meg a kitüntetést."

Máté Gábor: "Nagyon jó érzés volt megkapni a Kossuth-díjat. Bár szakmai körökben persze elterjedt, hogy kik vannak felterjesztetve, de hogy meg is kaptam az elismerést, az nagyon nagy öröm."

Rózsa János: "Nagyon örülök, de ez annyira nem meglepő: egy Kossuth-díjnak mindenki borzasztóan örül, hisz ez óriási elismerés. A díj talán azt jelenti, hogy nem csináltam fölöslegesen azt, amit csináltam."

Sándor Pál: "Ha húsz évvel ezelőtt kaptam volna Kossuth-díjat, az minden bizonnyal meglepett volna, az, hogy most kaptam, bár nagyon jól esik, nem okozott óriási meglepetést"

Vári Éva: "Nem hiszem el, hogy ez velem megtörténhetett: sok minden kavarog bennem, eszembe jutott az egész pályám."