Tiniszerelem és Oscar-díjas kötéltáncos a Titanicon

2009.03.16. 9:53

Kihirdették a március 26-án kezdődő Titanic filmfesztivál teljes programját. Ebben az évben 56 filmet mutatnak be 26 országból.

Megtekinthetjük majd a virágzó román filmművészet egyik legfrissebb darabját, A legboldogabb lány a világon-t, amely egy keserédes történet egy lányról és szüleiről, akik egy nyereményakción autót nyernek és Bukarestbe utaznak, ahol számos megpróbáltatáson kell átesniük. Vetítik Greg Mottola kamaszfilmjét, az Adventureland-et, amely egy fiúról (Jesse Eisenberg) szól, aki egy nyarat vidámparki munkával tölt és közben beleszeret egy lányba, akit az Alkonyat-ból ismert Kristen Stewart formál meg. A bűn mélységei szekcióban mutatják be többek közt a német Csontdaráló című filmet, amelyben egy volt nyomozó egy bizarr vidéki étterembe kerül, melynek pincéjében vészjósló csontzúzó gépezet működik, valamint a nápolyi maffia kegyetlen világába kalauzoló, európai filmdíjas és cannes-i nagydíjas Gomorrá-t.

Forrás: [origo]
Jelenet a Fél(ek) a sötétben című filmből | A film adatlapja

Az animációs film rajongóinak figyelmébe ajánljuk a Fél(ek) a sötétben című francia alkotást, amelyben napjaink legnevesebb illusztrátorai és képregény-rajzolói járják körül a félelem témáját. A helyenként kifejezetten hidegrázós film az anime és a horror műfaji elemeit kombinálja, és a félelmet letisztult, absztrakt formákkal, dermesztő, fekete-fehér színvilágban tárja a néző elé. Az Edison és Leo, a stop-motion technikával készült kanadai animációs film egy korántsem átlagos család történetén keresztül bizarr, gótikus és szürreális világba kalauzol bennünket, amelyben a szerelem, a lopás és a bosszú motívumai keverednek. A Másodpercenként 5 centiméter című japán anime az emberi érzelmek ábrázolását állítja középpontba: a lélek rezdüléseit és az emberi kapcsolatokat gyönyörűen kimunkált képi világgal, kifinomult érzékenységgel mutatja be.

Forrás: [origo]
Jelenet az Ember a magasban című filmből | A film adatlapja

James Marsh Ember a magasban című alkotása bebizonyítja, hogy egy dokumentumfilm is lehet olyan izgalmas és szórakoztató, mint a legjobb krimi. A filmből Philippe Petit francia kötéltáncos hírhedt mutatványának körülményeit ismerhetik meg. A férfi 1974-ben engedély nélkül sétált át a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen. Az "évszázad legnagyobb művészi bűncselekményét" bemutató film - számos egyéb elismerés mellett - 2009-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is. Ugyancsak a Filmdokk szekcióban tekinthető meg a Gát a Jangcén című dokumentumfilm, amely a kínai gazdasági növekedés jelképévé vált Három Szoros-gát építésének a kisemberek életére gyakorolt hatását ábrázolja.

Forrás: [origo]
Jelenet a Berlin Calling című filmből | A Quart kritikája a filmről

A zene szerelmesei a "Zene mindegykinek" szekció kínálatából válogathatnak, ahol a legkülönfélébb muzsikusokkal és zenei világokkal ismerkedhetnek meg. A nemzetközi hírű DJ, Paul Kalkbrenner főszereplésével készült Berlin Calling a berlini technoszcénát jeleníti meg, a Largo című film pedig Mark Flanagan híres Los Angeles-i klubjának mindennapjaiba enged betekintést, számos előadó közreműködésével.    

A Titanic fesztivál teljes programja és a filmek bővebb leírása itt olvasható.

Forrás: Titanic filmfesztivál