A hazugság nem fáj

2009.03.28. 23:55

A Hazug emlékek rámutat, hogy az anyák, akik gyermekük kedvenc nyuszijának halálát a házi kedvenc erdei kolóniába való visszatérésével magyarázzák, ne csodálkozzanak, ha felnővén porontyaik majd hasonlóan hihető mesékkel traktálják őket. Diego Sabanés, argentin rendező filmjében egy egész család fog össze, hogy válogatott kegyes hazugságokkal megóvja a beteg mamát legkisebb fia, Pablo eltűnésének hírétől.

Az ódon, porlepte, Buenos Aires-i házat elhallgatásokra, képmutatásra alapozták, és a benne élő látszatboldog családot is csak a legkülönfélébb közös élethazugságok kötelékei tartják össze. A kollektív hazug élet, a valóság teljes tagadása remekül, és fájdalommentesen működik, hiszen a családtagok tökéletesen megtanulták a rendszer fenntartásához szükséges játékszabályokat, és nem restek ezeket szigorúan betartani, és betartatni. Ha valaki hibázik, - mondjuk, van pofája megbetegedni, és ezzel veszélyeztetni a harmóniát - akkor kimarad egy dobásból, és gyorsan eltávolítják a házból. A film ügyesen és fokozatosan adagolva rádöbbent, hogy ennek a magányos, ugyanakkor biztonságos játéknak senki sem nevet a végén, mert természetéből adódóan lehetetlen belőle kiszállni, és szükségszerűen a kreált világ teljes széthullásához vezet.

A Hazug emlékek Julio Cortázar novellái alapján készült, és Antonioni Nagyítás-a olyan magasra tette a mércét a cortázar-i univerzum filmre adaptálásával, amit rettenetesen nehéz megugrani. Ez Diego Sabanésnek sem sikerül, filmje maximum a novellák igényes illusztrációjaként működik. Az őszinteség kontra kegyes hazugság kérdéskörben óhatatlanul eszünkbe jutó Good Bye, Lenin! egyetlen, rekonstruált híradóján többet lehet nevetni, mint a Hazug emlékek alatt összesen, miközben a rendező humoros portrénak nevezi filmjét. És akkor még nem említettem a témakör abszolút etalonját, Makk Károly zseniális Szerelem című filmjét, Darvas Lili csodálatos, többet tudó, mint amennyit eláruló mama figurájával.

AHazug emlékekmegtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében március 29-én, vasárnap 18.30-kor a KINO moziban.