Az elmúlt két év különleges volt: nem csak a mellékszekciókban (Kritikusok Hete, Rendezők Kéthete), hanem a versenyprogramban is szerepelt magyar film a cannes-i filmfesztiválon (2007-ben A londoni férfi, tavaly a Delta). Az idei év lényegesen soványabb lesz magyar részvétel szempontjából: mindössze egy rövidfilm és egy belga-holland-magyar koprodukcióban készült nagyjátékfilm képviseli az országot.

Fotó: Meggyesi Bálint
Idén nem lesz ilyen mulatság | Mundruczó Kornél és Tóth Orsi a Delta tavalyi cannes-i buliján | Fotó: Meggyesi Bálint


Kenyeres Bálint A repülés története című magyar-francia koprodukcióban készült rövidfilmje, amely a Filmszemle nyitófilmje volt, a Rendezők Kéthete programjába került be. A századfordulós, kosztümös film a normandiai tengerparton játszódik egy családi piknik alkalmával. A kisfilm valószínűleg hamarosan Magyarországon is moziforgalmazásba kerül: a tervek szerint május 21-étől, A pankrátor előtt vetítik majd bizonyos mozikban.

Forrás: [origo]
Jelenet A repülés történeté-ből | Kritikánk a filmről

A Kritikusok Hetén mutatják be a belga Caroline Strubbe Lost Persons Area című első nagyjátékfilmjét, amelyben az egyik főszerepet Hajdu Szabolcs rendező öccse, Hajdu Zoltán Miklós alakítja, aki a Fehér tenyér főszerepét is játszotta. A hivatalos honlap leírása szerint "az élet útvesztőiben elveszett emberekről" szóló filmben Hajdu egy magyar mérnököt alakít, aki egy jobb élet reményében próbál szerencsét Belgiumban. A film magyar producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert.

Forrás: [origo]
Jelenet a Lost Persons Area-ból | A film honlapja

A Kritikusok Hete különprogramjában, melynek célja fiatal tehetségek felfedezése, részt vesz Nagy Dénes Russian Playground című rövidfilmje, valamint a Transsiberian Voices című kisfilm is, melyet Vízkelety Márton fényképezett.

A Kritikusok Hete teljes programja itt található, a Rendezők Kéthete programja pedig itt olvasható.

- - - - -

Filmklub a Twitteren: Itt nyomatjuk a korszerű mikrobloggolást, kövess minket!