Információk a cannes-i filmfesztiválról, amik eddigi cikkeinkből ( hivatalos program , magyar résztvevők ) kimaradtak:

Mai hír, hogy Fanny Ardant színésznő versenyből kimaradt első rendezését, a Cendres et Sang-t (Hamu és vér) a hivatalos programban, versenyen kívül vetítik majd. A film az albán Ismail Kadaré Aiszkhülosz, a nagy vesztes című írásán alapul, ami a görög tragédia eredetét boncolgatja. Hogy ebből hogyan lehet játékfilmet csinálni, azt nem tudjuk, igaz, nem olvastuk a könyvet.

2004 óta rendezik meg a cannes-i filmfesztivál részeként a "Cannes Classics" vetítéssorozatot, amiben klasszikus filmalkotásokat lehet megtekinteni helyreállított kópiáról. Idén Martin Scorsese a program tiszteletbeli elnöke, a válogatásba pedig olyan mesterművek kerültek be, mint Michelangelo Antonioni A kaland-ja (ezt a filmet idén annyira nyomják, hogy a fesztivál plakátjához is felhasználták), Jean-Luc Godard-tól a Bolond Pierrot és Luchino Visconti Érzelem című alkotása. A filmek teljes listája itt található.

Forrás: [origo]
A cannes-i filmfesztivál idei plakátja

Korábbi híradásunk óta változott a helyzet Francis Ford Coppola Tetró-ját illetően. A film mégis részt vesz a fesztiválon, ha nem is a hivatalos programban: miután Coppola visszautasította, hogy a hivatalos programban, de versenyen kívül vetítsék a filmet, a Rendezők Kéthete szekció lecsapott a lehetőségre, és sikerrel magukhoz édesgették az alkotót, így a Tetro a szekció nyitófilmje lesz.

Még nem ejtettünk szót az idei zsűriről azon kívül, hogy Isabelle Huppert lesz az elnök. A héttagú csapatban idén részt vesz a balhés színész-rendezőnő, Asia Argento (reméljük, hogy őrült ruhákban vagy félmeztelenül jelenik meg a vörös szőnyegen), a török rendező, Nuri Bilge Ceylan, akinek Három majom című filmje tavaly versenyben volt, a dél- koreai Chang-dong Lee, aki 2007-ben a Secret Sunshine-nal versenyzett, James Gray, aki tavaly Two Lovers című filmjével rovatunk nőtagjait felbőszítette, férfitagjait elandalította, Hanif Kureishi forgatókönyvíró (Az én szép kis mosodám), Shu Qi tajvani színésznő (A szállító) és Robin Wright Penn színésznő (Életem szerelme, Bűnös viszonyok).

Tíz éve rendezik meg a fesztivál keretében a "Producers on the Move"-találkozót, amely a feltörekvő európai producereknek nyújt lehetőséget a tapasztalatcserére. Idén Magyarországról Sipos Gábor (Boldog új élet), a Laokoon Film munkatársa vesz részt az eseményen.