Meghalt Karl Malden

2009.07.02. 7:18

Szerdán 97 éves korában meghalt Karl Malden Oscar-díjas amerikai színész. Malden saját otthonában hunyt el, ügynöke szerint álmában érte a halál.

Forrás: [origo]
Karl Malden a Golden Gate híd előtt

Az amerikai színész Djordje Sekulovic néven, szerb bevándorlók gyermekeként született az Egyesült Államokban. Filmes karrierje kezdetén változtatta meg a nevét.

1937-ben debütált a színpadon. Elia Kazan rendező gyakran dolgozott vele és 1951-ben ráosztotta Mitch szerepét a Vágy villamosá-ban, melyért Malden elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját. Kazan az 1954-es Rakparton-ban is rendezte a színészt.

A széleskörű ismertséget viszont az 1972 és '77 közt futó San Francisco utcáin című tévésorozat hozta meg számára, amelyben Michael Douglas nyomozótársát alakította.

1988-tól kezdve öt éven keresztül a legnagyobb amerikai filmszakmai szervezet, az Oscar-díjat is odaítélő Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöke volt.

1997-ben adta ki lányával közösen írt, When Do I Start? című önéletrajzi könyvét. Legutolsó szerepét 2000-ben, Az elnök emberei című tévésorozat első évadjának egyik epizódjában alakította, melyben egy papot formált meg.

Karl Malden 21 éven át volt az American Express reklámarca


Karl Malden mint Corrigan atya a Rakparton-ban