Nyaranta jelentkező népszerű cikksorozatunkban önkényesen és szigorúan szubjektív kritériumok alapján döntjük el, hogy az adott napon szerintünk melyik színésznő a legszebb mind közül. Mai választottunk a bájosan gülüszemű 27 éves Lizzy Caplan, aki a Cloverfieldből és a True Blood című vámpíros tévésorozatból lehet ismerős.

#11 - Lizzy Caplan

Született: 1982. június 30.

Ki a manó ő? Lizzy Caplan már több, mint tíz éve van a pályán, és számos általunk nem látott tévésorozatban (The Pitts, Related, Az osztály) játszott főszerepeket. Jelenlétével emelte Lindsay Lohan (Bajos csajok) és Kate Hudson (A spanom csaja) egy-egy filmjének színvonalát, a dühöngő szörny elől menekült a Cloverfield-ben és nehéz volt nem észrevenni korunk legnépszerűbb HBO-sorozatában, a True Blood - Inni és élni hagyni-ban, amelyben több alkalommal is flangált egy szál bugyiban. Ezért a dicséretes tevékenységéért a filmes meztelenkedés legnagyobb szakértőitől (Mr. Skin) tavaly megkapta a legjobb tévés pucérkodásért járó elismerést.

Olyan mint...: Kat Dennings idősebb kiadásban vagy Marion Cotillard fiatalabban.

Bulvárinfó: Lizzy 2006-ban pár hónapig együtt járt Matthew Perry-vel.

Színművészeti tevékenység: Caplan elragadó személyisége is nagyban hozzájárul a szépségéhez, amit nehéz fotón visszadni, ezért kiválasztottunk egy-egy jelenetet a legjobb tévés és filmes munkáiból, hogy mozgásban is szemügyre vehesd a színésznőt.

True Blood - Inni és élni hagyni (True Blood, 2008)


Legújabb kattanásunk a Sírhant művek alkotójának szexuális túlfűtött vámpírsorozata, amely annyira addiktív, hogy nem is érdemes belekezdeni, ha nem tudunk egyszerre legalább 3-4 részt megnézni (erre mondjuk rá is segítennek Alan Ballék, mert minden epizód a lezáratlanul, valami őrülten izgalmas történés közepén ér véget). A Lizzy által játszott vámpírvér-függő hippicsaj a hetedik rész közepén bukkan fel és szűri össze a levet a meghatóan ostoba Jason Stackhouse-zal. A fenti videón azt a jelenetet látjuk, amelyben először nyomnak közösen vámpírvért, aminek a hatása a sorozat mitológiája szerint az extasy-hez és a gombához hasonlatos, de még azoknál is jóval potensebb.

+ + +

Cloverfield (2008)


Marlena (Lizzy Caplan) szinte senkit nem ismer azon a buli, amit az óriási szörny érkezése félbeszakít a film elején, de mivel a kamerát kezelő idegesítő csávó bele van zúgva a lányba, ezért sokat legyeskedik körülötte. Szerencsére a forgatókönyvíró annyiban ragaszkodott az életszerűséghez, hogy a szépséges lány később sem jön össze a folyton nyavalygó, tenyérbemászó alkalmi operatőrrel.

+ + +

Crashing (2007)


Egy pár hónappal ezelőtti cikkünkben már ajánlottuk ezt a nagyrészt egy lakásban játszódó, háromszereplős kamaradrámát, de most Lizzy jeleneteit újranézve megint meg kell állapitanunk, hogy a Crashing az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb felfedezése. A felesége által kipaterolt negyvenes regényírót (Campbell Scott) befogadó két irreálisan gyönyörű hoszonéves bölcsészlány közül Caplan a kiegyensúlyozottabbikat alakítja. A beágyazott video megmutatja, hogy egy írónak már eleve nem könnyű egyszerre megélni és művészileg feldolgozni az életet, de ha összekerül két író, ez a nehézség hatványozottan jelentkezik.

+ + +

Bajos csajok (Mean Girls, 2004)


A legtöbb gimis film úgy kezdődik, hogy a suliba újonnan érkező szimpatikus főhős hamar megismerkedik az intelligens és jófej kívülállókkal, majd a felszínes, de menő arcok bűvkörébe kerül, akik kedvéért elárulja újdonsült barátait, ezután ráeszmél, hogy ő mégis inkább a másik csapatban érzi jól magát. A Bajos csajok is ezt a bevált receptet követi, és a filmben Lizzy Caplan játssza a szarkasztikus, szexuálisan ambivalens alter-csajt, aki eligazítja Lindsay Lohant a különböző gimnáziumi klikkek és kasztok útvesztőjében. A szerep kedvéért Lizzy felszedett pár kilót és feketére festette a haját.

+ + +

Freaks and Geeks (1999-2000)


Eddig az összes ember, akit rávettünk arra, hogy bepróbálkozzon ezzel a tragikus módon csak egy évadot megélt tévésorozattal, pár órával később eksztatikus SMS-ekben lelkendezett, hogy ilyen fantasztikus dolgot még életében nem látott, és most azonnal megnézi mind a tizennyolc részét. A Freaks and Geeks zsenije abban rejlett, hogy úgy mutatta be egy amerikai gimnázium világát, hogy a középpontba a balhés-szívós arcokat (freaks) és az esetlen kockafejeket (geeks) állította. A hitelességet az is szolgálta, hogy a tinédzser főhősöket nem 28 éves fotómodellek játszották, hanem olyan tizenéves srácok és lányok, akik pont olyan bénán néztek ki, mint mindenki a gimiben. Az akkor még csak 17 éves Lizzy négy epizódban alakította Nick (Jason Segel - Lepattintva, Így jártam anyátokal) barátnőjét, egy kellemetlen teremtést, akinek jó érzéke volt ahhoz, hogy folyamatosan a legnagyobb cikiségeket mondja. A színésznő azóta sem győzi hangsúlyozni, hogy az összes szerepe közül, ez áll a legkevésbé közel a valódi énjéhez. (A Freaks and Geeks alkotói csináltak még egy hasonlóan nagyszerű és szintén rövidéletű sorozatot, ez volt az egyetemi közegben játszódó Undeclared, amelynek az első két részében állítólag Lizzy is feltűnik, de mi nem szúrtuk ki őt, pedig direkt újranéztük az ominózus epizódokat.)

----------

Köszönet a Soutaiseiriron együttesnek a cikk megírásához nyújtott lelki támogatásért.