Elhunyt Fenyvessy Éva, a Hyppolit, a lakáj Terkája

2009.07.22. 17:38

Kilencvenhét éves korában elhunyt Benedek Andorné Fenyvessy Éva színművésznő, a Hyppolit, a lakáj című film Terkája, a Köszönöm, hogy imádott! című sláger legendás előadója - tudatta egyetlen hozzátartozója, Takács Ildikó szerdán az MTI-vel. Fenyvessy Évát kedden késő éjjel, Budapesten érte a halál.

Fotó: Kollányi Péter (MTI)
Fenyvessy Éva 2008-ban a Hyppolit, a lakáj digitálisan felújított változatának bemutatóján a Puskin Moziban | Fotó: Kollányi Péter (MTI)

Fenyvessy Éva Zomboron született 1911. október 31-én. Pályáját Pécsett kezdte gyermekszínészként, majd 1930-ban elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját. 1933-ig a Király Színházban játszott, később szerepekre szerződött a Magyar, illetve az Andrássy úti Színházba. 1950-től nyugdíjazásáig, 1969-ig a Fővárosi Operettszínház művésznője volt, de még 1979-ig fellépett. Főként zenés vígjátékokban és operettek primadonna szerepeiben tűnt fel. 2008 áprilisában egy televíziós beszélgetésben idézte föl karrierjének fontosabb állomásait.

"Köszönöm, hogy imádott!" - jelenet a Hyppolit, a lakáj-ból

Számtalan magyar filmben szerepelt, egyik legemlékezetesebb alakítása Schneider Terka szerepe volt a Hyppolit, a lakáj-ban. 1940-ben forgatta az Erzsébet királyné című filmet, amelyben Micit, a színésznőt alakította. Temetéséről később intézkednek.