Kiskígyó Gordon kebelén

Vágólapra másolva!
Három évvel A királynő előtt Stephen Frears csinált egy tévéfilmet Tony Blair hatalomra kerüléséről, és Blairt itt is a gumiarcú Michael Sheen játszotta. Ez azért mellékes, mert a The Deal valójában Gordon Brownról szól.
Vágólapra másolva!

Nem tud a magyar ember semmit Gordon Brownról, Nagy-Britannia jelenlegi miniszterelnökéről, és valószínűleg a jövőben sem lesz ez másként. Tony Blairrel ellentétben Brown jellegtelen, feltűnést kerülő, szinte mogorva figura, aki taszítja a tekintetet, és azonnal törli magát az emlékezetből. Ha másért nem, ezért érdemes megnézni Stephen Frears The Deal-jét: ismeretterjesztő alapossággal mutatja be a Thatcher alatt nyűglődő, fogatlan Munkáspárt ifjú, de annál bölcsebb skót reménységét, a szűkszavú, megalkuvásoktól és seggnyalástól irtózó Gordon Brownt.

A film arról szól, hogyan került Brown a kilencvenes években karnyújtásnyira a hatalomtól és hogyan puskázta el. Nem mert lépni, amikor a másik igen. A másik ebben a történetben Tony Blair, Brown vigyori pártfogoltja, akit Brown, az egyértelműen nagyobb kaliber, a szárnyai alá vesz, barátjául fogad, majd pofára esik. A The Deal-t hiába próbálják A királynő előtörténeteként eladni mostanában, nem sok köze van Helen Mirren, Frears és Peter Morgan remek munkájához. Igen, itt is Michael Sheen játssza Blairt, ezt is Frears rendezte és Morgan írta, de ez egy közepesen érdekes politikai tanmese arról, hogy aki mer, az nyer, mert hiába nagy koponya Brown, a választók jobban értékelik Blair közvetlenségét, könnyen felfogható szlogenjeit. Nahát.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Michael Sheen a The Deal-ben

A történet a két egykori barát elhidegüléséről szól, és mindannyian tudjuk, hova vezetett a párharc: az első fordulót Blair nyerte, mostanában pedig Brown próbálkozik a miniszterelnökséggel. A 2003-as film azt állítja, hogy ezek ketten megegyeztek 1997-ben, a Munkáspárt győzelmének évében: az akkor már sokkal népszerűbb Blair viszi az első négy évet, a második kör Browné. Brownnak addig be kell érnie a pénzügyminiszteri poszttal. Blair azonban - a film szerint - megszegte a szavát, és 2003-ban még mindig ő vigyorgott az ország élén. "Gordon Brown még mindig vár a sorára" - jelenik meg a felirat a film végén. A szájbarágós befejezéssel a The Deal, úgy tűnik, Brownt hozza ki erkölcsi győztesnek, Blair meg a jóhiszemű Gordon kebelén melengetett kiskígyó. Szerencsére a történet már csak azért sem lehet ennyire egyszerű, mert a napnál világosabb, hogy nemcsak Blair, de Brown is vadul áhította a hatalmat, csak ő megtorpant a mindent eldöntő pillanatban. Sheen sem játssza gusztustalanra Blairt (A királynő-ben sem tette), David Morrissey pedig csodálatosan bontja ki Brownt, a mélyen tragikus, hamvába holt ígéretet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
David Morrissey a The Deal-ben

Igen, ez David "Szilvásgombóc" Morrissey, aki három éve az Elemi ösztön 2-ben a túlélés reményében inkább üres szenvtelenségbe burkolózott, és csapnivaló alakítást nyújtott a csapnivaló filmben. Itt, a The Deal-ben megmutathatta, mennyire jó színész. Hiába lenyűgöző karakter Blair és hiába jó Sheen, Morrissey mellett mellékszereplő lesz belőle; ez Gordon Brown és David Morrissey filmje. Ez a két ember teszi izgalmassá a történetet: a háttérbe szorult, sértett politikus és az őt játsszó, érzékeny színész.

A The Deal című film ingyen megnézhető a YouTube-on.