Hámori Gabit lerángatta a "gyíkarcfaszkalap"

2009.07.31. 2:05

Igazi kincsesbányára leltünk az interneten, mégpedig Szabó István blogjára. Ezen a blogon nem A napfény íze rendezője sztorizgat arról, hogyan rúgtak be tíz évvel ezelőtt Ralph Fiennes-szal és Koltai Sutyival, egy másik Szabó Istvánról van szó. Vele kapcsolatban az első érdekes információ, hogy 37 évig Gulyás Istvánnak hívták, de idén tavasszal legálisan Szabó Istvánra változtatta a nevét. Ez amiatt pláne meglepő, hogy Gulyás/Szabó a filmszakmában próbál meg érvényesülni. Olyanról már hallottunk, hogy ha valakit ugyanúgy hívnak, mint egy másik szakmabelit, akkor megváltoztatja a nevét, hogy nehogy összekeverjék őket, de olyanról még nem, hogy valaki szándékosan felveszi egy ma is aktív, legendás pályatársa nevét (a lábjegyzetben Szabó megmagyarázza, hogy miért döntött a névváltoztatás mellett* - V.F.).

Kern András a Ripacsok-ban

Szabó több dalszöveget írt Dukai Reginának és Pál Tamásnak, Peet Goodman álnéven két regényt jelentetett meg, valamint társíróként jegyzi a Tűzvonalban egyik részét. Halálkeringő című forgatókönyvéből idén augusztusban készül majd nagyjátékfilm Kern András főszereplésével. A film producerei az Üvegtigris-t és a Deltá-t is jegyző Kovács Gábor és Pataki Ági lesznek. "A történet, amelyben Columbo lánya a gyilkos" - válaszolta a forgatőkönyvíró, amikor e-mailben megkérdeztük tőle, hogy miről fog szólni a film.

Kern mellé egy harminckörüli színésznőt kerestek az alkotók, Szabó a blogjában részletesen írt a június második felében lezajlott szereplőválogatási folyamatról, és megnevezte az összes színésznőt, aki megjelent a meghallgatásokon. Hogy csak a legismertebbeket említsük: Schell Judit, Hámori Gabriella, Tóth Orsi, Kerekes Vica, Gubik Ági, Gubás Gabi és Dobó Kata. (Külön megtiszteltetés számunkra, hogy Szabó több bejegyzését is az [origo]-ról lelopott, forrásmegjelölés nélkül használt képekkel illusztrálta.)

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hámori Gabriella | Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A szerepre legalkalmasabb színésznő utáni kutatás június 27-én vált igazán izgalmassá, amikor Szabó egy ömlengő posztban tudósított Hámori Gabriella parádés meghallgatásáról. "Egy kicsit nekem is félre kellett vonulnom, mert úgy telirakott, hogy a gombóc a torkomban és hajszálon múlt, hogy nem rogytam össze zokogva" - lelkendezett a forgatókönyvíró. Már úgy tűnik, hogy Hámori személyében megtalálták a tökéletes főszereplőt, de még hátra volt a castingból egy utolsó kör, amire már csak a legesélyesebb három színésznőt hívták be: Hámorit, Kerekes Vicát és Dobó Katát.

A majdani film reményteli forgatókönyvírója a június 30-i ún. callback eseményeit rögzítette blogjában. Szabó István minden különösebb tapintat nélkül, ellenben részletgazdagon ecsetelte gondolatait a filmjébe jelentkező színészek erényeiről és hibáiról. Mint elmondja, először "nem igazán volt rá sansz, hogy bárki is túlszárnyalja az én Hámori Gabimat", ám aztán fordulatot vettek az események. A sors a Csizmadia Gergő nevű "gyíkarcfaszkalap" képében érkezett, aki "nagy lazán biztos tudattal odalibbent, beszólt kettőt, szétbaszott mindent, még saját magát is, de leginkább pedig lerángatta a Hámorit magával a csúcsbefutóból, aki szegény bármennyire is próbált utána már elkülönülni és visszakapaszkodni, nem ment neki, az ember meg csak idiótán meresztgette az extrém hülyegyerek szemeit, meg végkapálózott kettő shake-be esetten, mint döglötthal a szatyorban földrengéskor". (Nem tudtunk ellenállni annak, hogy hosszasabban idézzünk az érzékletes szövegből.) A callback többi szereplőjéről annyit tudunk meg a forgatókönyvíró őszinte vallomásából, hogy Dobó Kata "nagyon szép volt, és nagyon nagyon jó is", Kerekes Vicáról meg kiderül, hogy Prágában forgatott éjjeli kettőig, így aztán "finoman szólva sem maradt már neki ereje semmire". Az összegzésből kiderül, hogy a forgatókönyvíró Hámori Gabriella színművésznőre haragszik, Dobó Katát (innentől már az "ő Dobó Katáját") viszont hiteles játéka miatt "feltolta a favorithegyre".

Forrás: InterCom
Dobó Kata | Fotó: InterCom

Sem Szabó István, sem Pataki Ági nem erősítette meg lapunknak, hogy a Halálkeringő című film női főszerepe Dobó Katáé lett, ám abból, hogy kérdésünkre mind Hámori Gabriella, mind Kerekes Vica (akit egy cseh mesefilm izlandi forgatásán értünk utol) azt a választ adta, hogy nem fognak szerepelni a filmben, arra következtethetünk, hogy mégis Dobó Kata kapta meg a szerepet.

"Ha talán egy kicsit több türelemmel és idővel rendelkeznek az alkotók, és hagynak egy picit minket együtt játszani, akkor talán ki tudunk belőle hozni valamit" - mondta el kérdésünkre higgadtan Csizmadia Gergő, a legyíkarcozott színész, akire legtöbben Tea című tévésorozatból emlékezhetnek. A rövid ideig futó hazai gyártású szappanoperában a főhőst, Páncél Félixet játszotta, aki megörökölte a nagymamájától a sorozat visszatérő helyszínét adó teázót. Csizmadia elmondta, hogy bár "Gabival elég erős hatással voltak egymásra", csupán tíz perc állt rendelkezésükre a jelenethez. Az eddigiekhez képest mindketten máshogy játszották a szerepet, és "kicsit szétestek egymástól". "Elkezdtünk egymással játszani, ahelyett, hogy a jelenetet csináltuk volna." Ennek ellenére úgy gondolja, nem korrekt, hogy a rendező casting után közhírré teszi a színészek eredményeit, ráadásul névvel. "Leírhat rólam bármit, elküldhet a picsába, csak akkor ne nevezzen meg" - fogalmaz Csizmadia. "Hívjon Tibinek, és írja le, milyen szar volt Tibi a castingon."

Forrás: contactmodels
Csizmadia Gergő | Fotó: Contactmodells

Hámori Gabriella már olvasta korábban az ominózus bejegyzést, és Csizmadiánál kevésbé elnéző a szerzővel szemben: "Egy casting tapasztalatait blogolni súlyosan etikátlan és nagyon nagy hülyeség. Egy stábban senki sem engedi meg magának, mert ez nem csak fegyelmezetlenség, szakmaiatlanság, hanem nevetséges is. Benyomásairól írjon egy rajongó, egy filmkedvelő vagy kritikus, de aki filmet tud csinálni, annak eszébe sem jut az ilyesmi, pont azért, mert tudja, hogyan készül a film a nulladik pillanattól a bemutatásig." - közölte sommásan véleményét a színésznő.

Pár nappal a poszt megjelenése után Szabónak valószínűleg szólhattak tapasztaltabb producerei, hogy nem ildomos legyíkarcfaszkalapozni a meghallgatáson résztvevő színészeket, valamint idő előtt világgá kürtölni egy casting-folyamat végeredményét, mert július 4-én levett az oldalról néhány bejegyzést, például a fent idézettet is, bár azt is kilátásba helyezte, hogy ezeket később majd megint elérhetővé teszi. "Most én semmilyen döntésről, semmilyen szereplőkkel kapcsolatban, már nem zúzhatok infót sehová" - olvasható a blogon, írója "stábmarketinges kötelezettségre" hivatkozik. "Majd visszakerülnek azonnal, amikor a döntés bármilyen formán is hivatalozálódik."

Pataki Ági producer többszöri visszahívás után úgy döntött, hogy egyelőre nem kíván nyilatkozni lapunknak a Halálkeringő-vel kapcsolatban. Közölte, hogy a film sajtókampánya hivatalosan jövő héten pénteken indul, és csak akkortól állnak az újságírók rendelkezésére. Ez annyit jelent, hogy augusztus 7-én az összes magyar sajtótermék megkapja majd a Dobó Kata és Kern András főszereplésével készülő új magyar filmről szóló anyagot, az újságírók pedig változtatás nélkül copy/paste-elik a szöveget és kirakják egy kattintékony címmel. Hadd javasoljunk néhány személyre szabott címötletet kollégáinknak, ezúton is segítve a munkájukat:

  • Népszabadság Online: Kern újra táncba viszi a vörös szépséget
  • Index: Dobó megint Kernnek villant
  • hvg.hu: A miniszter most nem lép félre
  • Stop.hu: Hoppá! Nagy mellek a láthatáron!
  • Kultúrpart: "Hello, Kata vagyok" "Kicsoda?" "Tudod, Andy Vajna volt csaja"
  • Magyar Nemzet Online: Halálkeringő címmel forgat Dobó Kata és Kern András

Szabó István megkeresésünk után 21 órával az összes bejegyzést törölte a blogjából és ezt az egysoros szöveget helyezte el a címlapon: "nincs tovább blog. feltörik, szétlopják, és mindig balhé van belőle... most is". A történet írói vénájú főhősére jellemző, hogy szívesen állítja be magát ártatlan áldozatnak, erre a figyelmes és türelmes olvasók máshol is találhatnak példát, többek közt abban a hosszúra nyúlt irományban, amelyben tételesen és név szerint sorra veszi az összes szórakoztatóipari szereplőt, aki az elmúlt 15 évben átverte, meghurcolta és semmibe vette őt.

Szabó István elszavalja József Attila Tiszta szívvel című versét

Szerencsére az internetnek megvan az a tulajdonsága, hogy ami egyszer oda felkerül, azt gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani, így a netezők még nagyon sokáig okulhatnak majd annak az embernek a gondolataiból, aki május 18-a óta Szabó Istvánnak hívatja magát.

-----------------

* "Nem egy ma is aktív élő legenda nevét vettem fel, hanem az édesanyámét. Egyszerűen azért, mert az apámat, akitől a Gulyást megörököltem, több, mint 10 éve nem láttam, nem is hallottam felőle, semmilyen kapcsolatom nincs vele, így szerettem volna nevemben is megszüntetni a kötődést. Szüleim válásának 10. évfordulóján úgy döntöttem, hogy nem vagyok hajlandó tovább viselni sem a Gulyás nevet, sem azt a karmikus tartalmat, amit ez a név magával hozott." - írta e-mailben kérdésünkre válaszolva Szabó István.

Köszönet Dömötör Áginak, Dr. Igónak és Pethő Andrásnak a cikk elkészüléséhez nyújtott segítségükért, valamint Plankó Gergőnek, aki a csodálatos címvariációkat találta ki.