59 éves korában elhunyt John Hughes a nyolcvanas évek legigényesebb amerikai tinivígjátékainak rendezője, a Reszkessetek betörők-filmek forgatókönyvírója. A filmes a rokonait látogatta meg New Yorkban, amikor végzetes szívroham érte - adta hírül a The Associated Press csütörtökön.

Forrás: [origo]
Matthew Broderick a Meglógtam a Ferrarival című filmben

John Hughes a nyolcvanas évek elején egy vicces esszében dolgozta fel családja egyik nyaralását a National Lampoon magazin számára. Később ez az írás szolgáltatta az alapot a Családi vakáció című forgatókönyvéhez, amelyből Chevy Chase főszereplésével készült film 1983-ban. Rendezőként egy évvel később mutatkozott be a Tizenhat szál gyertya című gimis vígjátékkal, majd ezt követte 1985-ben a Nulladik óra, '86-ban pedig a Meglógtam a Ferrarival.

Ezek az alkotások finom humorral, életszerűen ábrázolták a tinédzserlét örömeit és fájdalmait, és olyan későbbi filmeseknek nyújtottak inspirációt, mint Wes Anderson és Judd Apatow. A Nulladik órá-val egy évben forgatott Különös kísérlet (Weird Science) című Hughes-rendezés még egy természetfeletti szállal is megfejelte a történéseket: a stréber főhősök otthoni számítógépük segítségével hoztak létre egy hús-vér álomnőt. Ez a film a magyar kalózvideózás hőskorában rendkívüli népszerűségnek örvendett, mi is számtalanszor láttuk gyerekkorunkban hangalámondással.

Forrás: [origo]
Kelly LeBrock és Anthony Michael Hall a Különös kísérlet című filmben

1987-ben Hughes sikeres megúszta a beskatulyázást a Repülők, vonatok, autók című mozival, amelyben a karácsonyi ünnepekre hazasiető Steve Martint idegesítette halálra a lerázhatatlan John Candy. Az eleinte egydimenziósnak tűnő figurák a film végére igazi mélységet kapnak és ugyanannyira meghatódunk a könnyes finálén, mint amennyire halálra röhögtük magunkat azon a korai jeleneten, amelyben Martinnak eldurran az agya az autókölcsönzőben.

Az említettek után még három filmet rendezett Hughes, de a Drágám, terhes vagyok!, a Belevaló papapótló és a Huncutka már nem volt annyira figyelemreméltó, mint a korábbi remekművek. Hughes legsikeresebb filmjét csak producerként és forgatókönyvíróként jegyzi: ez volt a Reszkessetek betörők, amely 18 millió dolláros költségvetéssel készült, közel 500 millió dollárt jövedelmezett, és még mindig a legtöbbet hozó élőszereplős vígjátékként tartják számon Amerikában.

Forrás: [origo]
Macaulay Culkin a Reszkessetek betörők című filmben

Az 1991-es Huncutka után Hughes már nem rendezett többet, de jópár sikerfilm forgatókönyvének megírásában vett részt legalább társszerzőként. Hogy csak a legismertebbeket említsük: Beethoven, Dennis, a komisz, 101 kiskutya, Flubber - A szórakozott professzor, Álmomban már láttalak. Ezek közül többet Edmond Dantes írói álnéven jegyez. (Edmond Dantes a Monte Cristo grófja című Dumas regény főhőse volt)

1994-ben Hughes Wisconsinba költözött családjával, viszavonultan élt, és az elmúlt 15 évben csak néhányszor adott interjút. Amikor tavaly a Fúrófej Taylor című Apatow-produkció főcímében felbukkant a neve, sokat cikkeztek egy esetleges visszatérésről, de ez mindenki nagy bánatára most már csak ábránd marad.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wCMGP7ggOmUmPS9S
Jelenetek John Hughes filmjeiből

Bónusz: Sokan azt állitják hogy az ember fájdalmak és csalódások hatására válik felnőtté, de John Hughes filmjei által bebizonyította, hogy kizárólag a szeretet erejével tudunk felnőni, kinőni egy bizonytalan és zavart vilagból. Ő is ezt tette, hiszen a gimnáziumban megismert lány mellett élt egészen halála napjáig. Szerzőnk elmeséli, hogyan készítette fel az életre John Hughes három filmje.