Volt egyszer egy sötét, téli, halálszagú Delta, ami sosem készült el, és lett egy szikrázó, nyári, végletesen letisztult Delta, ami helyette született. Mundruczó Kornél filmjének első, a főszerepet játszó Bertók Lajos halála miatt félbemaradt változatából eddig csak azt a másfél percet láttuk, amit az operatőr, Erdély Mátyás showreelje tartalmaz, most viszont megtaláltuk a neten azt a tizennyolc perces werkfilmet, ami bemutatja a forgatást, és a Delta DVD-n is rajta van.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dmgO0BKB4fAPls32
 

A Dévényi Tamás, Sós Judit, Strausz László és Tuza-Ritter Bernadett által jegyzett kisfilm nem hagyományos werkfilm, mert szöveg alig van benne; a rendező nem magyarázza el alkotói vízióját, a színészek nem sztoriznak arról, hogy milyen rohadt nehéz mínuszakárhányban dolgozni, és a gyártásvezető sem ecseteli a logisztikai kihívásokat - az úgy is látszik a képekből, hogy baromi nehéz volt a forgatás, és mindenki keményen odatette magát. Nyilatkozatok helyett egy zenével aláfestett, szinte költői képsort kapunk, amiből úgy tűnik, eléggé átjön, milyen lett volna az első Delta hangulata.

Forrás: [origo]
Az első Delta, meztelen felsőtesttel Bertók Lajos | Fotó: Pfeffer Attila

Nagyon erős a halott nádas, a ködben úszó folyó, a fakó, kopár táj. És persze a szépséges Bertók Lajos, akinek hihetetlen jelenléte van, még ezekből az elcsípett pillanatokból is egyértelmű. Azt is látni véljük viszont, hogy mennyit tisztult a film a második verzióra: a kisfilmben egyetlen párbeszédrészletet hallani a testvérpárt játszó Bertók és Tóth Orsi közt, és máris minden túl van magyarázva, ahogy a húg elsorolja hosszú ideig távol levő bátyjának, hogy ki hol csücsül a Delta szociális hálójában. Persze voltak, akiknek pont a figurák motivációinak kifejtése hiányzott az elkészült filmből, lehet, hogy nekik az első verzió jobban bejött volna. De ez az, amit már sosem fogunk megtudni.

Korábbi írásaink a Deltá-ról:

  • Interjúnk Mundruczó Kornéllal félúton a régi és az új Delta közt
  • Kritikánk a filmről
  • Interjúnk Mundruczó Kornéllal a Delta cannes-i szereplése kapcsán
  • Interjúnk Tóth Orsival a Delta cannes-i szereplése kapcsán
  • Beszámolónk a Delta cannes-i premierjéről és az azt követő buliról
  • Interjúnk Erdély Mátyással, a Delta operatőrével