Pár hete néztük a Harry Potter-t a Corvin mozi nagytermében. Péntek este volt, háromnegyed ház. A film előtt levetítették az Ahol a vadak várnak (Where The Wild Things Are) előzetesét, amit feltűnően nem tudtak mire vélni a nézők: mocorogtak, hüledeztek, összesúgtak egymás között. Amikor egy ponton kiírták a vászonra, hogy ez a film "a világ egyik legnépszerűbb könyvéből" készült, jópáran felhorkantak. "Hogy a francba lehet valami a világ egyik legnépszerűbb könyve, amikor én még a büdös életben nem hallottam róla!?" - véltük kiolvasni ezekből a horkantásokból.

Forrás: InterCom

Maurice Sendak 1963-as mesekönyve érthetetlen módon soha nem jelent meg magyarul, pedig a világ számtalan országában klasszikusnak számít, gyermekek milliói nőttek fel rajta. A képeskönyv mindössze 27 oldalas és alig pár sor szöveget tartalmaz. A főhős egy Max nevű tízéves kisfiú, aki egy este farkasjelmezben rosszalkodik, megkergeti a kutyát egy villával, és ezért az anyukája vacsora nélkül küldi fel a szobájába. Max a képzeletében ellátogat a Vadak földjére, ahol a nagy szőrős lények a királyukká kiáltják ki a kisfiút. A történet végét nem lövöm le, mert a könyvet .pdf változatban két kattintással meg lehet találni az interneten, és minimális angoltudással is élvezhető.

A filmet a zseniális videoklipjeiről és a hasonlóan zseniális Adaptáció-ról és A John Malkovich-menet-ről ismert Spike Jonze rendezi, és nálunk is idén ősszel kerül majd a mozikba (pontosan november 19-én). A forgatókönyvet Jonze a neves regényíróval, Dave Eggersszel közösen jegyzi, és Eggers The Wild Things címmel egy regényt is írt a történetből, ami a film bemutatójával egy időben jelenik majd meg (ez a könyv itthon a Park kiadónál jön majd ki, szintén még idén).

Forrás: InterCom

A film útja a mozikba viszontagságos volt. Már 2006 tavaszán elkezdték forgatni, tavaly februárban pedig olyan pletykák röppentek fel, hogy a 90 milliós gyártási költséget álló Warner stúdió fejeseinek nem tetszenek a felvételek, és az egész filmet újra akarják forgatni egy másik rendezővel. Szerencsére ez a sztori kacsának bizonyult, és minden jel arra mutat, hogy pár hónap múlva Jonze eredeti vízióját látjuk majd a vásznon.

A Filmklub stábja már évek óta eksztatikus izgalommal várja ezt az alkotást, de kíváncsiak voltunk, hogy mások hogyan vélekednek róla. Ezért az alábbi előzetest megmutattuk a legkülönbözőbb nemű, korú, foglalkozású és habitusú ismerőseinknek és megkértük őket, hogy fejtsék ki pár mondatban, hogy milyen benyomást tesz rájuk az Ahol a vadak várnak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=u3P1xdzJEKIF6LZN

Budavári Eszter (30 éves anya, kompvezető): Nagyon jó film; az jut róla eszembe, amikor odajött hozzám egy ilyen nagy nyúlnak beöltözött ember és megkérdezte, hogy nem találkoztunk-e mi már valamikor. Biztos megnézem, amikor kijön DVD-n, és le lesz már értékelve, és a gyerek már minden mást látott kétszer.

Kolin Márkó (25 éves zenész ): A Hatodik érzék óta félek a magányos, de élénk fantáziájú, örökké koszos arcú fiúcskáktól. Félelemmel vegyes borzongással nézek a keserédes filmek elé is, ahol még a legvidámabb jelenet is őszeleji vasárnap délutáni hangulatú. Arról nem is beszélve, hogy itt a Tenacious D yetijére emlékeztető óriás erdőlakók infantilis játéka a központi téma, illetve a magányos kisfiú irántuk érzett fékezhetetlen vonzódása. Csak barátnővel vagy anyukámmal nézném meg.

Zomborácz Virág (24 éves forgatókönyvíró ): Tudom, hogy megy ez a gyerekeknél. Nekem képzeletbeli népem volt, de szinte láthatatlanul apró termetűek. A kertben laktak, a növények közt. Sajnos, nem voltak igazán a barátaim, csak eltartottam őket. Homokot ettek. Megértem Maxot. Szívesen megnézném a filmet.

Forrás: InterCom

Ungár Péter (65 éves nagyapó): Ha szeretném az ilyen típusú filmeket, akkor biztos megnézném, mert kedvesek a figurák és még a szövegek is időnként. De bármilyen kedvesek is, ebből a műfajból max. 6-8 percnyit bírok ki. Az unokáim (4, ill. 6 évesek) majd úgyis elmesélik, hogy milyen volt, és nekik valószínűleg tetszeni fog - bár a kisebbik néha majd mondja közben, hogy "nem félek ám".

Németh Annamária (35 éves iparművész): Van három fogalom, ami sok embernek elérhetetlen cél: boldogság, kiegyensúlyozottság, teremtőerő. Ezeknek a táptalaja valószínűleg a serdülőkor előtt a biztonságérzet és a felfedezés élménye - ami itt a fantázia világában játszódik. Ez olyan film, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt... nekem feltűnt, hogy mentes a nemiségtől, amit értékelek. Vizuális szempontból: Végtelen történet, Muppet Show, Jamiroquai.

Kristóf Norbert (28 éves énekes, dalszerző ): Ugyanaz a benyomásom erről a filmről, mint amikor először láttam meg magamat valaki másnak a szemében. Amig ilyen filmet képesek emberek csinálni, addig van miért élni. Amúgy megnézném, ja.

Forrás: InterCom

Pálinkás Szűts Léna (15 éves holdtancos ): Most láttam másodjára ezt a trailert. Először rögtön azt mondtam, hogy meg akarom nézni, de így másodszorra már elgondolkodnék rajta, hogy érdekel-e ez engem... Egyébként a trailer alapján kedves, hangulatos filmnek tűnik.

Plankó Gergő (24 éves kistáska ): Ha valakinek annyi fantáziája van, hogy majdnem az egész előzetes alatt ugyanazt a (különben nagyon jó) számot nyomatja, biztos mesefilmet kell rendeznie? Nekem amúgy mindegy, ha a húgom nagyon akarja, elviszem rá, de ezek a csökött lények nem csináltak kedvet, még ha az indie-dizájn és a mesevilág kombinálása egyébként jónak is tűnik.

Hőrich Nóra Lili (21 éves modell, színésznő ): Remélem, az előzetesben kapott hangulat a filmben is megmarad, és nem rontják el, nem válik tipikussá. Az animált világ és a hús-vér kisgyerek történetet el lehetne vinni giccsbe, de úgy tűnik, ez nem fog bekövetkezni. A szürkés-barnás, kissé sápadt színvilágban nagyon él a főszereplő kipirult és őszinte arca. Integrálódása a nagy, félszeg és naív szőrmókokkal benépesített világába végtelenül bájos és ártatlan és még talán hiteles is. Érdekel a film, és a főszereplő karakter szerencsére nem az a koraérett, mesterkélt gyerekszínész, akinek egy gesztusát nem hiszem el, hanem egy tüneményes gyerek, allűrök nélkül.  Nem ígérkezik hatásvadásznak, az animált maciféle lények pedig nem erőltetett ripacsok, hanem szerethetőek. És még a zenéje is aranyos.

Forrás: InterCom

Szűcs Zoltán (33 éves ember, férj, apuka): A nagy szőrös figurákról egy Ringworld nevű sci-fi klasszikus narancsszínű gyilkos macskája jut eszembe, aztán egyebek is. Gondolatban inkább elkalandozom, nem dob fel és nem köt le az előzetes. Nem fogom megnézni a filmet, a trailer ebben biztosan segített. Ennek egyik fő oka az, hogy egyébként sincs időm semmire, illetve ez egy olyan mese, ami nekem nem mese. És a trailer ezen végig nem tudott változtatni.

A fenti mini-közvéleménykutatás természetesen nem tekinthető reprezentatívnak, de mi azért hadd szűrjük le belőle, hogy a magyarok 40 százaléka nagyon várja a filmet, 30 százalékuk fenntartásokkal kezeli, de kiváncsi rá, 20 százalékukat idegesíti az ilyesmi, a maradék 10 százalék pedig nagyon elfoglalt.

Olvasnivaló: Maurice Sendak: Where The Wild Things Are
Olvasnivaló: Egy fejezet Dave Eggers The Wild Things című regényéből
Néznivaló: Az Ahol a vadak várnak előzetese
Hallgatnivaló: Karen O and The Kids: All Is Love (a Where the Wild Things Are soundtrackről)