A velencei filmfesztiválon csütörtökön egymás után három várva várt filmet vetítettek, de mind a három nagy csalódást okozott. A The Road című Cormac McCarthy-adaptáció hibáiról már korábban értekeztemA boldogságtól ordítani új színészekkel leforgatott folytatására később még visszatérünk, most pedig a Valhalla Rising című angol nyelvű vikingballadára fogunk koncentrálni egy picit.

Nicolas Winding Refn rendező valószínűleg sok jó pontot szerzett a producereinél a tavalyi Bronson című népszerű  börtöndrámájával, és ezért forgathatta le ezt a nagyon személyes produkciót. Személyes alatt azt értem, hogy Nicolas Winding Refnen kívül nem sok embernek fog tetszeni a Valhalla Rising, hacsak nem terem hirtelen kereslet a IX. században játszódó, ultrabrutális, de végtelenül lassú és öncélúan művészkedős kalandfilmek iránt.

Forrás: [origo]
Jelenet a Valhalla Rising-ból, középen Mads Mikkelsen

Erősen kezdődik a film. Fent vagyunk valahol a zord skandináv szirteken, süvít a szél, komor arcú férfiak gladiátorviadalra készülnek. Előhozzák a ketrecéből a szótlan félszemű harcost (Mads Mikkelsen - tényleg nem szól egy szót sem az egész film alatt) aki fél perc alatt eltöri a csigolyáját egy férfinak, egy másiknak pedig a fogaival tépi ki a nyaki ütőerét. A következő küzdelemben terméskővel veri pépesre az ellenfele koponyáját, közben gyomorbizsergető drone-rock zene szól sok szubbasszussal. Nem sokkal ezután Fél-szem - ahogy később majd nevezik - pár jól irányzott szekercecsapással kiszabadítja magát a fogságból, összeáll egy csapat keresztény vikinggel, és együtt elindulnak Jeruzsálembe, hogy visszaszerezzék a Szentföldet. Vagy valami ilyesmi, mert eddigre a film már eltűnt a sűrű ködben, mellettem pedig a magyar filmforgalmazás egyik főguruja hátracsuklott fejjel horkolt. Ha egy mondatban kéne összefoglalni a Valhalla Rising-ot, azt mondanám, hogy ilyesmit hallucinálna Terrence Malick, ha elrontaná a gyomrát, és nagyon beszívva tekeregne a Lancelot étteremben. Vagy ez így már sok? Akkor vegyük ki a gyomorrontást.

Ezeket a filmeket nézem ma:

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans - erről itt írtam már

ForrA!s: [origo]
Bal oldal: Bad Lieutenant, jobb oldal: Tetsuo the Bullet Man

Tetsuo the Bullet Man - Aki azt hiszi, hogy Robert Downey Jr. volt az első vasember, az nagyot téved, mert Tsukamoto Shinya már húsz évvel ezelőtt is űzte az ipart. Ez a harmadik rész a sorozatban és az első, amiben angolul beszélnek. Soha nem tudtam rávenni magam, hogy megnézzem a korábbi Tetsuo-filmeket, de azt hallottam, hogy kiemelt szerepet kapott bennük egy hatalmas, pneumatikus fémpénisz. (Tsukamoto azt nyilatkozta, hogy az új epizód élvezetéhez nem szükséges a korábbi részek ismerete.)

Film Sopresa (meglepetésfilm) - A versenyszekcióban szerepel egy film, amiről csak a ma esti vetítésen fog kiderülni, hogy mi is az. Két éve egy ugyanilyen meglepetés-vetítésen láttam egy tök jó Johnny To-filmet.