"Ha az emberek sosem hazudnának, és mindig kimondanák azt, amit gondolnak, sokkal több lenne a gyilkosság" - mondta Steven Soderbergh Az informátor! velencei sajtótájékoztatóján. "Én folyamatosan hazudok, kezdve a 'De szép ez a ruha!' és az 'Olyan kíváncsi vagyok a filmedre' típusú kegyes csúsztatásoktól az egészen komoly átverésekig. A hazudozás rengeteg energiámat felemészti, emiatt is vagyok ilyen sovány." A félelmetesen produktív rendező (alig több mint egy év alatt ez már a harmadik filmje) már 2001 óta tervezi vászonra vinni Mark Whitacre történetét. Először az Ocean's Eleven forgatásán adta Matt Damon kezébe a notórius hazudozó biokémikus életéről szóló könyvet, aki egy nagy gabonaipari cégnél töltött be vezető beosztást, és ezzel párhuzamosan az FBI-nak segített leleplezni a vállalatnál folyó törvénysértéseket.

Forrás: [origo]
Matt Damon Az informátor! című filmben

Ennyi alapján azt gondolhatnánk, hogy Az informátor! is amolyan a becsületes-kisember-harca-a-nagy-gonosz-vállalat-ellen ökölrázás lesz, mint az Erin Brockovich vagy A bennfentes, de amikor az első jelenetben meghalljuk a Benny Hill Show-ra emlékeztető muzsikát és Matt Damon lökött narrációját ("Pors vagy porsi? Így is, úgy is szokták ejteni." - mondja a német sportkocsijával kapcsolatban), nyilvánvalóvá válik, hogy ezt a sztorit nehezen lehet majd komolyan venni.

ForrA!s: [origo]
Matt Damon és Steven Soderbergh a velencei sajtótájékoztatón

Matt Damon elragadóan hozza ezt az önálltató, furcsa figurát. Minden hiúságát sutba dobva felszedett vagy 15 kilót, nyomi szemüveget és béna parókát hord, valamint a világ legrondább nyakkendőit aggatja magára. Az ocsmány bajszát - azt hiszem - már eleget emlegettük. A többi színésznek leginkább csak annyi dolga van, hogy döbbent tekintettel pillantgassanak egymásra, amikor Damon előadja magát. Az egyik kulcsjelenetben a Scott Bakula által játszott FBI-ügynök már nem tudja türtőztetni magát, és nyomatékkal felteszi a kérdést Damonnak: mikor hagyod már abba a hazudozást? Whitacre olyan szinten nem veszi észre magát, hogy lefogadom, ha megnézné ezt a filmet, azt gondolná, hogy ő benne a jófiú, és megköszönné az alkotóknak, hogy ilyen együttérzően ábrázolták őt. Soderbergh egyáltalán nem ítélkezik a főhőse felett, és pont amiatt nagyon vicces film Az informátor!, mert egy olyan ember fejébe enged bepillantást, akit az életben valószínűleg kinevetnénk és próbálnánk nagy ívben elkerülni.