Kedd hajnalban, 57 éves korában elhunyt Patrick Swayze, a Dirty Dancing és a Ghost című filmek sztárja. A világhírű színész tavaly év eleje óta harcolt a hasnyálmirigyrákkal.

Forrás: [origo]
Patrick Swayze és Jennifer Grey a Dirty Dancing című filmben


1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született, bár a "Swayze" név francia eredetű, a családja jórészt ír származású. Már diákként tehetséget mutatott a jégkorcsolyázásban, a klasszikus balettben és iskolai darabokban szerepelt, valamint két évig gimnasztikát is tanult. 1972-ben New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzését a Harkness Ballet és a Joffrey balettiskolákban fejezze be.

Az első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, és két évvel később az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben egy tánctanárt alakított és nagy hasznát vette korábbi ballett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing egy alacsony költségvetésű produkció volt, amely nagy meglepetésre hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is. Swayze temperamentumos figurája nem csak a film mindenki által bébinek szólított főhősnőjét (Jennifer Grey), de lányok egész generációját segítette a nővé válás felé. Ez volt az első film, amelynek a VHS-verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She's Like the Wind című saját szerzeményét is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wNnHgGmZlfeS52jv
Patrick Swayze: She's Like The Wind

Egykori partnere haláláról Jennifer Grey így nyilatkozott a sajtónak: "Patrickben a nyers férfiasság és a hihetetlen elegancia ötvöződött szépségesen. Jóképű volt és erős, egy igazi, gyengéd szívű cowboy. Nem félt semmitől, és ragaszkodott hozzá, hogy mindig maga csinálja meg az akciójeleneteit, ezért nem lep meg, hogy a rákkal folytatott küzdelme is olyan bátor és méltóságteljes volt."

A Dirty Dancing után Swayze még néhány évig a csúcson volt: legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost című romantikus drámával, amelyben Demi Moore férjét, majd annak szellemét alakította. A film 22 millió dollárból készült és több mint 500 millió dollárt hozott, valamint öt Oscar-díjra is jelölték. Moore a Twitteren így emlékezett ma hajnalban Swayze-re: "Patrick, nagyon sokan szeretnek, és fényed örökké tovább ég az életünkben. Sam Mollyhoz intézett szavaival: 'Ez hihetetlen, Molly. A benned lakozó szeretetet magaddal viszed.' Szeretlek és hiányozni fogsz, Patrick."

1991-ben jött a Holtpont című nagyszerű szörfös akciófilm Keanu Reeves-zel, majd két évvel később a kevésbé remek Fater élve vagy halva, 1995-ben pedig transzvesztitát játszott a Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar című vígjátékban, amelyért Golden Globe-ra is jelölték.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6C3UP1XP2UYBPwYI
Holtpont | Patrick Swayze legjobb filmjének előzetese

Swayze 1996-ban az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben leesett egy lóról, mindkét lába eltört és a válla is megsérült. A színész felépült, de a sérülés nehézségeket okozott a karrierjében, és ekkoriban alkoholfüggősége miatt is kezelték. 2000-ben viszont ismét főszerepet játszott, Billy Bob Thornton és Charlize Theron mellett a Négyen résen című vígjátékban, illetve Melanie Griffith oldalán a Mindörökké Lulu című filmben. 2001-ben a nagy kultusznak örvendő Donnie Darkó-ban nagyszerű alakítást nyújtott Jim Cunningham, a szenteskedő médiasarlatán szerepében.

A színészt tavaly diagnosztizálták a súlyos daganatos betegséggel. Nyárra azonban a kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a The Beast című új televíziós krimisorozatot. Év elején érkeztek hírek arról, hogy Swayze a feleségével közösen készül megírni az önéletrajzát.

Forrás: [origo]
Patrick Swayze a The Beast című tévésorozatban


Swayze 1970-ben, 18 éves korában ismerte meg Lisa Niemit, öt évvel később összeházasodtak és egészen a színész haláláig boldogságban éltek együtt. Gyermekük nem született.