Bujtor István halála ellenére is megtartották pénteken este a Veszprémi Petőfi Színház évadnyitó előadását. A Bereményi Géza által rendezett Régimódi történet című darab premierje előtt Eperjes Károly színész, a teátrum művészeti tanácsadója megemlékezését hallgathatta meg a közönség. "Furcsa ünnep ez. Bujtor István egy igazabb hazába költözése tört fényt ad az estének. Ez egy régimódi történet" - fogalmazott Eperjes. A színház művészeti igazgatója a premier előtt elmondta, hogy Bujtor István szeretett volna meggyógyulni, de mégis megállt a szíve.

Forrás: [origo]
Bujtor István és Eperjes Károly a Kakukkfészek című előadásban


A megnyitó kezdetén Bujtor István emlékére megszólalt a nézőtéri csengő, majd a résztvevők egyperces néma főhajtással emlékeztek. A 19 órakor kezdődött előadásra a legtöbben mécsesekkel érkeztek. A megnyitót követően a színház munkatársai, a társulat tagjai egy szál fehér rózsával vonultak a bejárat előtt álló gyászkeretes fotóhoz, mécseseket gyújtottak és csendben emlékeztek.

Fejet hajtott Bujtor István portréjánál Bereményi Géza is. A Kossuth-díjas író-rendező elmondta: a bemutatót, Szabó Magda regényének, a Régimódi történet-nek színpadi változatát Bujtor István lelki üdvéért ajánlja fel a társulat. Bereményi szerint a színháztörténetben még nem volt arra példa, hogy a premier napján távozzon az élők sorából a színidirektor. "Bujtor István kitűnő ember volt, kitűnő rendező és igazgató, újra megtöltötte nézőkkel a veszprémi színházat" - mondta Bereményi, aki kiemelte, hogy Bujtor István igazgatósága alatt újra élet költözött a Veszprémi Petőfi Színházba, jó darabválasztásaival visszacsábította a helyieket a színházba. "Nagyon nagy kár, hogy csak másfél évig dolgozhatott" - tette hozzá.

Korábban: Meghalt Bujtor István