Őrizetbe vették Roman Polanskit Zürichben

2009.09.27. 12:55

Roman Polanski filmrendezőt őrizetbe vették Svájcban. Polanski három évtizede bújkál az amerikai hatóságok elől, mert az Egyesült Államokban kiskorúval folytatott szexuális viszonnyal vádolják. Svájc kiadhatja az USA-nak a rendezőt.

Kiadatási őrizetbe helyezték szombaton a svájci hatóságok Roman Polanski filmrendezőt - közölte vasárnap a svájci igazságügy-minisztérium. A 76 éves Polanski ellen 31 éve adtak ki elfogatóparancsot az amerikai hatóságok, Svájcnak pedig kiadatási egyezménye van Amerikával. A svájci minisztérium szerint a filmrendező fellebbezést nyújthat be a kiadatására vonatkozó határozat ellen.

A tárca szóvivője nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, és azt sem fedte fel, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt. A szóvivő újságírók kérdésére, hogy miért pont most fogták el a gyakran idelátogató Polanskit, azt állította: most pontosan tudták svájci beutazása időpontját.

A BBC szerint Polanski Franciaországból utazott Zürichbe, hogy életműdíjat vegyen át a fesztiválon, amikor a svájci hatóságok elfogták. Az elfogatóparancs oka az, hogy Polanski 1977-ben szexuális viszonyt létesített egy 13 éves lánnyal (a rendező szerint a lány beleegyezésével). A vád szerint Jack Nicholson amerikai filmszínész hollywoodi villájában pezsgőt és kábítószert adott a kislánynak, majd megrontotta a lányt. A rendező Franciaországba menekült az ítélethirdetés elől. Itt azóta állampolgárságot is kapott.

Az ügyet először tárgyaló amerikai bíróval meg tudott állapodni a vád ejtéséről a rendező, ám később a bíró visszakozott, majd később elhunyt. A helyébe lépő új bíró rosszhiszemű döntésnek minősítette elődje megállapodását, és Polasnki kérvényét is visszautasította. Polanski ügyvédjei közölték, a rendező nem tér vissza az Egyesült Államokba, mert ott rögtön letartóztatnák. Ezért 30 éve be se tette a lábát Amerikába. Nagy-Britanniában sem forgat, nehogy kiadják őt az USA-nak.

Az egykori áldozat, Samantha Geimer is a vád ejtését kérte, mondván az ügyről szóló további részletek közlése kényelmetlenül érinti őt és a családját. A bíróság csökönyös ragaszkodását ahhoz, hogy Polanski megjelenjen a tárgyaláson, "kegyetlen viccnek" minősítette Geimer.

Forrás: AFP
Samantha Geimer tavaly májusban az ügyről készült Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilm premierjén


A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak nevezte Polanski őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hitetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket. 

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében tiltakozott Polanski őrizetbe vétele ellen, és emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyeli a fejleményeket, és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, pedig már annyi ilyenben volt osztályrésze.

A Roman Polanski: Wanted and Desired első három perce


A Zürichi Filmfesztivál szervezői pedig közölték: "sokk és aggodalom" tölti el őket a történtek miatt. Ettől függetlenül továbbra is kitartanak a fesztivál eredeti programja mellett, és leadják a Polanski életművéről készített retrospektív összeállítást. Vasárnap estére ráadásul különleges eseményt hoztak tető alá, hogy "bárki kifejezhesse az együttérzését Roman Polanskival és tiszteleghessen a munkássága előtt".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK