Őrizetbe vették Roman Polanskit Zürichben

Vágólapra másolva!
Roman Polanski filmrendezőt őrizetbe vették Svájcban. Polanski három évtizede bújkál az amerikai hatóságok elől, mert az Egyesült Államokban kiskorúval folytatott szexuális viszonnyal vádolják. Svájc kiadhatja az USA-nak a rendezőt.
Vágólapra másolva!

Kiadatási őrizetbe helyezték szombaton a svájci hatóságok Roman Polanski filmrendezőt - közölte vasárnap a svájci igazságügy-minisztérium. A 76 éves Polanski ellen 31 éve adtak ki elfogatóparancsot az amerikai hatóságok, Svájcnak pedig kiadatási egyezménye van Amerikával. A svájci minisztérium szerint a filmrendező fellebbezést nyújthat be a kiadatására vonatkozó határozat ellen.

A tárca szóvivője nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, és azt sem fedte fel, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt. A szóvivő újságírók kérdésére, hogy miért pont most fogták el a gyakran idelátogató Polanskit, azt állította: most pontosan tudták svájci beutazása időpontját.

A BBC szerint Polanski Franciaországból utazott Zürichbe, hogy életműdíjat vegyen át a fesztiválon, amikor a svájci hatóságok elfogták. Az elfogatóparancs oka az, hogy Polanski 1977-ben szexuális viszonyt létesített egy 13 éves lánnyal (a rendező szerint a lány beleegyezésével). A vád szerint Jack Nicholson amerikai filmszínész hollywoodi villájában pezsgőt és kábítószert adott a kislánynak, majd megrontotta a lányt. A rendező Franciaországba menekült az ítélethirdetés elől. Itt azóta állampolgárságot is kapott.

Az ügyet először tárgyaló amerikai bíróval meg tudott állapodni a vád ejtéséről a rendező, ám később a bíró visszakozott, majd később elhunyt. A helyébe lépő új bíró rosszhiszemű döntésnek minősítette elődje megállapodását, és Polasnki kérvényét is visszautasította. Polanski ügyvédjei közölték, a rendező nem tér vissza az Egyesült Államokba, mert ott rögtön letartóztatnák. Ezért 30 éve be se tette a lábát Amerikába. Nagy-Britanniában sem forgat, nehogy kiadják őt az USA-nak.

Az egykori áldozat, Samantha Geimer is a vád ejtését kérte, mondván az ügyről szóló további részletek közlése kényelmetlenül érinti őt és a családját. A bíróság csökönyös ragaszkodását ahhoz, hogy Polanski megjelenjen a tárgyaláson, "kegyetlen viccnek" minősítette Geimer.

Forrás: AFP
Samantha Geimer tavaly májusban az ügyről készült Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilm premierjén


A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak nevezte Polanski őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hitetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket.

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében tiltakozott Polanski őrizetbe vétele ellen, és emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyeli a fejleményeket, és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, pedig már annyi ilyenben volt osztályrésze.

A Roman Polanski: Wanted and Desired első három perce


A Zürichi Filmfesztivál szervezői pedig közölték: "sokk és aggodalom" tölti el őket a történtek miatt. Ettől függetlenül továbbra is kitartanak a fesztivál eredeti programja mellett, és leadják a Polanski életművéről készített retrospektív összeállítást. Vasárnap estére ráadásul különleges eseményt hoztak tető alá, hogy "bárki kifejezhesse az együttérzését Roman Polanskival és tiszteleghessen a munkássága előtt".