Vágólapra másolva!
A zöld sárkány gyermekei című filmben a sors két megtört férfit és egy robogón száguldozó, bizalmatlan lányt hoz össze egy raktárépületben. Miklauzic Bence filmjének forgatásán jártunk, és megnéztük, hogyan focizik a kínai raktáros a magyar ingatlanügynökkel a hidegben.
Vágólapra másolva!

Miklauzic Bence már első nagyjátékfilmjében, a 2002-es Ébrenjárók-ban is két férfi és egy lány útjainak egymásba fonódásáról mesélt, és most forgó, A zöld sárkány gyermekei című második filmjében is erre az alaphelyzetre húzta fel a sztorit.

A forgatókönyv első változata kb. négy évvel ezelőtt született. Kiindulópontja egy kínai és egy magyar férfi találkozása volt, két olyan emberé, aki teljesen más kultúrából származik, de hasonló problémákkal - főleg a magánnyal - küzd. A találkozás lényege a rendező szavaival, hogy "egyikük sem tudja, hogyan kéne élni, és a megoldást a másiktól várja. Történik köztük valami, ami szükséges ahhoz, hogy a saját életükben tovább tudjanak menni."

Fotó: Valuska Gábor
Fotó: Valuska Gábor
Rátóti Zoltán és Yu Debin a forgatáson | Nézz még több képet!

A kicsit homályos megfogalmazás az ellentmondásos viszonyukra utal: a kínai férfi egy áruval telezsúfolt budapesti raktárt őriz, hogy ledolgozza tetemes tartozását, és hazamehessen Kínába, a magyar férfi pedig egy válás után levő, pánikbeteg ingatlanügynök, aki svéd megbízója utasítására sürgősen értékesíteni próbálja az ingatlant, így a két férfi kénytelen hosszabb időt összezárva eltölteni a raktárban. Egy hatalmas, kartondobozokkal labirintusszerűen telepakolt csarnokot kell elképzelni, amelyben a dobozok a legkülönfélébb kínai holmikat rejtik a plüssállatoktól kezdve a konyhai gépekig. Ezen a látványos (de olcsó) helyszínen bontakozik ki az a kapcsolat a két férfi közt, amit az ingatlanügynököt játszó Rátóti Zoltán csak "párbaj"-nak titulál. Persze, "mint minden jó történetben, itt is megjelenik a harmadik, a nő".

Fotó: Valuska Gábor
Fotó: Valuska Gábor
Bánfalvi Eszter | Nézz még több képet a forgatásról!

A nőt Bánfalvi Eszter, a Nemzeti Színház fiatal színésznője alakítja, aki, akárcsak Rátóti, személyre szabott szerepet kapott: Miklauzic a forgatókönyv utolsó verzióját már kifejezetten rájuk írta. Így lett az életben is folyton robogón közlekedő Bánfalvi figurája pizzafutár a filmben. A színésznő röviden úgy foglalja össze figurája bevonódását a férfiak ügyébe, hogy "erre jár, észreveszi ezt a két különös embert, és a szó szoros értelmében bezúz". A lány "kicsit extravagáns, zárkózott, de kíváncsi. Valószínűleg mind testi, mind lelki sérüléseket hordoz, ami nincs kidomborítva, de abból sejthető, hogy nehezen bízik meg másokban." A rendező nem akarja leleplezni, hogy a "két férfi számára nehezen kiismerhető, hirtelen váltásokkal dolgozó" lány pontosan milyen szerepet játszik a történetben, de az nyilvánvaló, hogy mindkettőjükre nagy hatást gyakorol.


Amikor a forgatáson jártunk, egy olyan jelenetet vettek fel a raktár melletti füves részen, amelyben csak a két férfi és egy csomó focilabda szerepelt, ugyanis a kínai próbálja fociedzéssel gyógyítani a magyar pánikbetegségét. A raktárost az 1987 óta Magyarországon élő, étteremtulajdonos Yu Debin alakítja, aki még sosem szerepelt filmben. Yu a produkció kínai statisztákat kereső hirdetésére jelentkezett, és Berger József producer elmondása szerint azonnal "őstehetségnek" találtatott. A figura erősen töri a magyart, ezért a két férfi elsősorban a raktárban elfekvő tárgyak segítségével kommunikál - nyilván a foci is ennek a része. A címbeli zöld sárkány is egy konkrét tárgyra utal, de Miklauzic elmondása szerint "azon túlmutató, tágabb jelentése van, amelyre utalunk majd a filmben".

Azért nem kell attól félni, hogy másfél óráig fröccsöntött babákat és poliészteringeket nézhetünk, ennél jobban kinyílik a film: játszódik pár jelenet a Havanna-lakótelepen, a kínai férfi lakóhelyén és a kínai piacon is. A 25 napos forgatás hamarosan befejeződik, de A zöld sárkány gyermekei a producer elképzelése szerint csak fesztiválozás után, jövő ősszel kerül majd a magyar mozikba.