Mi újság van Magyarországon?

Vágólapra másolva!
Csütörtök este Hajónapló címmel heti sorozat kezdődik az MTV-n, amelyben kortárs magyar írók novelláiból készült rövidfilmeket láthatunk. A filmek a stresszes vállalatigazgatótól kezdve a savanyú tanárnőn keresztül a hajléktalanújságot osztogató megtértig a legkülönfélébb, de a mai Magyarországról nagyon is ismerős arcokat vonultatják fel. Az alkotók közt szerepel Spiró György, Parti Nagy Lajos, Török Ferenc és Hajdu Szabolcs is.
Vágólapra másolva!

Mi a közös a menő cég középkorú vezérigazgatójában, aki kora reggelente úszni jár, hogy megszabaduljon súlyfölöslegétől, a gimnáziumi tanárnőben, akit a sors összehoz egy heroinista lánnyal, a magányos öregasszonyban, aki egy régimódi telefonkészülékkel a szatyrában igyekszik valahova, a húsvétkor keményen italozó családban, akikhez betoppan egy zavarodottan viselkedő régi ismerősük és a rajztanárban, akinek az agyában egyszer csak vörös nyakkendős úttörők kezdenek kergetőzni? Bodzsár István producer szerint az, hogy mindegyikük története abból mutat meg valamit, hogy most, a rendszerváltás után húsz évvel "mi újság van" Magyarországon.

Forrás: [origo]
Rába Roland és Trill Zsolt a Levegőt venni című epizódban


A kortársirodalom-kedvelő Bodzsár (Állítsátok meg Terézanyut!, Nyugalom, Utolsó idők) fejéből ambiciózus ötlet pattant ki: a rendszerváltás huszadik évfordulója alkalmából tizenkét magyar írót és tizenkét fiatal (vagy a középgenerációhoz tartozó) rendezőt kért fel, hogy csináljanak tizenkét, egyenként 25 perces rövidfilmet. Az alkotók listája magáért beszél, olyan nevek találhatók rajta, mint Spiró György, Parti Nagy Lajos, Tasnádi István, Tar Sándor, illetve Török Ferenc, Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs és Mátyássy Áron. A producer sem az írók, sem a rendezők kezét nem kötötte meg, csak annyit kért tőlük, hogy a történetek arról mondjanak valamit, hogy hova jutottunk, hol tartunk ma, szóval, bizonyos értelemben hajónaplók legyenek.

A novellák többsége korábban már megjelent, de néhány kifejezetten ehhez a projekthez íródott. A rendezők szabadon választhattak, hogy melyik írást szeretnék megfilmesíteni, és Bodzsár elmondása szerint szinte azonnal kiderült, hogy melyik filmes melyik szövegre rezonál, így könnyen kialakultak a párok. Ezután volt, aki az íróval együttműködve, volt, aki önállóan alakította forgatókönyvvé az alapanyagot, a rendezőket csak az időkorlát, valamint az elsősorban az MMKA és az MTV által biztosított, filmenkénti 14-16 millió forintos keret kötötte.

Forrás: [origo]
Pető Kata a Május-június című részben


A Hajónapló-sorozat november 5-én, csütörtökön 22.30-kor kezdődik az MTV-n Török Ferenc Itthon című rövidfilmjével. Ezt követően tizenegy héten keresztül minden csütörtökön, az Este után, kb. 22.30-as kezdettel leadnak egy részt a sorozatból. Egy-egy epizód ötven perces, mert a filmet minden alkalommal stúdióbeszélgetés követi, amelyben az alkotók mellett szakértők is részt vesznek. Például a fittségre vágyó vezérigazgató sztoriját követő beszélgetés egyik vendége egy topmenedzserekkel foglalkozó pszichológus. A filmek egy részét később viszontláthatjuk a mozivásznon is: a rendezők közül többen, rövidebb formában a Filmszemlére is nevezik alkotásukat.

Röviden az első öt adásba kerülő részről, amit már láttunk:

Itthon
Rendező:
Török Ferenc
Író: Spiró György
Főszereplők: Csomós Mari, Garas Dezső, Nagy Ervin
Vetítik: november 5.

ForrA!s: [origo]

Egy öregasszony tesz-vesz divatjamúlt berendezésű, nippekkel és csipketerítőkkel díszített lakásában. Szatyorba teszi ósdi, tárcsás telefonját, és nyakába veszi a várost. Szenvtelenül nézi a mobilozó fiatalokat a villamoson, sorban áll, ügyet intéz, vásárol. A főszerepet játszó Csomós Marit jó nézni (és ezt a rendező maximálisan ki is aknázza extrém közelikkel), de sok minden nem történik ebben a temperamentumtól függően nyomasztónak vagy unalmasnak értékelhető rövidfilmben. De nem kell megijedni, nem lesz mindegyik ilyen!

* * *

Barbárok
Rendező: Miklauzic Bence
Író: Grecsó Krisztián
Főszereplők: Nagy Zsolt, Bartsch Kata, Vass György, Pokorny Lia, Kardos Róbert, Újlaki Dénes, Andai Kati
Vetítik: november 12.

ForrA!s: [origo]

Egy fiatal, terhes nő meglátja egy régi ismerősét az utcán, aki hajléktalanújságot árul, de mielőtt odaléphetne hozzá, a férfi eltűnik a szeme elől. Mivel húsvét van, a nő a pasijával leutazik vidéken élő szüleihez, ahol a család intenzív italozással és lövöldözéssel ünnepel. A tévében megdöbbentő hírt mondanak be a régi ismerősről, amitől a nő szinte katatón állapotba kerül. Miklauzic remekül ábrázolja a családi dinamikát, hogy mindenkinek jár a szája, de senki nem mond semmi igazit, és senki nem figyel oda arra, amit a másik mond. Az emberi helyzeteket kezelni képtelen rokonoknál még mindig emberségesebbnek tűnik a zavart idegen, akit Nagy Zsolt játszik, remekül.

* * *

Levegőt venni
Rendező:
Bodzsár Márk
Író: Zoltán Gábor
Főszereplők: Rába Roland, Trill Zsolt, Rezes Judit
Vetítik: november 19.

ForrA!s: [origo]

Nem azért ez a legjobb az első öt film közül, mert ez a legviccesebb, de abban biztosak vagyunk, hogy a nézők ezt fogják legjobban élvezni. A kisfilm napjaink egyik sztereotipikus figuráját jeleníti meg: a folyamatos stresszben élő, a vetélytársakkal szemben mindig lesben álló, önmagát és másokat saját menőségi skáláján értékelő vállalatvezetőt. A középkorú fickó többes szám első személyben narrálja végig a történetet, amelyről csak annyit árulunk el, hogy egy uszodában kezdődik és ott is ér véget. Rába Roland szuper választás volt a főszerepre, a rendező Bodzsár Márkot pedig külön dicséret illeti, mert abszolút helytállt sokkal tapasztaltabb rendezőtársai mellett, holott ő még nem csinált nagyjátékfilmet.

* * *

Frusztra
Rendező: Bagota Béla
Író: Kemény István
Főszereplők: Anger Zsolt, Urbán Kevin
Vetítik: november 26.

ForrA!s: [origo]

Egy rajztanár (Anger Zsolt, aki király, mint mindig) útban a Balatonon nyaraló kedveséhez visszaemlékszik az úttörőtáborra, ahol néhány nagyobb fiú terrorizálta, és ezzel párhuzamosan a vonatfülkében is hasonló helyzet kezd kialakulni. A kegyetlen közösség és józan egyén szembeállítása (és továbbmenve a párhuzam felállítása a kommunista és a kapitalista ideológia közt) talán egy picikét szájbarágós, de legalább van mit fogni a filmen, és a szürreális, animált részek elemelik, játékossá is teszik.

* * *

Május-június
Rendező:
Mátyássy Áron
Író: Kiss Noémi
Főszereplők: Pető Kata, Földes Eszter
Vetítik: december 3.

ForrA!s: [origo]

Sajnos rémesen közhelyes a történet: egy magányos tanárnő rákattan, hogy megment egy magányos drogos lányt, aminek sejthetően nem lesz hepiend a vége. Ennél több nemigen van a sztoriban, és huszonöt perc alatt nem is kapunk mást, mint egy kis leckét arról, hogy hogyan nem érdemes viselkedni egy függővel. Filmnek ez kicsit kevés.

Folyt. köv.