Vágólapra másolva!
A próféta kedvéért majdnem két és fél órát kell eltöltenünk egy francia börtönben, de nem kell félni tőle: izgalmas és kemény filmet kapunk, amit még misztikusba hajló epizódok is tarkítanak. Ha szeretnéd megnézni a cannes-i zsűri nagydíját elnyert filmet, játssz velünk, hogy premier előtt láthasd az [origo] filmklubban.
Vágólapra másolva!

Ne riasszon el senkit, hogy Jacques Audiard két és fél órás mesterműve szinte végig egy börtönben játszódik, mert A próféta van olyan izgalmas, mint A remény rabjai és olyan kőkemény, mint a francia rendező előző gyöngyszeme, a Halálos szívdobbanás. A büntetésvégrehajtásról sugallt (de szerencsére nem sulykolt) álláspontja elgondolkodtató és aktuális - nem csoda, hogy sokan szerencsétlen kompromisszumnak bélyegezték, amikor lecsúszott az idei cannes-i Arany Pálmáról és "csak" a zsűri nagydíját nyerte el.

A film főhőse a tizenkilenc éves, analfabéta francia-arab Malik (Tahar Rahim), akit több évre lesittelnek. A kiszolgáltatott, kívülálló srácot a börtön belső társadalmában uralkodó korzikaiak választás elé állítják: vagy megöli egyik arab társát, vagy ő hal meg. Több éven keresztül követjük, hogy az eleinte védtelen fiú hogyan találja meg a saját helyét a hierarchiában és hogy - ironikus módon - hogyan épül be egyre mélyebben az alvilágba.

Audiard elmondta, hogy filmjében mind a dokumentarista megközelítást, mind az amerikai börtönfilmek kliséit igyekezett kerülni. "Az érdekelt, hogyan működik a börtön mint a társadalom metaforája. Egy idő után a börtönön kívüli és belüli világok összeolvadnak, és amit bent tanulunk, kint is releváns. ... A főhős egy üres vászon: ebben a közösségben találja meg a saját identitását, amiről korábban sosem tett fel magának kérdéseket."

ForrA!s: [origo]

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A Halálos szívdobbanás főhősének a zongorázás volt a szenvedélye.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt november 11-én szerdán 20 órára a KINO mozi nagytermébe (1137 Budapest Szent István krt. 16.) :

Balia Zoltán, Bolla Róbert, Bundás György, Csécs Emese, El-Hage Majed Viktor, Flórián György, Gallyas Katalin, Gombos Csilla, Hauer Erika, Járay Dénes, Jeruska Zsuzsanna, Kaltenecker Szilvia, Kanyári Eszter, Kelemen Zsolt, Kereki Gina, Kiss Andrea, Kocsis András, Kósa András, Laza Dominika, Molnár Anna, Molnár Ferenc, Molnár Krisztina, Muhi Zsófi, Nagy Péter, Novai György, Palotai Katalin, Pócza Ildikó, Pörge Ágota, Somogyi Béla, Sőregi Viktória, Szelezsan Tanja, Szűcs Zsuzsanna, Urbancsek Mária, Vadinszky Tímea, Vozár Enikő, Zentai Barbara

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!