Ezen a hétvégén rendezik meg először a Latin-amerikai Filmfesztivált, aminek programjában közel kilencven dél-amerikai filmritkaság szerepel. A filmeket a szervezők az egyes országok nagykövetségeitől és külképviseleteitől kérték be, mivel többségüket nemhogy Magyarországon nem vetítették, de még Európában sem nagyon. Szerepelnek a válogatásban bolíviai, chilei, nicaraguai, paraguay-i alkotások; olyan országok képviseltetik magukat a mustrán, amelyekről azt sem gondoltuk volna eddig, hogy van ott helyi filmgyártás. Péntek reggeltől vasárnap estig öt teremben megy folyamatosan a vetítés (néhány filmet többször is levetítenek), a rengeteg rövid-, nagyjáték- és dokumentumfilm közül Mészáros Zsolt, a filmes program összeállítója emelt ki néhányat az [origo] olvasóinak.

http://www.youtube.com/v/DROGxZTOKM0&hl=en_US&fs=1&
Az Eper és csokoládé előzetese

A Microfilia című vígjátékot például a chilei Kontroll-nak nevezte, ahol nem a metró, hanem egy sárga busz körül bonyolódnak a kalandok. A sokszorosan díjnyertes Eper és csokoládé a fesztiválon szereplő filmek legismertebbje: az 1994-es kubai film (fent belőle részlet) egy fiatal kommunista pártkatona és egy meleg művészsrác barátságát mutatja be abban az országban, ahol a homoszexualitás bűncselekménynek számít. A Fekete szelek című dokumentumfilm azért érdekes, mert egy magyar antropológusnő munkája, aki tizenöt évig élet a bolíviai indiánok között, hogy a hatvanas években pusztító, Ebolához hasonló vírus túlélőit kérdezze. A Password című film egy szerelemről szól, ami egy tizennégy éves kislány és a magát kamasznak kiadó, de valójában egy gyermekprostitúcióval foglalkozó alvilági cég munkatársa között szövődik az interneten.

http://www.youtube.com/v/1H4yHlf_O9o&hl=en_US&fs=1&
A Bőröm alatt című kisfilm

És amit még érdemes megnézni: a Bőröm alatt című film, ami mindössze egy perces: azt mutatja be, hogy jön rá egy már felnőtt férfi, hogy akit szüleinek hitt, nem azok (fentebb látható). A vetítés ideje alatt egzotikus ételek és koktélok kóstolója, szivarszoba, pókerjátszma, tánctanítás, dél-amerikai ajándéktárgyak és könyvek vására, koncertek várják az érdeklődőket. Pénteken és szombaton mindkét este Venezuelából érkező dj vezényli a bulit. A jegy ára 2000 forint, hat óra után pedig 1000.