Ben Stiller belefásult a semmittevésbe

2009.11.25. 17:04

A Greenberg című filmben Ben Stiller egy olyan fickót játszik, aki 40 éves fejjel is a huszonévesekre jellemző lötyögős életmódot folytatja, sőt direkt elhatározza, hogy "most egy kicsit semmit sem akar csinálni". Ebbe a semmibe annyi még éppen belefér, hogy házat épít a bátyja kutyájának, keresetlen hangvételű levelet ír a Starbucksnak, valamint ráhajt a testvére asszisztensére (a mumblecore filmekből ismert Greta Gerwig). Az előzetes tanúsága szerint egy finom iróniával átszőtt fejlődéstörténetre számíthatunk, amelyben egy új szerelem és a korábban említett eb betegsége talán kellő lökést ad a főhősnek ahhoz, hogy egy kicsit rendb eszedje az életét.

A Greenberg előzetese


A Greenberg-et a Filmklub stábjának egyik kedvenc amerikai rendezője, Noah Baumbach jegyzi, aki első filmjében (az 1995-ös Seggünkön az élet) feldolgozta az egyetem elvégzése után megtorpanó fiatalemberek kálváriáját, aztán forgatott egy könnyű, franciás drámát egy betegesen féltékeny hapsiról (Mr. Jealousy), majd letette az asztalra A tintahal és a bálna című remekművet, továbbá elévülhetetlen érdemeket szerzett az Édes vízi élet és A fantasztikus Mr. Fox című Wes Anderson-filmek társírójaként. Baumbach feleségével, Jennifer Jason Leigh-vel közösen írta a Greenberg forgatókönyvét, és a neje szerepet is vállalt a filmben.

A Greenberg zenéjét az LCD Soundsystems néven alkotó James Murphy szerezte, az előzetesben az All My Friends című közkedvelt számát hallhatjuk. A filmet 2010. március 12-től vetítik Amerikában, magyar mozibemutatóról botorság lenne álmodni.