Peter Jackson új filmjétől nem estek hanyatt a kritikusok

2009.11.25. 14:49

Kaptunk két magyar feliratos részletet A Gyűrűk Ura-trilógia és a King Kong rendezőjének új filmjéből. A magyar mozikba 2010 január 21-én érkező Komfortos mennyország egy Susie Salmon (Saoirse Ronan) nevű tizennégy éves lányról szól, akit meggyilkolnak, majd a túlvilágról figyeli a földi eseményeket, és megpróbálja rávezetni gyászoló családját, hogy ki ölte meg.


Az első jelenetben (fent) Susie nővére kutyasétáltatás közben összefut húga gyilkosával (Stanley Tucci), a másodikban (lent) egy helyes indiai fiú (Reece Ritchie) hívja el Susie-t valami táncos összejövetelre, és abból, ahogy az események alakulnak, csak arra tudunk gondolni, hogy később kiderül, hogy ezt a beszélgetést csak álmodta a kislány. Legalábbis minden gyanúsan ideális.


A Komfortos mennyország-ot két hét múlva mutatják be Amerikában, és tegnap már elkezdtek befutni az első kritikák. A Variety vezető kritikusa, Todd McCarthy szerint Jackson túlzottan belebolondult a vizuális effektusokba, és ahelyett, hogy az emberi drámára koncentrálna, inkább azzal van elfoglalva, hogy minél látványosabb módon mutassa meg a mennyország Susie által tapasztal verzióját. Xan Brooks a Guardianben még keményebben fogalmaz, és felrója a rendezőnek, hogy "idegesítően szemérmes módon" mesél el egy olyan történetet, ami alapvetően egy 14 éves kislány megerőszakolásáról és meggyilkolásáról szól. A Hollywood Reporter kritikája jóval pozitívebb, és főleg arra fókuszál, hogy Jackson filmje mennyiben tér el a forgatókönyv alapjául szolgáló Alice Sebold-regénytől. Harry Knowles, az Ain't It Cool News főszerkesztője szokásához híven egy általános iskolai fogalmazás nyelvi szintjén, összefüggéstelenül ömleng, ezerszer leírja a "lovely" szót, majd az év egyik legjobb filmjének kiáltja ki a Komfortos mennyország-ot.