Csütörtökön, hatvanöt éves korában elhunyt Iglódi István Kossuth-díjas színész, rendező, a Magyar Színház igazgató-főrendezője.

Forrás: MTI
Törőcsik Mari és Iglódi István A székek című darab próbáján 1996-ban


Iglódi színész és rendező szakon végzett a Filmművészeti Főiskolán 1966-ban, illetve '68-ban. 1973-ig a Nemzeti Színház tagja, 1982-től 1990-ig a József Attila Színház főrendezője volt. Ekkor visszatért a Nemzeti Színházba, ahol '96-tól főrendező, '99-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színház, majd a Thália Színház színésze volt. 2000-től haláláig a Magyar Színház igazgató-főrendezőjeként tevékenykedett.

Fontosabb filmjei közé tartozott Máriássy Félix Imposztorok-ja (1969), Fejér Tamás A beszélő köntös-e (1969) és Zolnay Pál Fotográfia (1972) című improvizálásokra épülő alkotása. Utolsó filmszerepét Vecsernyés János Emelet-ében játszotta el. Rengeteg színházi szerep és rendezés kötődik a nevéhez, a Magyar Színházban jelenleg hét rendezése van műsoron, köztük a Macskafogó színpadi változata, az István, a király és Moliére Tudós nők-je. Filmeket, tévéfilmeket is rendezett, utolsó munkája A gyertyák csonkig égnek filmadaptációja volt Agárdy Gáborral és Avar Istvánnal a főszerepben.

Utolsó színházi rendezése a Vízkereszt, vagy amit akartok volt a szolnoki Szigligeti Színházban, melynek pénteki bemutatóját már nem érhette meg. Balázs Péter igazgató a premier előtt két fát ültet majd el a színház előtti járdaszakaszon, melyek egyikét Iglódi István emlékének ajánlja a színház.

Olvasnivaló: kritikánk A gyertyák csonkig égnek-ről

http://www.youtube.com/v/Rg_oYQt5TFE&hl=en_US&fs=1&
Részlet a Nemzeti Színház Iglódi István rendezte Csongor és Tündé-jéből