Kihirdették a 2010-es Sundance filmfesztivál programját, és mi már megint úgy érezzük, rossz helyre születtünk, valahova Utah államba kellett volna. A január 21. és 31. közt a Utah állambeli Park Cityben megrendezett fesztiválon 112 egész estés vetítenek majd, közülük 43 elsőfilmes rendező munkája. Nem kíséreljük meg átadni a teljes programot, inkább ajánlunk tizenöt olyan filmet, amiről már most sejteni, hogy izgalmasak lesznek. Az elszántak itt mazsolázhatnak a versenyprogramból, itt pedig a többi szekció programjából. Feltűnően sok olyan filmet fedeztünk fel a kínálatban, amelyekben csodálatos férfiszínészek villognak, de válogatásunknak nem ez volt az egyetlen szempontja.

Howl (Rendező: Rob Epstein, Jeffrey Friedman, főszereplők: James Franco, David Strathairn, Jon Hamm, Mary-Louise Parker, Jeff Daniels)

Forrás: [origo]

Dokumentumfilmesek csinálták ezt a megtörtént eseményeken alapuló játékfilmet a beatköltőről, Allen Ginsbergről, pontosabban Üvöltés című hírhedt verséről, melyet először betiltottak az USA-ban, később azonban megváltoztatták a bírósági döntést, és a költemény a korszak emblematikus művévé vált. A fiatal Ginsberget a szép és tehetséges James Franco (Ananász expressz) alakítja.

* * *

Blue Valentine (Rendező: Derek Cianfrance, főszereplők: Ryan Gosling, Michelle Williams)

Rengetegszer írtuk már, hogy Ryan Goslingot az egyik legjobb fiatal amerikai színésznek tartjuk. A Plasztik szerelem óta nem jött ki filmje, úgyhogy ki vagyunk éhezve rá. Most guminő helyett Michelle Williams a párja egy fájdalmas szerelmes történetben, amiben egy rossz házassággá változott nagy szerelmet próbál megmenteni a két főhős.

* * *

Hesher (Rendező: Spencer Susser, főszereplők: Joseph Gordon-Levitt, Natalie Portman, Rainn Wilson, Devin Brochu)

Ezt a filmet a remek Joseph Gordon-Levitt miatt választottuk ki, aki egy ápolatlan, társadalmon kívüli srácot alakít, aki összebarátkozik egy tizenhárom éves kisfiúval, aki nemrég veszítette el az anyukáját. A csavargó kéretlenül beköltözik a gyászoló csonka családhoz, és alaposan felforgatja az életüket. Közben még Natalie Portman is megjelenik a színen.

* * *

Welcome to the Rileys (Rendező: Jake Scott, főszereplők: James Gandolfini, Kristen Stewart, Melissa Leo)

Forrás: [origo]

Kristen Stewart levedli a szűzies kamaszlány gúnyáját és balhés sztriptíztáncosba megy át. Találkozik James Gandolfinivel, aki egy gyermekét gyászoló férj, és ki tudja, mik történnek köztük.

* * *

Sympathy for Delicious (Rendező: Mark Ruffalo, főszereplők: Christopher Thornton, Orlando Bloom, Mark Ruffalo, Juliette Lewis, Laura Linney)

Mark Ruffalo (Vakság, The Brothers Bloom) rendezői bemutatkozásában egy mozgássérült DJ próbálkozik a gyógyulással csodadoktorok segítségével, de az ima ereje nem várt hatással jár. Ruffalo maga is feltűnik a filmben jezsuita papként, Orlando Bloom pedig egy egoista popsztárt játszik.

* * *

The Company Men (Rendező: John Wells, főszereplők: Ben Affleck, Kevin Costner, Maria Bello, Tommy Lee Jones, Chris Cooper)

A Vészhelyzet egyik alkotója aktuális témát feszeget: a vállalati leépítésekét. Egy nagyvállalatnál dolgozó három fickó egy évét mutatja be a film, ahogy próbálnak megküzdeni a leépítésből fakadó problémákkal. Ben Affleck újra a vásznon!

* * *

The Runaways (Rendező: Floria Sigismondi, főszereplők: Kristen Stewart, Dakota Fanning, Scout Taylor-Compton)

Forrás: [origo]

Stewart másik filmje a fesztiválon, és persze ez az a projekt, ami miatt hónapokon keresztül rondára tépett, feketére festett hajjal rohangált a színésznő. Joan Jettet játssza ugyanis, a Runaways nevű 70-es évekbeli csajbanda (Juno egyik kedvenc együttese) alapítóját. A kislányszerepekből kinőtt Dakota Fanning a banda egy másik tagját alakítja. A film a rendezőnő személye miatt is érdekes: a beteg világú videoklipeket rendező Floria Sigismondi nagyjátékfilmes bemutatkozása.

* * *

Holy Rollers (Rendező: Kevin Tyler Asch, főszereplők: Jesse Eisenberg, Justin Bartha)

Simán lehet, hogy ez pont olyan felejthető lesz, mint a 50 pills volt, amit Lou Taylor Pucci miatt vártunk, de megint reménykedünk. Most az Adventureland és a Zombieland Jesse Eisenbergje lesz ecstasy-díler, aki amúgy ortodox zsidó, de egy haverja beleviszi a drogcsempészet világába. A havert Justin Bartha játssza, aki a szerencsétlen vőlegény volt a Másnaposok-ban.

* * *

Shock Doctrine (Rendező: Michael Winterbottom, Mat Whitecross)

Winterbottom másik munkája egy dokumentumfilm a globalizációkritikus Naomi Klein könyve alapján. Klein ugyan megtagadta a filmet, de ettől még valószínűleg érdekes. Berlinben láttunk belőle részleteket, amik (lehet, hogy csak tájékozatlanságunk miatt) nem igazán álltak össze nekünk, de éppen ezért jó volna látni az egészet.

* * *

The Killer Inside Me (Rendező: Michael Winterbottom, főszereplő: Casey Affleck, Kate Hudson, Jessica Alba)

Forrás: [origo]

Winterbottom két filmmel megy a fesztiválra, erről már írtunk többször, és van hozzá egy hosszú előzetes is, amiben kb. az egész filmet lejátsszák. A regényadaptációban Casey Affleck egy serifet alakít, aki a felszínen teljesen normálisnak tűnik, amíg át nem megy gyilkológépbe. Két csaja is van, Kate Hudson játssza a jóravaló leányt, Jessica Alba pedig a tüzes prostit.

* * *

The Extra Man (Rendező: Shari Springer Berman, Robert Pulcini, főszereplők: Kevin Kline, Paul Dano, John C. Reilly, Katie Holmes)

A szuper Sikersztori (American Splendor) rendezőpárosának új filmje egy leszakadt drámaíróról szól, aki felcsap selyemfiúnak és szárnyai alá vesz egy ifjú írótehetséget. Előbbit Kevin Kline formálja meg, utóbbit Paul Dano, akit már régóta imádunk, de a Vérző olaj-ban igazán megmutatta, mire képes. Plusz érdekesség: Katie Holmes hosszú kihagyás után ezzel a filmmel tér vissza.

* * *

Jack Goes Boating (Rendező: Philip Seymour Hoffman, főszereplők: Philip Seymour Hoffman, Amy Ryan)

Most kiderül, a színésznek briliáns Philip Seymour Hoffman rendezőnek is zseniális-e. Hogy pontosan miről szól a film, az nem teljesen világos, mert ahány forrás, annyi szinopszis, de valamiféle komikus New York-i szerelmi történet lesz, annyi biztos. A női főszerepben a Amy Ryan, aki a Hideg nyomon-ban isteni volt.

* * *

Please Give (Rendező: Nicole Holofcener, főszereplők: Amanda Peet, Oliver Platt, Rebecca Hall, Catherine Keener)

Holofcener (Jóbarátnők, Lovely & Amazing, Walking and Talking) csaj(os) filmjeit nagyon szeretjük, sajnos pont a legkevésbé erős jött csak ki nálunk közülük. Új munkája jó kis New York-i sztorinak ígérkezik: a középpontban egy házaspár konfliktusa áll a szomszédjukban lakó idős nő unokáival. A szereplőgárdába Holofcener megint szuper nőket csődített össze (Keener, Peet, Hall).

* * *

Splice (Rendező: Vincenzo Natali, főszereplők: Adrien Brody, Sarah Polley)

Forrás: [origo]

Ezer éve várjuk A kocka és a Nothing rendezőjének új filmjét, végre itt van. Nem tűnik kevésbé őrületesnek, mint a korábbiak: Adrien Brody és Sarah Polley egy tudós párt alakít, akik új állatfajtákat hoznak létre DNS-ek kombinálásával. A dolog akkor válik igazán izgalmassá, amikor emberi DNS-t is kevernek a koktélba és létrehozzák Drent, a furcsa nőnemű lényt. Az előzetest itt tudod megnézni.

* * *

Untitled Duplass Brothers Project (Rendező: Jay Duplass, Mark Duplass, főszereplők: John C. Reilly, Marisa Tomei, Jonah Hill, Catherine Keener)

Megint csak egy remek szereplőgárda (lásd a fenti zárójelben). A Duplass testvéreket a mumblecore-ról szóló írásunkban már emlegettük: ők csinálták a The Puffy Chair-t, ami krónikus párkapcsolat-képtelenségben szenvedő férfiakról szólt. Erről egyelőre annyit tudunk, hogy egy elvált férfiról szól, aki megismerkedik egy nővel, aztán pedig a nő meglehetősen furcsa fiával. A furcsa fiút a Superbad főszereplője, Jonah Hill játssza.