Bekékült a világ

2009.12.21. 16:02

James Cameron Avatar című nagyszabású sci-fijére volt leginkább kiváncsi az amerikai közönség a hétvégén. A 162 perces alkotás 77,3 millió dollárt kaszált a mozipénztárakban, és ezzel minden idők legerősebb decemberi nyitását produkálta (a korábbi csúcsot a Legenda vagyok tartotta 77,2 millióval). Cameron előző filmjét szinte napra pontosan tizenkét évvel ezelőtt mutatták be. Ez volt a Titanic, amely akkor egy szerény 28,6 millió dolláros nyitóhétvégével rajtolt, de a folyamatos érdeklődésnek és a visszatérő nézőknek köszönhetően 41 hétig (!) tartották műsoron a mozik, és végül több, mint 600 millió dolláros összbevételt ért el Amerikában. Még korai lenne megjósolni, hogy hosszútávon az Avatar mekkora sikereket fog elérni, mindenesetre úgy tűnik, hogy a film visszhangja nagyon pozitív, és a vetítések utáni közvéleménykutatásokból is az derül ki, hogy a nézők elsöprő többsége "kiváló" minősítést ad a filmnek.

Forrás: [origo]
Zoe Saldana az Avatar-ban

Az Egyesült Államok mellett még 106 másik országban is a múlt héten mutatták be az Avatar-t, a nemzetközi színtéren eddig 159,2 millió dollárt gyűjtött be, de olyan hatalmas piacok még hátra vannak, mint Japán és Kína. Japánban ezen a héten, Kínában pedig majd csak január elején kerülnek moziba a kék emberek.

Az elmúlt hetekben vad találgatás folyt a sajtóban azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyibe is került az Avatar. A legtöbben három és négyszáz millió dollár köré lőtték be ezt az összeget, de hallottunk 500 milliós tippet is. A Fox stúdió a hétvégén nyilvánosságra hozta a számokat: Cameron filmje 310 millió dolláros gyártási költséggel készült, és ehhez még hozzájött 150 millió dollárnyi marketingkiadás. Ha figyelembe veszük, hogy egy amerikai stúdió tipikus esetben a belföldi bevétel ötven százalékát, és a nemzetközi bevétel negyven százalékát teheti zsebre egy film után, könnyen kiszámolható, hogy az Avatar-nak mennyit kell még ahhoz hoznia, hogy a Fox befektetése megtérüljön.

Forrás: [origo]
Sandra Bullock a The Blind Side-ban

12,2 millió dollárral a második helyen végzett a Disney hagyományos technikával készült A hercegnő és a béka című rajzfilmje, amelyet feleannyian néztek meg ezen a hétvégén, mint a legutóbbin. Jól tartja magát azonban a Sandra Bullock nevével fémjelzett sportdráma, a The Blind Side, amelyre újabb 10 millió dollárnyi jegyet adtak el, és így az összbevétele 164,7 millió dollárnál tart. A The Blind Side ezzel meghaladta a Nász-ajánlat 163,9 milliós összbevételét, és ezzel minden idők legtöbbet hozó Sandra Bullock-filmjévé avanzsált.

A Hugh Grant és Sarah Jessica Parker főszereplésével készült ijesztően bénának tűnő Did You Hear About the Morgans? című vígjáték 7 millió dolláros bevétele csak a negyedik helyre volt elég. Ez hatalmas bukás, tekintve, hogy a film 58 millió dolláros gyártási költséggel készült.

A hat Golden Globe-jelöléssel és George Clooney egyik legjobb alakításával büszkélkedő Egek urá-t még mindig csak 175 moziban vetítik (jövő héttől már 1800-ban fogják), de már több, mint nyolcmillió dollárt gyűjtött be magának, ebből 3,1 milliót csak ezen a hétvégén.

Forrás: [origo]
Penélope Cruz a Kilenc-ben

A Chicago rendezőjének Kilenc című látványos új musicalje 61 750 dolláros remek vetítési átlagot produkált négy moziban. A számos gyönyörű színésznőt és Daniel Day-Lewist felvonultató alkotás jövő héttől 1500 vásznon fogják játszani Amerikában.

A tízes toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

01. Avatar ($73,0m/$73,0m)
02. A hercegnő és a béka ($12,2m/$44,8m)
03. The Blind Side ($10,0m/$164,7)
04. Did You Hear About the Morgans? ($7,0m/$7,0m)
05. Újhold ($4,4m/$274,6m)
06. Invictus ($4,2m/$15,8m)
07. Karácsonyi ének ($3,4m/$130,8m)
08. Egek ura ($3,1m/$8,1m)
09. Brothers ($2,6m/$22,1m)
10. Vén csontok ($2,3m/43,6m)