2009 a moziban: Legjobb női alakítás

Vágólapra másolva!
Az 2009-es filmtermés tanulsága, hogy Hollywood még akkor sem lenne nagy bajban, ha csak két színésznője maradna. Feltéve persze, ha az a kettő Kate Winslet és Meryl Streep.
Vágólapra másolva!

Nézd meg képgalériánkban 2009 további tíz legjobb női alakítását!

5. Meryl Streep (Julie és Julia, Kétely, Egyszerűen bonyolult)

Forrás: [origo]

Nem csoda, hogy az ötven feletti színésznők arra panaszkodnak, hogy nincs elég jó szerep számukra, hiszen ami van, azt mind lenyúlja Meryl Streep. Idén hitébe és rosszindulatába belesavanyodott apácaként, tüneményes sztárséfként és szereleméhes romantikus hősnőként is megmutatta, hogy nincs nála sokoldalúbb színészistennő.

+ + +

4. Melanie Laurent (Becstelen brigantyk)

Forrás: [origo]

Valószínűleg minden színész imái között ott található, hogy egyszer Tarantino-forgatókönyvvel csengessen a postás. Szerencsére ezúttal az európai posta is vitte a jó híreket Német- és Franciaország-szerte és a Becstelen brigantyk női főszerepének köszönhetően újabb fantasztikusan tehetséges és gyönyörű francia színésznő nevét tanulta meg a világ.

+ + +

3. Sally Hawkins (Hajrá boldogság!)

Forrás: [origo]

Mike Leigh rendre felejthetetlen drámai alakításokat hoz ki színésznőiből, de arra nem számítottunk, hogy ezúttal a nevetéstől fog potyogni a könnyünk, amint a javíthatatlanul optimista Poppy grimaszolva átbukdácsol a londoni hétköznapokon. A szociopata vezetésoktatóval vívott csatározások, a fergeteges flamenco-órák és a csajokkal átmulatott éjszakák alatt persze ott lapul a Leigh-től megszokott drámai mélység is.

+ + +

2. Kristin Scott-Thomas (Oly sokáig szerettelek)

Forrás: [origo]

Lassan úgy tűnik, hogy Franciaország elorozza Anglia egyik legcsodálatosabb színésznőjét, hiszen Scott-Thomas sokadik emlékezetes alakítását nyújtja választott hazájában. A börtönből szabadult anya tragédiájával viszont végre olyan méltó főszerepet kapott, ami lehetővé teszi, hogy két órán keresztül elvesszünk az arcában és egy-egy rezdülésével váltson ki katarzist.

+ + +

1. Kate Winslet (A felolvasó, A szabadság útjai)

Forrás: [origo]

A várva-várt Oscar, dupla Golden Globe, BAFTA és még egy sereg díj - 2009 első fele kétséget kizáróan Kate Winslet megérdemelt diadalmenetéről szólt. Az Amerikai Filmakadémia náci szextanárnéniként, mi pedig kertvárosba zárt nagyravágyó feleségként szerettük jobban, de mindkét csodálatos alakítása megerősítette, hogy a harmincas generációból csakis ő lehet Meryl Streep örököse.

- - -

További női alakítások, amiket imádtunk tavaly: Marisa Tomei (A pankrátor), Vass Teréz (Utolsó idők), Audrey Tautou (Coco Chanel), Penélope Cruz (Megtört ölelések), Ursula Werner (Kilencedik mennyország), Catherine Deneuve (Karácsonyi történet), Angelina Jolie (Elcserélt életek), Hafsia Herzi (A kuszkusz titka), Keira Knightley (A hercegnő), Marion Cotillard (Közellenségek).