Kelták és rómaiak randalíroznak Nagykovácsiban

Vágólapra másolva!
A Budai-hegység egyik szegletében egy hónapon keresztül fess római katonák és loboncos hajú kelták rohangáltak fel-alá. A részben magyar származású Kevin Macdonald itt forgatta ugyanis The Eagle of the Ninth című, Channing Tatum és Jamie Bell főszereplésével készülő történelmi drámáját. Az [origo] riportere néhány kollégája társaságában ellátogathatott a forgatásra, ahol megtudta, hogy a producer miért a mi erdőnket szemelte ki helyszínnek, megcsodálta, hogyan bánik a lándzsával Channing Tatum, és még a szabadnapos Jamie Bellt is szóra bírta.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg Nagykovácsi dombjai közt sétálgatva nem sok embernek jutott még eszébe, hogy ez a vidék pont olyan, mint Nagy-Britannia lehetett az i. sz. 2. században, a Római Birodalom idején. A brit producernek, Duncan Kenworthynek viszont ez volt az első gondolata, és ahogy ott állunk vele az erdőben, egy jókora tisztás közepén, energikusan körbemutat: sehol egy villanypózna vagy más tereptárgy, ami megzavarná az illúziót. Ellenben látunk egy tisztes méretű erődöt, a füvet pedig itt-ott holttestek pettyezik. Néhány helyről baljós füst szálldos, és időnként feltűnik a színen egy megtépázott, véres fejű római katona. Tegnap itt csata zajlott.

A The Eagle of the Ninth című történelmi film forgatásán vagyunk a Budai Tájvédelmi Körzet barátságos dombjai közt (a stáb állítólag mindent eredeti állapotában hagy majd maga után). A Channing Tatum, Jamie Bell, Mark Strong és Donald Sutherland főszereplésével készülő film forgatása körülbelül egy hónapig zajlik itt. A rendező a skót Kevin Macdonald (Az utolsó skót király, A dolgok állása), a magyar származású Oscar-díjas forgatókönyvíró, Emeric Pressburger unokája, aki Magyarországon forgatta első munkáját, a nagyapjáról szóló The Making of an Englishman című dokumentumfilmet is. Kenworthynek egyik kedvenc gyerekkori olvasmánya volt a The Eagle of the Ninth, Rosemary Sutcliff 1954-es ifjúsági kalandregénye, és már akkor tervezgette a megfilmesítését, amikor a Négy esküvő és egy temetés-en dolgozott. Végül Macdonald lett az embere, aki gyerekkorában hozzá hasonlóan nagy rajongója volt a könyvnek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Channing Tatum a The Eagle of the Ninth-ban

A történet egy ifjú római katonáról, Marcus Aquiláról (Tatum) szól, aki kelta rabszolgájával, Escával (Bell) átkel Hadrianus falán, hogy Kaledóniában megkeresse az egykor apja parancsnoksága alatt működő, nyomtalanul eltűnt kilencedik légiót. Macdonald egy nem teljesen meglepő mai áthallással spékeli meg a sztorit: a megszálló rómaiakat amerikaiakkal játszatja el, miközben a keltákat és más népeket alakító színészek brit akcentussal beszélnek. Ennek ellenére Macdonald korábbi filmjeit ismerve nincs okunk feltételezni, hogy a film szájbarágós lesz, és a producer is hangsúlyozza, hogy távolról sem tanmesét, hanem egy kemény, pörgős filmet csinálnak. Azt csak a vágás során döntik majd el, hogy milyen korhatár-besorolást céloznak meg.

A domináns és alávetett kultúra találkozása Marcus és Esca viszonyában testesül meg. Ezt a héten nem forgató, de azért a helyszínen lógó Jamie Bell így magyarázza el nekem: "Amikor színre lép a figurám, teljesen elvesztette az életkedvét, meg akar halni. De kiderül, hogy rokon lelkek Marcusszal, van köztük egy kimondatlan kapcsolat, mégpedig, hogy mindketten elveszítettek valaki vagy valami fontosat, és mindketten azt keresik, hogy hova tartozhatnának, mert ahol vannak, oda egyikük se tartozik igazán. A film nagy részében ellentétes oldalon állnak. Kulturális különbségek vannak köztük, és ebből összeütközések következnek, de a kapcsolatuk végeredményben azt szimbolizálja, hogy két különböző kultúrából jött ember is összebarátkozhat."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Jamie Bell a The Eagle of the Ninth-ban

A meglepően megizmosodott Bell kihasználja az időt, amíg nem forgat, és a héten harci technikákat gyakorol. Elárulja, hogy nem is a csatajelenetekre való felkészülés és edzés volt a legnehezebb számára, hanem az, hogy "meg kellett tanulnom lovagolni. Azt hittem, hogy félek a lovaktól, de a hathetes tréning alatt rájöttem, hogy ez hülyeség. Oda kell eljutni, amikor lovaglás közben már nem gondolsz arra, hogy lovon ülsz, elfelejted, hogy alattad van."

Tegnap a közeli kelta faluból szekeres támadást intéztek a római erőd ellen, a csata ma is folytatódik. Channing Tatum tetőtől talpig római díszben közelharcot folytat. Két felvétel közt Macdonald szól neki, hogy a következőnél gyorsabban húzza ki ellenfeléből a lándzsát. Tatum védekezik, "csak biztos akartam benne lenni, hogy jól belemegy...". Tatum a harc hevében nem ér rá csevegni, és a film Oscar-díjas operatőre, a szimpatikus, vörös fürtös Anthony Dod Mantle is csak egy kézfogás erejéig ugrik oda hozzánk, úgyhogy inkább megszemléljük az impozáns erődöt. Kemény Ildikó, a film magyar produkciós vezetője körbekalauzol minket az erőd belsejében felépített, állítólag korhű minifaluban, amibe még pékség és kovácsműhely is belefért. Minden nagyon igazinak tűnik, csak a falakat megtapogatva derül ki, hogy könnyű faanyagból készültek. Ildikó elmeséli, hogy a produkció nem csak magyar helyszíneket és statisztákat (belőlük vagy négyszázat) használ, hanem a római katonák ruházata és fegyverei is magyar műhelyekben készültek kézi munkával két hónap alatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Channing Tatum és Donald Sutherland a The Eagle of the Ninth-ban

Amikor Nagykovácsiban végeztek, a Velencei-tóhoz települnek majd át, hogy Donald Sutherland figurájának, Marcus nagybátyjának a villájában forgassanak pár jelenetet, ahol a mai összecsapásban megsérült Marcust ápolják. Ezután a stáb Skóciába utazik majd, ahol a film Kaledóniában játszódó részeit veszik fel kb. másfél hónap alatt. Sok vizuális trükk ugyan nem lesz a filmben, de az utómunkálatok nyárig eltartanak, így a The Eagle of the Ninth év vége felé kerülhet a mozikba.

----

Forgatási riportunk 2009 őszén készült.