Dobó Kata: Valamiért nem tudnak engem hova tenni

2010.01.12. 11:25

- Okozott lelki vívódást, hogy a Halálkeringő-ben egy terhes nőt kell játszanod, aki iszik, cigizik és kokózik?

- Igen. Felvetettem ezt a problémát a rendezőnek. Bepróbálkoztam, hogy esetleg mégse. Ez nagy hiba volt, mert magamból indultam ki. Amikor rávilágított Krisztián (Köves Krisztián, a Halálkeringő rendezője - a szerk.), hogy igenis vannak ilyen emberek, akik annyira azt érzik, már minden mindegy, hogy ezért belefér. Azt válaszoltam, ha még olyan szarban is van valaki, mint Elza, lehetetlenség, hogy ne fogja vissza, hogy egy gyerek lubickol a hasában. Azt mondta, hogy nem.

- Igazából nem derül ki Elzáról, hogy hogyan viszonyul ehhez a gyerekhez.

- Szerintem pont kiderül abból, hogy kokózik, meg iszik, meg cigizik. Amikor terhes lett, talán még azt érezte, hogy megmentheti az életét, és tök jó, hogy hozzáment Patrikhoz, még ha nem is őt szereti. Tudod, hogy van ez, amikor az ember rossz döntések sorát hozza, és bízik abban, majd jóra fordul az élete. De hát nyilván nem.

- Észrevettem, hogy nagyon hitelesen dohányoztál a filmben. A franciás módszert (kiengedi a száján a füstöt és visszaszívja az orrán - a szerk.) már magadtól tudtad, vagy a filmhez tanultad meg?

- Ezt az ember már gimnáziumban megtanulja.

- Mivel indokolta a rendező, hogy ennek a figurának az eljátszásához mindenképpen rövid haj kell?

- Két dolog volt. Egyrészt az, hogy ez a karakter nem egy nőcis valaki. A nőiesség kevésbé fontos neki. Vagy ha fontos is, ellene próbál játszani. Eleve egy nagyon kúl rendőrcsaj - legalábbis magáról ezt képzeli. Az is, hogy ilyen fiúsan öltözködik, egy régi, beállt dolog. Ő ilyen. Pasikkal barátkozik, nem nagyon jár fodrászhoz. Egy ilyen frizurával be tud ugrani egy férfifodrászhoz és 1500 forintért levágatni a haját. A másik pedig, hogy el akartam távolodni ettől a "Dobó Kata-imidzs"-től. Hálás voltam Krisztiánnak a felvetésért. Ez már régóta benne volt a pakliban. Úgy fél éve nagyon komolyan gondolkoztam azon, hogy mivel tudnék változtatni ezen, amihez már semmi közöm, ha volt is valaha egyáltalán. Ujjongtam, amikor azt kérték, hogy vágassam le a hajamat. Azt akartam, hogy ne a régi Dobó Kata legyen a vásznon.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Dobó Katáról! | Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Hogy dobta be a kérést a rendező?

- Volt egy második fordulója a meghallgatásnak, és onnantól jött az izgalom. Egy héttel később felhívott, és azt mondta, hogy augusztusra ne csináljak magamnak programot. Így közölte, hogy enyém a szerep. Akkor a forgatókönyvet még nem olvastam, mert azt nem adták oda senkinek, csak azokat az oldalakat, amiket a válogatáson vettünk. Sejthettem, hogy milyen típusú film lesz ez, de az egészről nem volt tudomásom. Találkoztunk egy teázóban, odaadta a könyvet, és odaadott egy kis füzetet, amire rá volt írva, hogy Elza, és azt mondta, hogy ebbe jegyzeteljek mindent mostantól a forgatás végéig. Én úgy tanultam ezt a mesterséget, hogy nagyon fontos felépíteni egy figura életrajzát, vagy bármilyen élményt, mert azok határoznak meg mindent. Attól vagyok én olyan veled, amilyen, ahogy felnőttem, ahogy neveltek, amilyen környezetben élek. Krisztián kérte, még nem nyissam ki, mert lenne egy nagyon nagy kérése tőlem ezzel a filmmel kapcsolatban. Mondtam, tudom, vágassam le a hajam. Igaz? Ezt akarod kérni? Mondta, igen. És képzeld el, kinyitottam ezt a füzetet és ott volt benne az első oldalon négy rövidhajú photoshoppolt kép rólam, de profin megcsinálva. Utána csak vittem a kis füzetet a fodrászomhoz.

- Szokták mondani, hogy egy nő akkor vágatja le a haját, ha gyökeresen változtatni akar az életén. Ez fordítva is működik? Érzel valami változást most, hogy rövid hajad lett?

- Szerintem ez a változás előbb jött. Azt éreztem, hogy semmi közöm már ahhoz a lányhoz, akit kifelé mutatok. Ez természetesen önmagában egy hajvágással nem történik meg. Egyébkent meg tudom, hogy ez iszonyú hülyén és sablonosan hangzik, de folyamatosan változom. Tudod, érdekes, hogy hosszú hajú nők, akiknek nem tetszik, hogy rövid a hajam, mondják, hogy "úristen, de hát az a gyönyörű hajad!" Különös, hogy mennyire nem merünk változtatni még ilyen apróságokon sem. Ahhoz képest, hogy az életünkben milyen nagy döntéseket kell hozni, ilyen apróságokon is meg tudunk ütközni.

- Csináltál valamit a levágott hajaddal? Eladtad parókának?

- Nem, otthon van. Nem olyan nagy mennyiség, hogy abból parókát lehetne csinálni. Elraktam emlékbe.

- Egy zacskóba?

- Igen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Dobó Katáról! | Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Mennyire maradtatok jó viszonyban Kern Andrással A miniszter félrelép után?

- Nem tartottuk napi szinten a kapcsolatot, de én őt nagyon szeretem. Nagyon tisztelem a nyíltságáért és a nyersességért, azt mondja, amit gondol. Ez ritka általában is, de különösen ritka ebben a szakmában. Ha gondol valamit, akár rosszat, akár jót, ő megmondja a szemedbe, nem kell attól tartanod, hogy a hátad mögött bárkinek bármit mondana rólad. És ez nagyon értékelendő benne. Végtelenül jó humorú, nagyon intelligens pasas. És én azt nagyon díjazom.

- Tegnap jött ki a Szemlelista és a Halálkeringő bekerült a versenyprogramba. Milyen várakozásaid vannak?

-. Nem tudom, mit várjak ezzel kapcsolatban, de jó dolog, hogy bekerült.

- A Halálkeringő miatt jobban izgulsz, mint a korábbi filmek miatt?

- Érdekel, hogy kíváncsiak-e rá az emberek. Hogy ki miért. "Lássuk, mit tud", vagy "na, megint egy Dobó Kata-film, milyen lehet?". Végül is tizenvalahány évem van ebben, nem hiszem, hogy szégyellni kéne, hogy valaki felkapja a fejét a nevemre. Ki így, ki úgy. De mindkét tábornak üzenem: nézzék meg! (nevet)

- Melyik jelenetet kellett megcsinálnod a meghallgatáson?

- Amikor megpróbálom kituszkolni az apámat a lakásból és a Patrikos-veszekedős jelenetet.

- Ott volt Kern András is?

- Csak a második fordulónál, az elsőnél nem.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Dobó Katáról! | Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Több magyar rendezőtől hallottam, hogy a színészek tök felkészületlenül esnek be a castingokra, mert annyira le vannak terhelve. Osvárt Andrea mesélte, hogy ő három hetet is szokott néha készülni egy castingra. Nálad ez hogy megy?

- Hát, ő szerencsés, Los Angelesben nem adják oda három héttel a casting előtt a szöveget. Volt, hogy aznap kaptam meg. Ilyen szempontból nekem talán több tapasztalatom van, mint a magyar színésznőknek. Volt, hogy napi öt castingon voltam. A casting az egyik legnehezebb része ennek a szakmának. Egyrészt nem tudod, hogy mit várnak tőled. Nem tudod, hogy milyen segítséget fogsz kapni. Sokszor az ember, akivel a castingot csinálod, iszonyú unottan mondja a szöveget, és közben neked a leghevesebb érzelmeket kell eljátszanod. Hosszú évek alatt tanultam meg, hogy kevesebbet nyom a latban, hogy hogyan olvasod a szerepedet, mint az, hogy hogyan lépsz be az ajtón. Én úgy léptem be, hogy bocsánat, hogy élek, és ez mind benne volt a tartásomban, a viselkedésemben. Az amerikaiak többsége máshogy van nevelve. Az a fajta önbizalom, amibe ők beleszületnek, hogy ők mindenre képesek, nálunk egyáltalán nem volt jellemző. Talán már most kezdenek így nevelni gyerekeket, de nem az én időmben. Szerintem ez is egy védekezés volt a kommunizmus alatt: ne tűnjél ki, mert abból csak baj lehet. A Trójá-nál sikerült elhinnem, hogy én vagyok a legalkalmasabb a szerepre, mert tudtam, nem baj, ha érezhető egy minimális akcentus. Nem számoltam azzal a ténnyel, hogy a német rendező a német színésznőt favorizálja. Annyira hittem abban, hogy esetleg ott van esélyem. De hát ilyen ez.

- Hogyan dolgoztad fel azt a kudarcot?

- Sokáig nem tudtam megnézni a filmet, aztán amikor végül megnéztem, vicces volt, mert kívülről tudtam a szerep összes szövegét, a karakter nagyobb jelenetei castingolva voltak. Általában nagyon elégedetlen vagyok magammal, vagy inkább úgy mondom, hogy maximalista vagyok, és kevésnek gondolom azt, ahogy adott dolgot megoldottam, de amikor megnéztem a filmet, úgy éreztem, hogy így én is megcsináltam volna. Ritkán mondok ilyet magamról, ebben az esetben viszont megnyugtatott a tudat, hogy ha Szabó István rendezi, akkor talán engem választott volna (nevet).

- Milyen érzés fog el, ha mostanában meglátod Diane Krugert?

- Nincs vele problémám. Nagyon buta dolog, ha valaki egy ilyen miatt utálkozik. Szeretem, amit csinál. Nagyon szexis, és jó benne, hogy tud nagyon német lenni, és tud nagyon nem német lenni. Kevés német színésznő van, aki ebből ki tud törni. Nagyon tetszett a Becstelen brigantyk, a Trója annyira nem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK