Dobó Kata: Valamiért nem tudnak engem hova tenni

2010.01.12. 11:25

- Mennyire fontos neked, hogy sokan lássák a munkáidat? Figyelni fogod a Halálkeringő nézettségi mutatóit?

- Hazugság, ha valamelyik színész azt mondja, hogy csak három embernek csinálja a filmjeit. Az egy nagy vetítés szerintem. Persze, figyelni fogom, fontos.

- Inkább a rendezőkre jellemző, hogy meg vannak elégedve azzal, hogy megcsinálhatták a filmjüket, a színészek viszont szeretnék, hogy ha látná is valaki. Mekkora nézőszámmal lennél elégedett?

- Remélem, eljutunk 50 ezerig.

- Van olyan magyar filmes, akivel kifejezetten szeretnél együtt dolgozni?

- Sokakkal, de például Szász Jánossal, de nem feltétlenül filmben.

- A kortárs magyar rendezők közül kinek a munkáit szereted a legjobban?

- Mundruczó dolgait nagyon szeretem, de egyelőre nem látom magamat az ő világában. Szívesen játszanék rétegfilmekben is, szeretném, ha a fiatal rendezők gondolkodnának bennem.

- Voltak olyan munkák, amiket a pénz miatt vállaltál el?

- Persze. Nem úgy, hogy közben hányingerem volt, de az volt a fő motiváció. De volt olyan is, amit teljesen ingyen.

- Mennyire fontos szempont ez neked? Mármint, hogy legyen pénzed.

- Annyiban fontos, hogy ne legyenek mindennapi gondjaim. Azt rosszul viselném, azt hiszem. De tapasztaltam a luxust, és nem feltétlenül arra van szükségem. Sem jobb, sem boldogabb nem voltam tőle. Ebből a szempontból is szerencsés vagyok: már nem vágyom rá, mint sok ember, mert én tudom, hogy mivel jár.

- Milyen bók vesz le a leginkább a lábadról? Hogy okos vagy, hogy szép, vagy hogy tehetséges?

- Mindhárom. (nevet) Ez helyzettől függ, és attól, aki mondja, és ahogy mondja. Mert mindhármat lehet iszonyú primitíven is közölni, de nagyon szellemesen is. Mint említettem, nekem a humor nagyon fontos.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Dobó Katáról! | Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- A tetoválás a bokádon milyen jelentőséggel bír számodra?

- Mikor modellkedtem, arra gondoltam, hogy ez egy szép ékszer lehet. Ennyi. Nincs különösebb mondanivalója, vagy jelentősége, hogy miért csináltattam és mikor.

- A klasszikus időszakból melyik szupermodell a legszimpatikusabb neked? Tehát, azok közül, akik szerepeltek a Freedom '90 klipben.

- Christy Turlington. Mert nagyon természetes és harmonikus. Olyan emberi.

- Ha életed legboldogabb pillanataira gondolsz, ezek inkább szakmai vagy magánéleti történésekhez kapcsolódtak?

- Mindkettőhöz. Az a fajta ember vagyok, aki jobban tud alkotni, ha minden más rendben van. Tök szükségesek a megzuhanások is, abból lehet töltekezni, meg táplálkozni, de az, hogy folyamatosan krízisben legyen az életed, nem jó semmire. Nekem fontos a magánélet harmóniája. És nem csak a párkapcsolatot értem ez alatt, hanem a szakmán kívüli barátságokat, a családot.

- A hollywoodi sztárok közül ki a legjobb arc az életben?

- Maximum partikon találkoztam velük, közeli kapcsolatban nem kerültünk, de nekem Mel Gibson jó élmény volt. Vele többször is találkoztunk, és az, hogy öt év távlatából emlékezett rám, és visszakérdezett a régi párbeszédünkből valamire, elég nagy dolog. De az is, ahogy kezet fog veled. Igazi, erős kézszorítás, és belenéz a szemedbe. Ritka.

- Furcsa, hogy pont Mel Gibsont mondtad, mert vele kapcsolatban mostanában az a kép el az emberekben, hogy egy zsidófaló csapodár őrült.

- Mostanában ő gyűjtögeti a rovátkákat.

- Nemrég jött a hír, hogy Sharon Stone szerepet vállalt a Különleges ügyosztály című tévésorozatban, és többen kifejtették, hogy Stone már akkor sem tudna normális filmszerepet kapni, ha tótágast állna, mert egész Hollywood utálja a bunkósága, a hisztijei és elviselhetetlen sztárallűrjei miatt. Neked milyen tapasztalataid voltak vele az Elemi ösztön 2 forgatásán?

- Nem találkoztam vele személyesen, mert nem volt közös jelenetünk, de tudom, hogy arra a filmre nagyon összeszedte magát. Tudomásom szerint nem volt vele probléma. Nagyon jól akarta csinálni, más kérdés, hogy aztán hogy alakult. Persze, az ember nem tud kibújni teljesen a bőréből, de erről inkább Pados Gyulát kéne megkérdezni, ő aztán tényleg minden nap találkozott vele. Ráadásul a színésznők és az operatőrök között mindig van egy furcsa kapcsolat. Jó kapcsolat. Nekünk nagyon fontos az operatőr. Mindegyik operatőr kiváló úriember, nem tudom, hogy csinálják. Dobóczi Balázs (a Halálkeringő operatőre - a szerk.) is, de ő meg Ragályi tanítvány, és Ragályi Elemér maga a megtestesült Molnár Ferenc-hős.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Dobó Katáról! | Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Az Avatar volt az utolsó. Biztos, hogy megnézem még egyszer, olyan nagy hatással volt rám. Ezt a csodát én még egyszer látni akarom. Mostanában láttam A felolvasó-t is. Minden olyan filmet, amit regényből csinálnak, elolvasok előtte könyvben. Szerintem ez a helyes módszer. Még ha nagyon jó a film, akkor sem tud olyan lenni, mint egy jó könyv. De Kate Winslet A felolvasó-ban zseniális. Az egyik kedvenc filmem A lét elviselhetetlen könnyűsége, és az a film nekem visszaadta, amit olvastam.

- Visszaadta a sztorit, de szerintem abban a regényben az elmélkedések voltak a legérdekesebbek.

- Miután én nagy hamarjában olvasom a könyvet, és rá megnézem a filmet, ezért még bennem van a könyv, amikor látom a filmet. Amikor Juliette Binoche vette le a ruháját és szőrös volt a hónalja... azt mondtam, hogy zseniális. Hogy erre odafigyelnek. Igenis a hatvanas években a csehszlovák nők nem borotválták a hónaljukat. És mekkora hiba lett volna ezt elkövetni.
 
- Ha büntetlenül eltüntethetnél egy embert a Földről, kit tüntetnél el?

- Senkit. Uncsi válasz, de ez van. Mindenkinek az energiájára szükség van, a rosszakéra is. Nincs olyan, hogy valaki fölösleges itt.

__________

Köszönet Danyi Orsinak, Fogarasi Zsuzsinak, Gyárfás Dorkának, Jóri Balázsnak és Znajka Zimjonovnának a segítségükért.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK