Hétfőn, nyolcvankilenc éves korában meghalt Eric Rohmer filmrendező, a francia új hullám meghatározó alakja.

Forrás: [origo]
Eric Rohmer A tél meséje forgatásának idején

Az 1920-as születésű Rohmer a legendás francia filmes lap, a Cahiers du cinéma szerkesztője volt 1957-től kezdve, első nagyjátékfilmjét, Az oroszlán jegyében-t 1959-ben mutatták be. A hírnevet a "Hat erkölcsi példázat"-ciklus hozta meg számára, azok közül is a '69-es Éjszakám Maudnál, illetve az azt követő Claire térde.

1980-ban kezdte el a "Komédiák és közmondások"-ciklust A pilóta feleségé-vel. Ebbe a sorozatba tartozik híres Pauline a strandon című filmje is. A rendező harmadik és utolsó filmciklusa a "Négy évszak meséi" volt, amely az 1990-es A tavasz meséjé-vel kezdődött és az 1998-as Az ősz meséjé-vel fejeződött be. Utolsó munkája a 2007-ben bemutatott Astrée és Céladon szerelmei című film volt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=coYerDBzrbugN5G7
Csodás kisfilm A nyár meséje forgatásáról (a végén az akkor 75 éves rendező is ott ropja a fiatal színészekkel a The Bomb-ra)

Filmjeiben elsősorban férfiak és nők viszonyát boncolgatta az újhullámosokra jellemző, inkább hangulatra, mintsem cselekményre koncentráló modorban, sokszor hosszan csapongó, részben szintén hangulatteremtő szerepet játszó párbeszédekkel.

Rohmert egyszer jelölték Oscar-díjra az Éjszakám Maudnál forgatókönyvéért. A '76-os cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját az O. márkiné-ért.