A Port.hu, a Filmklik és a Pegagógiai Intézet újszerű kezdeményezésbe fogott: a hazai filmforgalmazás alternatív csatornáit, a közösségi alapon szervezett filmterjesztést próbálják kiépíteni. Helyzetek és gyakorlatok című felhívásuk a magyar középiskolákhoz, egyetemekhez, mozikhoz, on- és offline médiához, kreatív ügynökségekhez, reklámcégekhez, közéleti személyiségekhez és egyéb közösségekhez szól.

A projekt keretében 2010. március 1. és 2010. május 31. között kilenc közösség kilenc toleranciáról szóló film forgalmazását bonyolíthatja, ha erre a jogot megszerzi. A pályázat célja, hogy a magyar fiatalok ne csak megismerkedjenek a világ filmtermésének toleranciáról, rasszizmusról, egymás mellett élésről szóló filmjeinek krémjével, hanem annak terjesztésében is tevékenyen szerepet vállaljanak. A pályázat lehetőséget nyújt kreatív fiatalokból álló társaságoknak, osztályoknak, közösségeknek, hogy részt vegyenek a hazai filmforgalmazásban.

Forrás: [origo]
Jelenet az Unmade Beds című filmből

A pályázatban részt vevő filmek:

Qu'un seul tienne et les autres suivront / Silent Voices (Lea Fehner) - Marseilles-ben játszódó börtöndráma, amelynek középpontjában a foglyokhoz érkező különböző látogatók állnak.

Unmade Beds (Alexis Dos Santos) - Történet a Londonban apját kereső spanyol srácról és a fájdalmas szakításon átesett francia lányról. Hajrá, emósok! A filmről itt írtunk.

London River (Rachid Buchareb) - Egy angol nő és egy afrikai férfi keresi a gyerekét a 2005-ös londoni terrortámadás után. Amikor kiderül, hogy gyerekeik együtt éltek, találkoznak.

Gagma napiri / The Other Bank (George Ovashvili) - Egy grúz nő és fia a fővárosba menekül az etnikai tisztogatások elől. Azonban a fiú visszaindul az otthonukba, hogy megkeresse az apját.

Buda as sharm foru rikht / Buddha Collapsed Out of Shame (Hana Makhmalbaf) - Egy iráni lány szeretne megtanulni írni-olvasni, de ez nehezebbnek bizonyul, mint gondolná.

Venkovsky ucitel / Country Teacher (Bohdan Slama) - Egy homoszexualitását titkoló prágai tanár a gondjai elől vidékre menekül, ahol összebarátkozik egy egyedülálló nővel és annak kamasz fiával.

Bikur Ha-Tizmoret / The Band's Visit (Eran Korilin) - Egy egyiptomi rendőrzenekar fellépésre érkezik Izraelbe, de a csapat eltéved.

Camino (Javier Fesser) - Megtörtént eseten alapuló, sajátos hangvételű film egy tizennégy évesen meghalt spanyol lányról, aki családjával együtt az Opus Dei nevű katolikus szervezet tagja volt.

El cuarto de Leo / Leo's Room (Enrique Buchichio) - Egy fiatal uruguayi férfi, aki saját homoszexualitásának elfogadásával küzd, találkozik egy régi iskolatársával, akinek szintén komoly személyes problémái vannak.

Ha a filmek valamelyike felkeltette az érdeklődésed, olvasd el a részletes pályázati kiírást, illetve érdeklődj a filmklik@filmklik.hu email címen.