A Los Angeles-i fellebviteli bíróság elutasította a jelenleg Svájcban, házi őrizetben levő Roman Polanski korábbi kérelmét, hogy távollétében ítélkezzenek 1977-es, kiskorúval létesített szexuális viszonya ügyében. Peter Espinoza bíró döntése szerint Polanskinak fel kell adnia magát az amerikai hatóságoknál ahhoz, hogy ügyében döntés születhessen. Indoklása szerint azért utasítja el a rendező kérését, hogy távollétében ítélkezzenek, mert Polanski 1978-ban megszökött az ítélethirdetést megelőzően, és "egy szökevény nem fordulhat segítségért a bírósághoz". Polanski egyik ügyvédje, Bart Dalton máris közölte, hogy a döntést megfellebbezik.

Forrás: AFP
Roman Polanski a The Ghost Writer forgatásán

Polanski vezető ügyvédjének, Chad Hummelnek az indoklása szerint a rendező már letöltötte a börtönbüntetést, amely az ügyben eredetileg ítélkező bíró ígérete szerint járt neki: Polanski '77-ben 42 napot töltött egy kaliforniai börtönben. Kulcskérdés, hogy Polanski ezzel valóban letöltötte-e teljes büntetését, ugyanis a Svájc és az USA közt levő kiadatási egyezmény szerint Svájcnak csak azokat a szökevényeket kell kiadnia az Államoknak, akikre legalább hathónapos börtönbüntetés vár. A svájci hatóságok még ezután döntenek majd az ügyben.

Polanski felesége, a színész- és énekesnő Emmanuelle Seigner, aki tizennyolc éves kora óta él a nála harminchárom évvel idősebb rendezővel, a hétvégén interjút adott az Independentnek, amelyben azzal magyarázta, hogy Polanski szexuális viszonyt létesített egy tizenhárom éves kislánnyal, hogy a 70-es évek "őrült időszak" volt, amikor a szexhez és a drogokhoz fűződő attitűdök teljesen másmilyenek voltak, mint napjainkban. Seigner elmondta, hogy Polanski mindig is példás férj és apa volt, és az egyes újságok által a rendezőről festett kép semmiben sem hasonlít a valóságra. A színésznő ugyanakkor megjegyezte, hogy teljesen megérti, hogy "más anyák" szörnyűnek tartják férje egykori cselekedetét.