A múlt héten meghalt J. D. Salinger után maradt legnagyobb kérdés, hogy ha igaz, hogy több mint négy évtizednyi kiadatlan írás áll a szerző New Hampshire-i széfjében, ezek valaha napvilágra kerülnek-e? A második legnagyobb kérdés, hogy készülhetnek-e a jövőben filmadaptációk Salinger műveiből? A Hollywood Reporter szerint az utóbbi kérdésre "nem" vagy legalábbis "nagyon valószínűtlen" a válasz.

Forrás: [origo]
Egy kocka a My Foolish Heart-ból | A Salinger: A Biography borítója

Salinger egyetlen esetben engedte csak, hogy megfilmesítsék az írását, de a Ficánka bácsi Connecticutban című novellája alapján készült My Foolish Heart-ot annyira gyűlölte, hogy soha többet nem adott engedélyt írásai adaptálására, hiába könyörgött a Zabhegyező-ért Billy Wildertől kezdve Marlon Brandón keresztül Steven Spielbergig számos neves rendező és színész. 2008-tól Salinger írásainak jogairól egy olyan alapítvány rendelkezik, amelynek az író egyedüli tagja volt. Phyllis Westberg, Salinger ügynöke a Hollywood Reporternek nem fedte fel, hogy a szerző halála után kik lettek a kuratóriumi tagok, de azt kijelentette, hogy az alapelvek változatlanok maradnak, azaz sem filmes, sem tévés jogokat nem adnak el.

Hamarosan viszont mozikba kerülhet a nemes egyszerűséggel Salinger-nek nevezett dokumentumfilm az íróról, amely már öt éve készül, de rendezője, Shane Salerno eddig titokban tartotta a projektet. Salerno - aki sikeres forgatókönyvíró, dolgozott többek közt az Armageddon-on és a Shaft-on, jelenleg pedig James Cameron Fantastic Voyage című tervezett filmjét írja - Paul Alexander Salinger: A Biography című életrajzi kötetétből kiindulva vágott bele a projektbe, ami idővel egy 150 interjút tartalmazó anyaggá dagadt, amely egy 700 oldalas könyv formájában is megjelenik majd. A Deadline Hollywood bloggere, Mike Fleming látta a kétórás film majdnem végleges változatát, és alapos, erőteljes munkának nevezi. És ami a fő: azt írja, hogy korábban sosem látott fotók és felvételek is szerepelnek a filmben. Azt viszont még ő sem tudja, Salernónak sikerült-e esetleg megszólaltatnia Salingert, de megemlíti, hogy a filmből öt percet "biztonsági okokból" nem vetítettek le neki. A Salinger-t valószínűleg a cannes-i filmfesztiválon mutatják majd be.

Olvasnivaló: megemlékezésünk J. D. Salingerről