Elindult a Filmszemle

Vágólapra másolva!
Keddtől jövő hétfő estig pörög a 41. Filmszemle. A két helyszín, a több mint száz film és a kísérőprogramok forgatagában nehéz kiigazodni, ezért összegyűjtöttük a sikeres szemlézéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat kezdve onnan, hogy melyik rövidfilmeket kell mindenképp elcsípni, folytatva az ingyen mozizási lehetőségekkel, egészen odáig, hogy miként lehet a plakátversenyen szavazni.
Vágólapra másolva!

Aki a héten a MOM Park mozijában jár, a kávézóban vagy még inkább a cigizőteraszon lépten-nyomon hírességekbe botlik majd, ugyanis ma este Jancsó Miklós Oda az igazság (kritika) című filmjének vetítésével elkezdődött a 41. Filmszemle. A hétfőig tartó Szemle gerincét az Arany Orsó-díjért versenyző tizenhat nagyjátékfilm alkotja.

Ezek közül különösen izgalmasnak ígérkezik Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című mesehangulatú road movie-ja egy erdélyi lányról, aki egy irodalmi fantáziákat valóra váltó liverpooli bordélyban köt ki, a Köntörfalak című kamarakrimi, amely egy irigylésre méltó legénylakás mellett három feszes színészi alakítást is felvonultat Elek Ferenctől, Tompos Kátyától és Rába Rolandtól, a Czukor Show, amely egy tévéshow-ban kibontakozó, tragikus szerelmi történetet mesél el, középpontjában Anger Zsolttal, valamint a régóta készülő, végre közönség elé kerülő Kolorádó Kid, amely egy '56-os forradalomban való részvétele miatt bebörtönzött, a 70-es években szabaduló fickóról (Nagy Zsolt) szól.

  • Itt találod ajánlónkat a Szemle legérdekesebbnek ígérkező filmjeiről, itt pedig a teljes programot áttekintheted.

Ami a rövidfilmeket illeti, aki még nem látta a Hajónapló című rövidfilmsorozatot a tévében, most elcsípheti belőle a legjobb részeket: Bodzsár Márk jópofa Levegőt venni-jét, amelyben Rába Roland nagyon viccesen játssza a stresszes menedzsert és Nagy Viktor Oszkár Hajónapló-ját, amelyben Rajhona Ádám remekel egy embergyűlölő író szerepében. Érdemes megnézni Szeiler Péter Halotti beszéd-ét is, amit mostani és egykori bölcsészkarosok különösen értékelni fognak, de nem csak ők: szuper ritmusú, jól felépített film a vásznon túl keveset szereplő Hajduk Károllyal, Péterfy Borival és Stork Natasával a főszerepben.

ForrA!s: [origo]
Török-Illyés Orsolya a Bibliotheque Pascal-ban

A Szemleélmény idén megint kiegészíthető némi ingyenes házimozival is: az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában több mint nyolcvan, részben a Szemlén részt vevő, részben a Szemlére nevezett, de nem beválogatott film nézhető meg ingyen a Filmszemle ideje alatt, azaz február 8-áig.

Különösen ajánljuk a Hunky Blues című dokumentumfilmet, amely a múlt század elején Amerikába kivándorolt szegény magyarokról szól, illetve a Májusi zápor című tévéfilmet, amely egy szerelmi háromszögről mesél, amelyben Ónodi Eszter játssza a megcsalt feleséget, László Zsolt pedig a megcsaló férjet.

  • Kattints ide, ha szeretnél otthon szemlés filmeket nézni!

A Filmszemle fő helyszíne a Palace MOM Park mozi, de az Uránia Filmszínházban is tartanak vetítéseket, ahol az összes verseny- és információs filmet ismétlik, emellett itt mutatják be a kisjátékfilmeket és a versenyen kívül vetített dokumentum- és tudományos-ismeretterjesztő filmeket. A Szemle vetítéseire jegyek vásárolhatók a helyszínen és interneten keresztül is. Utóbbi a Filmszemle honlapján a filmek adatlapjain található linkeket követve, illetve az Uránia Filmszínház honlapján lehetséges.

ForrA!s: [origo]
Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben

A Filmszemle ideje alatt idén már hetedszer rendezik meg a moziplakát-kiállítást és versenyt. Az elmúlt év magyar tervezésű plakátjait az Uránia moziban állítják ki, de a nevezett alkotások idekattintva galériánkban is megnézegethetők. A verseny egyik díjáról szakmai zsűri dönt, a másikat viszont a közönség szavazza meg. Kedvenc plakátodra szavazhatsz a Szemle helyszínein található urnák segítségével, de interneten keresztül, a kiállítás honlapján is.

A Filmszemle díjainak átadására hétfőn 19 órakor kerül majd sor. A nagyjátékfilmes díjakról döntő zsűri elnöke Granasztói György történész, egyetemi tanár, tagjai Balog Gábor fotóművész, operatőr, filmrendező, feLugossy László képzőművész, zenész, filmrendező, Keserű Katalin művészettörténész, egyetemi tanár és Török Ferenc filmrendező.