Játsszunk hátbadöfőset!

2010.02.02. 18:43

Mészáros Márta filmrendező, Jancsó Miklós volt felesége állította Jancsóról, hogy senki nem tud annyit a magyar történelemről, mint ő. Valószínűleg nem sokat túlzott, kétlem, hogy akad olyan ember, aki az Oda az igazság összes történelmi (társadalmi, irodalmi, zenei) utalását fogná. Ez persze abszolút nem gond, Esterházy Péter írásainak élvezetéhez sem kell ismerni az összes vendégszöveg forrását. Királyok, királycsinálók, királygyilkosok, királyfeleségek, királyellenségek kavalkádja vonul fel előttünk a Jancsótól megszokott módon: beúszik a kamera a jelenetbe, a színészek megelevenednek, produkálják magukat nekünk (gyakran ránk is vigyorognak vagy kacsintanak), aztán továbbvándorlunk, új felállás, új mutatvány. Természetesen itt van Jancsó sok régi barátja, kollégája, rokona Cserhalmi Györgytől és Galkó Balázstól kezdve Gálffi Lászlón és Mundruczó Kornélon keresztül a Mucsi-Scherer párosig. Új arc a nagyon fiatal Ladányi Jákobé, aki a sok névtelen király egyikét alakítja, amúgy Jancsó unokája, és szerencsére tehetséges.

Fotó: Gordon Eszter
Galkó Balázs, Eredics Dávid és Cserhalmi György a film forgatásán

Az üzenet egyszerű: hogy ez Mátyás király-film volna, csak ürügy, a politikai machinációk abszurd szövedéke a máról szól, meg persze az akármikorról. Ugyanaz szép ebben a filmben, mint bármelyik Jancsóban, a rendező nagyvonalú iróniája, amit sosem arra használ, hogy ítéletet mondjon, hanem mindig minden fricskát saját magára is ért. Sosincsenek mások, akik fölött pálcát kéne törni, hanem mindig csak mi vagyunk - rendszerint persze nyakig a szarban. Megható bölcsességétől függetlenül nem tökéletes film az Oda az igazság, egyszerűen mert nem elég szórakoztató. Jancsó és színészei közt olyan alapvető egymásra hangolódás van, hogy néha elfelejtik, a nézőtérről figyelik őket. Sokszor önfeledten játszó gyerekeknek tűnnek, akik a játék szabályszerűségei szerint sűrítenek, valós dolgokat azoknak szimbólumaival váltanak ki, és így egy kívülálló számára nem mindig követhető és élvezhető, ami köztük zajlik. Néha úgy érzem, nem jelenetet, csak a jelenet szimbólumát látom, és ilyenkor kicsit megsértődök, hogy velem miért nem foglalkozik senki.

---------------

Oda az igazság
Rendező: Jancsó Miklós
Forgatókönyv: Jancsó Miklós
Operatőr: Jancsó Nyika
Szereplők: Cserhalmi György, Gálffi László, Daniel Olbrychski, Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor, Ladányi Jákob, Mundruczó Kornél, Pindroch Csaba, Balázsovits Lajos, Seress Zoltán, Bánki Gergely, Székely B. Miklós, Galkó Balázs, Levendel Sára, Mirko Roggenbock, Andrzej Nejmen
41. Magyar Filmszemle - információsfilm-szekció
színes, 90 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 4. 19.00 - Uránia Mozi, Díszterem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!