Szappanoperába fojtva

2010.02.05. 11:40

Az Átok című négyrészes tévéfilm (az epizódok együtt tesznek ki egy százperces filmet, legalábbis, ami a hosszt illeti) erősen indul: Pálfi Kata és Tilo Werner szerelmespár, most érkeztek Magyarországra Brüsszelből a nő apjának temetésére. Családi feszültségek, elfojtások, titkok sejlenek fel, biztató. Aztán jön Hevér Gábor Pálfi figurájának az öccseként, aki ahhoz képest, hogy tanár, kicsit túl tahó, de mindegy, Hevér jól hozza. És itt van az anyjuk is, Bánsági Ildikó, aki erős, mint általában és teljesen hihető, aztán még Szamosi Zsófia és a gyerekszereplő, Németh Alexandra, ők is jók. Mátyássy Áron (Utolsó idők) éles szemmel, érzékenyen castingolt, minden adott ahhoz, hogy a film működésbe lépjen. De úgy félidő táján rájövünk, hogy átejtettek minket. Hiába teszi korrektül a dolgát a rendező, az operatőr (Győri Márk) és a színészgárda, mert ez a történet nem tart sehonnan sehova.

Forrás: [origo]
Hevér Gábor, Szamosi Zsófia és Németh Alexandra az Átok-ban

A négy forgatókönyvíró javarészt életszerű párbeszédeket írt, ami szép tőlük, de úgy tűnik, azzal kapcsolatban teljes zavar volt a fejükben, hogy mi az a történet, amit el akarnak mesélni, és hogy kik ennek a történetnek a szereplői. Egymásra hajigálnak egy csomó kibontatlan konfliktust (öcs és nővér, nővér és pasija, anya és apa egykori szeretője, öcs és lánya közt, hogy csak a fontosabbakat említsük), mintha ettől válna méllyé a dolog. Ehelyett egyre valószerűtlenebbé és nevetségesebbé válik a film, ahogy újabb és újabb problémagócok sodródnak a felszínre. Egy évtizedre elég konfliktus suhan el a szemünk előtt egy hétvége leforgása alatt, ami olcsó szappanoperává zülleszti a filmet, szereplőit pedig paprikajancsikká alacsonyítja. Menet közben világossá válik, hogy ennyi feldobott labdát nem lehet 100 perc alatt leütni, és tényleg: egyszer csak vége a negyedik résznek, és nem vagyunk sehol. Simán hozzá lehetne csapni ehhez a sorozathoz még akárhány részt, de isten ments, hogy ezt az időközben papírvékonyságúra kopott családot tovább kelljen néznünk. Tilónak adunk igazat, aki még idejében lelépett.

---------------

Átok
Rendező: Mátyássy Áron
Forgatókönyv: Gál Péter, Szászi Zsuzsanna, Tóth Csaba, Zakál Edit
Operatőr: Győri Márk
Szereplők: 
 Bánsági Ildikó, Pálfi Katalin, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia, Németh Alexandra, Tilo Werner, Fodor Annamária, Vilmányi Benett, Bartsch Kata, Rácz Attila, Tövispataki Bea
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - tévéfilm szekció

színes, 100 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 6. 21.30 - Palace MOM Park, 6-os terem
2010. február 8. 15.45 - Palace MOM Park, 2-es terem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!