Igaziból szerelem

2010.02.06. 0:26

Nagy Viktor Oszkár a tavalyi szemlesiker, az Apaföld után, idén egy bájos és őszinte kis dokumentumfilmet rendezett, amelyben Bernadett és indiai férje Sanju huszonöt percben bebizonyítja, hogy a kultúraközi kapcsolatok elmélyítésének legélvezetesebb és legcélravezetőbb módja a megfelelő idegennel eszközölt szerelembeesés.

Forrás: [origo]

A bátor, fiatal pár kéthónapnyi internetes kapcsolat és öt napos személyes ismeretség után vágott bele a közös életbe, ami olyannyira jól sikerült, hogy sorra cáfolják a cifrábbnál cifrább szkeptikus, és megkeseredett társkeresési elméleteket. Pedig Sanjunak a buta előítéletek mellett meg kell küzdenie a rendhagyó esetekkel bűntető szép magyar nyelvvel is, hogy aztán ne csak angol fordításban kacaghasson jókat Rejtő Jenőn (bár az így is ugyanannyira elképesztően vicces). Bernadett pedig minden reggel fél ötkor (brrr!) kel, hogy hajnalok hajnalán lekísérje munkába induló férjét.

A rendező stílus-és arányérzékének hála, hogy mindjárt a film elején kellemesen belehuppanunk a szerelmesek puha melegséget és otthonosságot árasztó meghitt világába, amit még a tengerparti kergetőzések és a papírsárkány eregetések sem tudnak giccsbe ragasztani. Nyugodtan kimaradhatott volna viszont az a kevés beszélő fej, és az első találkozást is felesleges rekonstruált jelenetekkel újrajátszatni, mert sokkal természetesebbek az elkapott pillanatok. Ilyen a konzervatív nagypapa kontra külföldi vő sakkban lejátszott bizalmi csatája, amely tökéletesen kifejezi a két férfi kapcsolatát.

Na de a rendezői érzékenység és a két szeretetreméltó főhős épp elég ahhoz, hogy a morózus nagyapával együtt mi is hamar megenyhüljünk és az Egy Kiss Erzsi Zene gyengéden sugdolózós, francia sanzonféleségére a szerelmespárral együtt tovaringatózzunk.

----------

Bernadett & Sanju
Rendező: Nagy Viktor Oszkár
Operatőr: Kiss Rudolf Péter
Szereplők: Sanju John, Marton-John Bernadett Valéria, Bernadett Valéria
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - dokumentumfilm szekció
színes, 25 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 6. 13:30 - Uránia, Fábri terem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!