Dühös vagyok, és talán úgy korrekt, ha ezt mindjárt az elején közlöm. A következő sorok dühből íródnak majd, mert felháborít, hogy Sas Tamás és Csikesz Judit (Sas felesége, egyben forgatókönyvírója) filmnek meri nevezni, filmként próbálja majd eladni a Szélcsend-et.

Mert milyen film az, amelyikben fejenként három mondat sem hangzik el a három főhősnő szájából, máris tudom, hogy egyiküket sem fogom elhinni egy percig sem? Milyen film az, amelyikben a figurák beszélgetés helyett eleinte a totális sötétség bonmot-ival kommunikálnak, majd áttérnek arra, hogy felmondják az életük korábbi eseményeit? Milyen film az, amiben a legkisebb hülyeség az, hogy a hajókázó szereplők full sminkben napoznak és az imbolygó fedélzeten lakkozzák a körmüket? Milyen film az, amiben a legkisebb pofátlanság az, hogy a háttérben elhúzó hajók vitorláira feszítették fel a szponzorok neveit? És főleg, milyen film az, amelyik nézése közben nem akarom elhinni, hogy egy nő írta a forgatókönyvet, mert aki nővel akár életében egyszer beszélt, az ilyeneket nem ír?

Forrás: [origo]
Kovács Patrícia, Pálmai Anna és Kováts Adél a Szélcsend-ben

Ami a nőket illeti, ők hárman vannak egy csónakban. A nővér (Kováts Adél), a húg (Pálmai Anna) és a húg kebelbarátnője (Kovács Patrícia). Ezen az utazáson mindenki elhagyja a büszkeségét, de szerencsétlen Kováts Adél jár a legrosszabbul. Minden gesztusában, minden leheletében hamis, de nem hibáztatom érte: ő kapta a sikítófrász-kiváltó szövegek javát. Nincs mire építkeznie és nem is tud. De ha már hajlandó volt ilyen kínos helyzetbe hozni magát, Sas Tamás legalább azt a szívességet megtehette volna neki, hogy nem olyannak fényképezi, mint Palpatine-t, az uralkodót A jedi visszatér-ből.

Kovács Patrícia se különösebben jó (neki Sas azzal kedveskedik, hogy a szabálytalan fogsorába kameráz bele, lehet, szerinte ez a jellemábrázolás), de szerencséjére helyette Kováts elviszi a balhé javát. Még Pálmai Anna méltósága sérül a legkevésbé, javarészt, mert neki kell a legkevesebb ostobaságot elszavalnia. Ha nem lenne az egész olyan őrülten kínos, megkockáztatnám, hogy elismerés jár neki azért, hogy természetes tud maradni ilyen körülmények közt. Mert ez nem film, hanem maga a Fekália Tours - hogy az alkotók egyik frappáns kifejezését idézzem.

---------------

Szélcsend
Rendező: Sas Tamás
Forgatókönyv: Csikesz Judit
Operatőr: Sas Tamás
Szereplők: 
 Kováts Adél, Kovács Patrícia, Pálmai Anna
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - nagyjátékfilm szekció
színes, 93 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 5. 22.15 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 6. 18.00 - Palace MOM Park, 4-es terem
2010. február 7. 18.00 - Uránia Mozi, Díszterem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!