Dömötör Tamás első filmjében a színház közegében mártózott meg, a másodikban a kereskedelmi tévék világában. Ennyit elég is tudni ahhoz, hogy az ember rájöjjön: a második filmje csak felszínesebb és unalmasabb lehet.

Forrás: [origo]

A Czukor Show nem az első film a palettán, ami azt bizonyítja, hogy a média cinizmusán méltatlankodni nem elég téma egy filmhez. Ez így, a maga általánosságában biztosan kevés, de az is lehet, hogy a kereskedelmi média, mint egy történet főszereplője túlságosan sekélyes ahhoz, hogy másfél órán át boncolgassuk. Mert tudniillik nincsenek mélyebb rétegei. És így gyakorlatilag nem szükséges moziba menni, elég ülni a tévé előtt egy-két órát. 

A Czukor Show sem tesz mást voltaképpen, mint hogy odakényszerít minket a Balázs és Mónika-show elé, és az orrunk alá dörgöli azt, ami miatt nem néztük eddig ezeket a műsorokat. Hogy jé, itt játszanak az emberi sorsokkal. Jé, még röhögnek is rajtuk. És jé, minél nagyobb tragédiát okoznak, annál nagyobb sikert könyvelhetnek el. Na, ennyi. Ki lehet kapcsolni a készüléket. Nagy ügy! Nézik mások, elegen.

Az az igazság, hogy Dömötör Tamástól ennél többet vártam. A Premier című első filmje után úgy tűnt, ennél dörzsöltebb rendező, ráadásul dolgozott a médiában, gondoltam, talán látok valamit, amit csak ő tud. De ilyesmi nem történt. Még az a szerencse, hogy a tévéseket nem a világ legelvetemültebb alakjainak ábrázolta, egyszerűen érzéketlennek és korlátoltnak, olyanoknak, akik nem látnak túl a munkájuk koordináta rendszerén. Meg persze túlságosan szeretik a jólétüket, és fontosság-tudatukat ahhoz, hogy a tetteik következményeivel számoljanak.

Forrás: [origo] 

Az érveiket is sokszor hallottuk már: ettől nő a nézettség, a szereplők önként vállalják a szereplést, egy lehetőséget kapnak, a nézők irányítanak, mi csak kiszolgáljuk az igényeket, mi csak szórakoztatunk, mi csak pénzt keresünk a tulajdonosoknak, stb. Nem érdemes a felelősséget firtatni. És a nézőn sem lehet számon kérni, hogy ezt választja, mert egyszerű ösztön vezérli. Ha a film megreked ezen a szinten, nem ér el semmit.

Talán ha lenne egy főhőse, aki tévés létére beleroppan, kiszáll, megtisztul, stb. - szóval ha látnánk egy drámát az ő oldalukról is, az talán többet mondana. De az biztos, hogy a Czukor Show-tól senkiben nem fog megszólalni a lelkiismeret hangja.

----------

Czukor Show
Rendező: Dömötör Tamás
Forgatókönyv: Dömötör Tamás
Operatőr:: Tóth Widamon Máté
Szereplők: Anger Zsolt, Árpa Attila, Csonka Szilvia, Czukor Balázs, Péter Kata, Simicz Sándor, Szabados Mihály, Vasvári Emese
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - nagyjátékfilm szekció
színes, 88 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 6. 17.30 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 6. 22.00 - Palace MOM Park, 4-es terem
2010. február 7. 14.30 - Palace MOM Park, 4-es terem
2010. február 8. 12.15 - Uránia Mozi, Díszterem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!