Thriller takaréklángon

2010.02.07. 19:49

Pejó Róbert a Dallas Pashamende óta német tévéfilmeket rendezett, és ez látszik is a Látogatás-on: a gyerekgyilkossággal megspékelt Fertő tavi húsvét hétvégét profin vezényeli le, de a négy főhős közt fel-felparázsló feszültség és a kicsiny holttestek után kutató helikopter zaja koránt sem spannol fel minket, mindez csak finoman, a háttérben duruzsol, nehogy megzavarja a vasárnap délutáni sziesztánkat.

Forrás: [origo]
Ursina Lardi, Merab Ninidze, Gryllus Dorka és Andreas Lust a Látogatás-ban

Thomas (Merab Ninidze) és Sonja (Gryllus Dorka) tó fölé épült, csodás lakába vendégségbe érkezik Thomas két régi barátja, Heinrich (Andreas Lust) és Éva (Ursina Lardi). Érdekes módon mind a négyen tökéletes magyarsággal beszélnek (csak a szájuk tátog máshogy), pedig hát tudjuk, hogy csak Sonja lehet közülük magyar. Pár perccel később meg azon csodálkozunk el, hogy Thomas még alig vezette körbe a pofás házban régi barátait, Éva máris szenvedélytől tüzelve csavarodik a testére. Ezt Sonja is furcsállja egy picit, de aztán felülemelkedik az ügyön - ahogy később más, ennél lényegesen nyugtalanítóbb dolgokon is.

Forrás: [origo]
Gryllus Dorka a Látogatás-ban

Mind a négy színész teszi a dolgát becsülettel, de kicsit lapos ez a látogatás. Hiába derülnek ki régi titokfélék, hiába kerül elő piros gumicsizma és gyerekgyilkolós snuff videó, mindez takaréklángon bugyborékol csak, ami egy thrillerhez bizony kevés. Azért unatkozni éppenséggel nem unatkozunk, mert irigykedve elnézegetjük a menő kérót, akit pedig ez nem köt le, az megpróbálhatja fejben számolni, hogy Gryllus Dorka hányszor öltözik át a hétvége során. Egy rövid jelenet erejéig éreztem némi izgalmat: amikor Sonja és Éva éjszaka a nádasban futnak egy kört, bár itt meg zavart Pohárnok Gergely elszabadult kamerája.

A Látogatás-t nyugodtan meg lehet nézni, ha az embernek éppen van fölösleges másfél órája, de bőven ráér majd akkor, amikor a tévében adják.

---------------

Látogatás
Rendező: Pejó Róbert
Forgatókönyv: Agnes Pluch, Günter Pscheider, Pejó Róbert
Operatőr: Pohárnok Gergely
Szereplők: Gryllus Dorka, Merab Ninidze, Andreas Lust, Ursina Lardi

41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - nagyjátékfilm szekció
színes, 95 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 8. 13.45 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 8. 16.00 - Uránia Mozi, Díszterem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!