Egy angol rendőr, egy kelet-európai pali, meg egy ide-oda csúszkáló akcentusú, feltehetőleg amerikai takarítónő-diáklány ugatnak egymásra feszülten egy amerikai középiskola kihalt folyosóján, úgy, hogy igazából közben mindenki magyar, vagy legalábbis holland-ír.

Forrás: [origo]
Szőcs Artúr, Valentin Titánia és Haumann Máté a Brooklyn-ban

Az áldásos rövidségű (75 perces) Brooklyn-ban három szereplő beszél végig egymáshoz, gyakorlatilag anélkül, hogy egy tapodtat is mozdulnának. Martin Csaba így egyből a lehető legnehezebb feladattal indít: a nyelvi és kiejtésbeli kínokon túl olyan szituációt kell életben tartania, ami feszes és ezerrel pörög, aminek minden pillanata hihető, minden csavara a helyére zökken. Ez elvileg egy túszdráma, de a Brooklyn-ban minden marad olyan, ahogy azt egy forgatókönyvíró elképzeli; egy olyan forgatókönyvíró, aki életében nem próbálta még úgy istenigazából elképzelni, milyen lehet több mint egy órán keresztül valakire folyamatosan fegyvert szegezni - ez ugyanis fizikailag nem lehetséges, próbálja csak ki bárki otthon.

Forrás: [origo]
Haumann Máté a Brooklyn-ban
 

Haumann Máté tehát majdnem az egész filmen át kinyújtott karral, fegyvert szorongatva áll és idegeskedik, meg be van szarva, mert egy nyámnyila, elkényeztetett, jó családból származó angol nyomozót játszik, és azt kell mondjam, nagyon jól. Amilyen gyenge és erőltetett, iskolai színjátszós forgatókönyv ez, Haumann olyan komolyan veszi és megcsinálja, amit az író-rendező úgy-ahogy magának elképzelt. Szőcs Artúr és Valentin Titánia is hősiesen küzdenek a vékony anyaggal, de a szöveg nagyon ritkán szórakoztató. Sok benne a repetitív, gyenge poén, és a végkifejlet, a nagy lezárás sem annyira falrengető; ez nem egy Keyser Söze-sztori. De nem is teljes bukta. Csak kisfilmnek nagyobbat szólna. (A plakát viszont óriásit üt.)

----------

Brooklyn
Rendező: Martin Csaba
Forgatókönyv: Martin Csaba
Operatőr: Szigethy Márton
Szereplők: Szőcs Artúr, Haumann Máté, Valentin Titánia, Alexis Latham, Csapkay Zsolt, Andoni Zorbas
41. Magyar Filmszemle - információs szekció
színes, 75 perc

-----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!