A Bibliotheque Pascal nyerte a Filmszemlét

Vágólapra másolva!
A 41. Filmszemlét Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című filmje nyerte, amely a külföldi kritikusok díját és az operatőri díjat is megkapta. A legjobb férfi alakítás díját Elek Ferenc kapta a Köntörfalakért, a legjobb színésznő Kerekes Vica. Díjazták a Kolorádó Kidet és a Köntörfalakat is. A Puskás Hungary című dokumentumfilm két díjat is nyert.
Vágólapra másolva!
Korábbi cikkeink a 41. Filmszemlérőlhttp://www.origo.hu/cimkek/filmszemle-2010/index.html?tag=Filmszemle 2010

20.56 - Az Arany Orsó-fődíjjal 25 milliós normatív támogatás, kétmillió forint készpénz és ingyenes stúdióhasználat jár. A díjat a Bibliotheque Pascal kapja. Hajdu Szabolcs elmondja, hogy nem annyira örömöt, hanem megkönnyebbülést érez most, hogy a nehezen készült filmje közönség elé került. Külön megköszöni a producereknek, hogy elviselték a hektikus és idegbeteg munkamódszerét.

20.52 - A Moziverzum díját Vágvölgyi B. András, a Kolorádó Kid rendezője kapja. A rendező "gonzó" feliratú pólóban és "Harvard" feliratú baseball-sapkában veszi át a díjat. Elmondja, hogy nem hitte el Sam Peckinpah mondását, hogy az ember kicsit belehal minden filmbe, de már tudja, hogy igaz: ő nem is kicsit, nagyon halt bele - ezzel utal a film hányattatott készülésére.

20.50 - A rendezői díjat megosztották: Dyga Zsombor kapja a Köntörfalak-ért és Pejó Róbert a Látogatás-ért. Dyga a filmeseken kívül édesanyjának köszöni a díjat. Pejó "a világban kóvályog", ezért a díj "hazatérést jelent" számára.

20.46 - A legjobb operatőr díját Nagy András kapja a Bibliotheque Pascal fényképezéséért.

20.43 - A külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját Hajdu Szabolcs kapja a Bibliotheque Pascal-ért. Hajdu Szabolcs heves rágózás közepette veszi át a díjat.

20.41 - A produceri díj Pusztai Ferencé, a Team Building és a Czukor Show produceréé.

20.38 - A legjobb első film Simó Sándor-díja Almási Rékáé a Team Building-ért. Almási megköszöni a stábjának, hogy nem éreztették vele, hogy elsőfilmes, és köszöni a bizalmat Simó Sándornak, aki felvette a Színművészetire és Grunwalsky Ferencnek, a későbbi osztályfőnökének.

20.36 - A legjobb női alakítás díja Kerekes Vicáé a Ki / Be Tawaret-ben nyújtott alakításáért. A színésznő Molnár György rendezőnek köszöni, hogy "megfogta magának".

20.32 - A legjobb színészi alakítás különdíját Tóth Sándor, a Vespa gyerek főszereplője kapja. A zavarban levő kissrác helyett Groó Diana mond köszönetet. A legjobb férfi színész díja Elek Ferencé a Köntörfalak-ért. Elek köszönetet mond a jóistennek azért, hogy adta neki Zsombort, és azt mondja, "ma nagyon jó Elek Ferinek lenni".

20.28 - Arany Mikrofon-díj: Kőporossy János A vágyakozás napjai hangmérnöki munkájáért, Arany Olló-díj: Czakó Judit a Köntörfalak című film vágásáért, legjobb látvány, díszlettervezés díja: Banovich Tamás a Kolorádó Kid című filmért, legjobb eredeti filmzene: Kardos Dániel, Balogh Rudolf a Vespa című filmért, legjobb forgatókönyv: Pacskovszky József A vágyakozás napjai című film forgatókönyvéért.

20.21 - Granasztói György, a nagyjátékfilmes zsűri elnöke vezeti fel a nagyjátékfilmes díjakat. Highlightok: a szaxofon jön vissza, a filmesek legalább gyűlölködni tudnak.

20.18 - A Mozisok Országos Szövetsége Herendi Gábor Valami Amerika 2-jét, 2009 legnézettebb filmjét díjazta.

20.13 - Az Art Mozi Egyesület díját Almási Tamás kapja a Puskás Hungary-ért. Almási szerint példát vehetnénk Puskásról, aki alacsonyról indult, de magasra jutott, és amikor elbotlott, akkor is felállt és még magasabbra jutott.

19.58 - Jönnek a játékfilmes kategóriák, először a kisjátékfilmes. Kocsis Ágnes filmrendező elmondja, hogy 134 filmet neveztek a kisjátékfilmes versenybe, amiből az előzsűri 33-at válogatott be (ebből kilencet rendezett nő). A fődíjban egyetértett a zsűri, de fájlalták, hogy sok más filmet nem tudnak díjazni.

A zsűri három elismerő oklevelet oszt ki: Nagy Dénesnek a Riport-ért, Császi Ádámnak az Ünnep-ért és Breier Ádámnak a Cathrine magánéleté-ért. A rendező-operatőri díjat Nemes Jeles László és Várkonyi Tímea (rendező) és Erdély Mátyás (operatőr) kapja Az úr elköszön-ért. A legjobb kísérleti film Magyarósi Éva: Léna című animációs kisfilmje lett. A kategória fő elismerését, a legjobb kisjátékfilm díját Szimler Bálint viheti haza az Itt vagyok-ért.

19.35 - A dokumentumfilmes zsűri gondban volt, annyi jó film volt a mezőnyben, ezért a szokásosnál több díjat ítéltek oda. A kategória díjai: elismerő oklevelet kap Szederkényi Júlia a Barlang című filmjéért. A kategória különdíját megosztva ítélték Nagy Istvánnak a Sorsod Borsod-ért és Kiss Annának a Házi paradicsom-ért. A Schiffer Pál rendezői díjat Gulyás Gyula kapta az Idézés-ért. Az MMK és a Duna TV közös díja, a Duna-díj szintén megosztva lett Szőczi Árpádé a Drakula árnyéká-ért és Zámborszki Ákosnak az Utolsó előadás-ért.

A fődíjat (Ember Judit-díj) is megosztották: Csáki László, a Bádogváros rendezője és Almási Tamás, a Puskás Hungary rendezője kapja a félmillió forinttal járó elismerést. Almási elsőként Puskás Ferencnek mond köszönetet, akiről "könnyű és mégis nagyon nehéz filmet készíteni". Csáki "baromi boldog" a díjtól, és attól, hogy sikerült a miskolci Avast jól bemutatni a filmben.

19.25 - A tudományos-ismeretterjesztő filmes kategória díjai: legjobb operatőr: Tóth Zsolt Marcell: Bence + a többi jómadár, Kollányi Ágoston rendezői díj: Pálfi Szabolcs: Ketten egy fészekben, legjobb tudományos-ismeretterjesztő film: Sári Zsuzsa: Egy világfi Szegeden - Szentgyörgyi Albert szegedi éveiről.

19.15 - Sós Mária a tévéfilmes díjak átadása előtt kiemeli Győri Márk (Átok, Májusi zápor) operatőr és Palotai Éva (Májusi zápor) vágó magas színvonalú munkáit. A T-Home egymillió forintos különdíját Szalay Kriszta: És a nyolcadik napon című munkája kapja, a szintén egymillió forinttal járó Zsurzs Éva-díjat Mundruczó Kornél: A Nibelung-lakópark-jának ítélték meg, a legjobb tévéfilm kétmillió forinttal járó fődíját pedig Mátyássy Áron viheti haza az Átok-ért. Az egész stáb a színpadon, a pénzt pedig Mátyássy a következő filmjéhez használhatja fel.

19.11 - A filmhu közönségszavazásán Dyga Zsombor Köntörfalak című filmje nyert. Dyga projektort kap, amit felajánl bárkinek, aki továbbadja a film hírét.

19.08 - A Diákzsűri Zöld Holló-díját Hajdu Szabolcs kapja a Bibliotheque Pascal-ért. Hajdu szerint jó ízlése van a diákoknak, akik megszavazzák a díjat.

19.07 - Filmplakát-díj: a szakmai díjat az Apaföld plakátja nyerte (tervező: Gál Krisztián), a közönségdíjat az Utolsó idők plakátja kapja (tervező: Kenczler Márton).

19.04 - A Színművészetis hallgatók nyakkendő-díját Török Gábor tanár kapja, akinek kb. húsz diák akaszt egy-egy nyakkendőt a nyakába - a látvány bájos.

18.55 - Magyar Mozgókép Mestere díj: Rózsa János (Gyerekbetegségek, Pókfoci, Csók, anyu!, Jó éjt, királyfi) filmrendező, forgatókönyvíró, vágó, producer és Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr kapja.

18.40 - Életműdíjak: Nagy Anna színésznő, aki egy nagy fához hasonlítja a magyar filmszakmát, amelyen ő egy kis levél, Pásztor József gyártásvezető, Révész Gitta produkciós osztályvezető (Magyar Filmlaboratórium), aki nehezményezi, hogy a díjat felkonferáló Elek Ferenc felolvasta az életkorát, Djoko Rosic színész, aki köszönőbeszédében elmondja, hogy nagyon szereti Magyarországot és mindent neki köszönhet, Szoboszlay Péter grafikus, rajzfilmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, aki beteg, ezért lánya veszi át helyette a díjat.

18.34 - Sós Mária és Molnár György adja át az Árvay-díjat Hermann Krisztinának, a Magyar Filmművészek Szövetsége ügyvezető titkárának.

18.29 - Hiller István kulturális miniszter a filmtörvény jelentőségéről beszél, megköszöni a leköszönő MMKA-elnök, Grunwalsky Ferenc munkáját és sok sikert kíván az új elnöknek, Körösi Zoltánnak.

18.15 - A HOPPartos Vári-Kovács Péter és Kiss Diána Magdolna áriázásával kezdetét vette a 41. Filmszemle záróünnepsége. Több mint 30 díjat fognak átadni ma este, sokáig itt leszünk. A műsorvezető D. Tóth Krisztina.

+ + +

Kicsit langyosnak találtuk az idei Szemlét. Szemben az előző két évvel, amikor - főképp az elsőfilmesek lendületének köszönhetően - több örömteli meglepetésben volt részünk, idén a nagyjátékfilmes verseny nem tartogatott számunkra igazi nagy felfedezést.

Csak négy első film szerepelt a versenyben, azok közül is kettő már korábban moziforgalmazásba került (Poligamy, Halálkeringő), csak a Team Building és a Kolorádó Kid volt igazi újdonság.

Ebben az évben számunkra a nulladik filmesek voltak a legizgalmasabbak: azok a fiatal alkotók, akik erős rövidfilmjeikkel szerepeltek a programban, és akiknek már alig várjuk a nagyjátékfilmes bemutatkozását. Közéjük tartozik Bodzsár Márk (Levegőt venni, Golgotha), Nagypál Orsi (Paktum, Hidegzuhany) és Szeiler Péter (Halotti beszéd) is.

Azért persze akadtak filmek a versenyben, amiket tudtunk szeretni. Hajdu Szabolcs még sosem okozott nekünk csalódást, és Bibliotheque Pascal című szürreális road movie-jának kegyetlen és szépséges mesevilágába most mindannyian szívesen merültünk alá. Szemben Hajdu földrajzilag és kulturálisan is szinte egész Európát felölelő filmjével, Dyga Zsombor a Köntörfalak-ban egyetlen lakásba és három szereplőbe sűrítette a cselekményt.

Ez nem jelenti azt, hogy az ő vállalása kisebb lett volna: precízen felépített forgatókönyvvel, hiteles színészekkel és képi finomságokkal tette élővé a történetet, ami egy kevésbé ügyes filmes kezében darabokra hullott volna. Groó Diana Vespa című filmje még úgy is harmadik helyezést ért el a listánkon, hogy erősen megosztotta a Filmklub szerzőit. Ebben a filmben legjobban a kedvességét és a remekül instruált, nagyon szerethető gyerekszereplőt, Tóth Sándort értékeltük.

A 41. Magyar Filmszemle versenyben szereplő nagyjátékfilmjeinek értékelése az [origo] filmklub szerzőinek szavazatai alapján (a címekre kattintva a filmek kritikáihoz lehet eljutni):

01. Bibliotheque Pascal
02. Köntörfalak
03. Vespa
04. Kolorádó Kid
05. A vágyakozás napjai
06. Czukor Show
07. Csiribiri
08. Poligamy
09. Látogatás
10. Team Building
11. Halálkeringő
12. Bunkerember
13. A sírásó
14. Presszó 10 év
15. Szélcsend

A Ki/Be Tawaret című alkotást sajnos egyik munkatársunk sem látta.