Egy filmszerető ember számára az egyik legjobb érzés a világon, amikor elkezd először nézni egy filmet, és már egy perc után a szíve a torkában dobog, pillangók repkednek a gyomrában, és tudja, hogy most valami olyat lát, amire tökéletesen rezonál, amit neki csináltak, ami maradéktalanul hozza azt az édes ráismerést, amit egy filmtől vár. Ilyenkor elindul egy fájdalmas izgalom, hogy vajon ezt a hatást végig fenn tudja-e majd tartani a rendező, vagy elszúrja, hamis lesz, és még az a csodás kezdés is átértékelődik később. Szimler Bálint nem szúrta el az Itt vagyok című Szemle-díjas kisfilmjét, ami ezzel a jelenettel kezdődik:

Terveztem, hogy hosszasan taglalom majd az Itt vagyok érdemeit, felvázolom a főhős jellemét, méltatom az operatőr munkáját, felemlegetek előképeket, dobálózok Andrew Bujalski nevével, ilyesmi. Azonban bármilyen elemezgetés csak elvenne abból az élményből, amit első megtekintésre nyújt, és én is csak annyit hallottam róla előljáróban, hogy valami bolond gyerek rohangál keresztül-kasul a városon, és ez sem bizonyult valósnak.

Vida Viktor az Itt vagyok című filmbenForrás: SZFE

Mivel az Itt vagyok egy 35 perces fekete-fehér rövidfilm, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy valaha moziforgalmazásba kerüljön és eljusson széles tömegekhez. Levetítik párszor a Szemlén, megnézi 5-600 ember, aztán eltűnik szem elől. Ez nagyon szomorú.

Wéber Kata és Vida Viktor az Itt vagyok című filmbenForrás: SZFE

 Aki a fenti jelenet alapján nem akarja ezt a filmet azonnal megnézni, annak számára nincs mondanivalóm, aki viszont már alig bír magával, hogy láthassa a folytatást, annak azt tanácsolom, hogy írjon az alkotóknak, kérje el tőlük a filmet, szervezzen vetítést, filmklubot, vagy akár csak egy házibulit, és mutassa meg minél több barátjának. Történjen valami!

Vida Viktor és Berger Dalma az Itt vagyok című filmbenForrás: SZFE

Nyavalygunk, hogy langyos a Szemle, ez is szar, az is borzalmas, erre jön Szimler és csapata és odatesznek a vászonra egy annyira hiteles és igaz munkát, hogy körülbelül mindenki más azonnal el is szégyellheti magát. Annyira boldog vagyok, hogy létezik ez a film.

---------------

Itt vagyok
Rendező: Szimler Bálint
Forgatókönyv: Szimler Bálint
Operatőr: Rév Marcell
Szereplők: Vida Viktor, Murányi Szilvi, Villányi Juli, Bonta Gáspár, Hans Van Villet, Szalay Mariann, Lengyel Tamás, Wéber Kata, Máthé Zsolt, Berger Dalma, Eke Dániel
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - kisjátékfilm szekció
fekete-fehér, 35 perc