Polanskival, de Polanski nélkül indult a Berlinale

2010.02.12. 15:23

Tegnap elkezdődött a 60. berlini filmfesztivál. A nyitófilm a Tuja házasságá-val 2007-ben Arany Medvét nyert kínai Wang Quanan Apart Together angol címen futó új munkája volt. Az első sztárokat felvonultató nagy film viszont Roman Polanski ma este debütáló The Ghost Writer-e, amelynek sajtótájékoztatóját kora délután tartották. Kollégáim ezekben a pillanatokban érkeznek meg a fesztivál helyszínére, ahonnan a következő tíz napban tudósítanak majd, de szerencsére a sajtótájékoztatót az interneten, élőben is lehetett követni.

Forrás: AFP
Pierce Brosnan, Olivia Williams és Ewan McGregor a sajtótéjékoztató előtt

A sajtótájékoztatóra eljött a színészek közül Pierce Brosnan, aki a Tony Blairről mintázott egykori brit miniszterelnököt játssza a thrillerben, Ewan McGregor, aki a politikus életrajzán dolgozó írót alakítja és Olivia Williams, aki Brosnan figurájának a feleségét formálja meg. Természetesen hiányzott a résztvevők közül a svájci házi őrizetben levő Roman Polanski, de sovány vígaszként a film három producere is megjelent.

A moderátor nyitásként rögtön azt a kérdést szegezte a producereknek, hogy hogyan tudták befejezni a filmet Polanski nélkül, de Robert Benmussa producer válaszával egyértelművé tette, hogy ma délután senki nem fog a Polanski-ügyön csámcsogni, mert "nem ez az alkalmas hely és idő" ahhoz, hogy erről a témáról szó essen. A producer elmesélte, hogy nem okozott óriási problémát a tavalyi év első felében leforgatott film befejezése, mert amikor Polanskit szeptemberben letartóztatták, már nagyjából össze volt vágva a film.

Az újságírók szinte mind tartózkodtak attól, hogy a Polanski-ügyet feszegessék, csak egy valaki kérdezte meg Pierce Brosnant, hogy mi volt az első reakciója, amikor tudomására jutott, hogy letartóztatták a rendezőt. Brosnan nem tért ki a kérdés elől: "szomorú voltam és azon tűnődtem, miért ennyi idő után veszik elő ezt a dolgot. Családos emberként elsősorban a feleségét és a gyerekeit sajnálom, és remélem, hogy valamiképpen lezárásra kerül az ügy."

ForrA!s: AFP
Pierce Brosnan és Ewan McGregor a berlini sajtótájékoztató előtt

A színészek a szokásos udvariaskodás helyett nagyon is életszerűen meséltek a közös munkáról Polanskival: Williams elmondta, hogy szemben azzal a mostanában divatos megközelítéssel, hogy a rendező hímes tojásként óvja az érzékeny színészi lelket, Polanski üvöltve állította meg őt, amikor valamit rosszul csinált, ami eleinte ijesztő volt számára. Az egyik különösen nehéz, "kúrós-sírós" jelenet után, amit Williams saját érzése szerint jól megoldott, Polanski arcát kezébe temetve ült, kiderült, hogy azért, mert megpróbálta felidézni az eredeti elképzelését a jelenetről. "Onnantól kezdve mind azon dolgoztunk, hogy megfeleljünk a fejében meglevő eredeti modellnek".

A fekete bőrdzsekijében, lassan szakállba átmenő borostájával őrületesen szexi McGregor is hasonlóan nyilatkozott: "először kicsit fáj az ember egójának az a stílus, amiben Roman a véleményét kommunikálja, de amikor rájöttem, hogy ez egyáltalán nem személyes részéről, és mindenkivel ugyanígy beszél, akkor egészen felszabadítóvá vált az őszintesége. Roman olyan, mint az anyád: idegesítő, de a legtöbb esetben igaza van".

McGregor számára nem csak ezért volt újdonság a Polanskival való közös munka: "Sosem dolgoztam még rendezővel, aki olyan szinten felelős lett volna az alakításomért, mint Roman, aki egyébként szerintem otthon a tükör előtt már elpróbálta, hogy hogyan kell eljátszani az összes szerepet. A filmbeli alakításomnak csak 50%-át adtam én, a másik felét ő hozta. Ilyen élményem még egy rendezővel sem volt."