Már a premier előtt a sajtóvetítésen meglehetős ellenérzésekre talált Oskar Roehler német rendező (Elemi részecskék, Ágnes öcsénk) filmje. A Jud Süss - Film ohne Gewissen (A zsidó Süss - Egy lelkiismeret nélküli film) című játékfilm világpremierje csütörtökön volt a Berlinalén. Az újságírók a tíznapos fesztiválon elsőként reagáltak egy versenyfilmre heves búúúúú kiáltásokkal. Pedig a német színészek krémje, mint Moritz Bleibtreu, Martina Gedeck, Justus von Dohnányi - és mellettük a mi Marozsán Erikánk is - játszik a filmben.

Forrás: AFP
Jud Süss - Film ohne Gewissen | Tobias Moretti és Moritz Bleibtreu

Roehler filmje Veit Harlan német rendező Jud Süss című 1940-es náci propagandafilmjének keletkezését járja körül, különös tekintettel a főhőst alakító Ferdinand Marian (Tobias Moretti osztrák színész) emelkedésére és bukására. Mint az köztudott, a hírhedt antiszemita film Goebbels megbízásából készült és a mai napig tilos nyilvánosan bemutatni.

A Berlinale-palota műértő közönsége nem csak a film végén búúúúúzott kórusban, többek már azon a hisztérikus jelenetén megrökönyödtek, amelyben a főhős egy vezető náci tiszt feleségével kénytelen szexuális kapcsolatot létesíteni. Egy hotel ablakában zajlik az aktus, odakint éppen bombák borítják lángba Berlint, a nő (Gudrun Landgrebe) meg közben azt ordítja "Dugjál, zsidó!". Búúúúú.

Forrás: AFP
Jud Süss - Film ohne Gewissen | Tobias Moretti és Martina Gedeck

A film már a csütörtöki világpremier előtt vihart kavart: bírálói szerint ugyanis fittyet hány a történelmi hitelességre. Friedrich Knilli médiatudós - akinek Ferdinand Marianról szóló életrajzi könyve 2000-ben jelent meg - a rendezőt a történelemhamisítás vádjával illette; különösen kifogásolta, hogy Marian feleségét zsidó származásúnak állította be. Roehler a feszült hangulatú sajtótájékoztatón így magyarázta döntését: "Nem dokumentumfilmet, hanem játékfilmet akartam csinálni." Moritz Bleibtreu hozzátette, hogy "egy filmben akár a teljes náci vezetőség bennéghet egy moziban" - utalva arra, hogy néhány hónappal ezelőtt a Becstelen brigantyk-ban is előfordultak hasonló történelmi hiteltelenségek. A rendező ugyanakkor sietve hozzátette, hogy "a filmjüknek semmi köze Tarantinóhoz".

Forrás: AFP
Moritz Bleibtreu és Oskar Roehler a film berlini sajtótájékoztatóján


Pénteken aztán kórusban búúúúúzott a német sajtó. A Süddeutsche Zeitung szerint Roehler valami maszlagot ad elő két órában: "Német történelem, mint babaszínház, kihalványított színekkel, és elsőosztályú német színészekkel" - írja.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója szerint a Joseph Goebbels-t alakító Moritz Bleibtreu nem más, mint egy karikatúra. A Süddeutsche Zeitung szerint Bleibtreu úgy hadonászik a karjaival, mint egy Duracell-nyuszi. "Ez a Goebbels egy bohóc" - írja a lap. A Welt kritikusa már a cikk címében egyértelművé teszi, mit gondol a filmről: "A Jud Süss még botrányként is megbukott". A későbbiekben pedig azt fejtegeti, hogy ez lehetett volna az idei Berlinale botrányfilmje, de még annak is kevés.

Forrás: AFP
Jud Süss - Film ohne Gewissen | Moritz Bleibtreu

Na, de minden rosszban van valami jó: a rengeteg negatív kritika ellenére (vagy amiatt) biztosan sokan megnézik majd a filmet, amelyben néhány percnyi magyar akcentus is hallható: Marozsán Erika játssza ugyanis Marian szeretőjét, a cseh zsidó Vlastát. Első mondata az, hogy "mindig nagy álmom volt, hogy színésznő legyek", néhány mondattal később pedig már ott is ül Marian ölében. A tűzről pattant fiatal nő nem éppen pozitív karakter, meglehetősen kikapós, még Marian összeomlásának perceiben is képes hetyegni egyet egy koncentrációs tábort felszabadító jenkivel. Búúúú.