Blur-doksi és Tim Burton-közeli animáció is lesz az idei Titanicon

2010.02.25. 11:57

Alig több mint egy hónap múlva indul Magyarország legszínvonalasabb nemzetközi filmes eseménye a Titanic Filmfesztivál, amely 2010. április 8. és 18. között várja a mozilátogatókat. A 17. Titanic fesztivál több mint 60 filmet felvonultató kínálatában idén nagy hangsúlyt kapnak a háborús tematikájú, fegyveres konfliktusokat feldolgozó alkotások.

Bemutatják például az Élet és halál városa című nagyszabású kínai filmet, ami a 80 évvel ezelőtti nancsingi mészárlást dolgozza fel. "A Ryan közlegény megmentése találkozása a Schindler listájá-val" - foglalta össze ezt az alkotást az [origo] kérdésére Vízer Balázs, a fesztivál programkoordinátora. A katonai irányvonal a fesztivál arculatában is tetten érhető majd, amit idén is Csáki László és Pálfi Szabolcs tervez.

Az Élet és halál városa előzetese

Kiemelt szerep jut az animációs filmeknek, a minden eddiginél szélesebb merítéssel válogatott filmek a japán anime-trenddel szemben kifejezetten a klasszikus animációt képviselik. Ilyen többek között a Kutyám, Tulipán című kézzel rajzolt amerikai animációs film, ami egy férfi és egy németjuhász kutya kapcsolatát mutatja be. Sokan örülnek majd a Tim Burton istápolásával készült 9 című poszt-apokaliptikus mesének is, amelynek az idei Titanicon lesz a magyarországi premierje.

Forrás: [origo]
Egy kocka a 9 című filmből | Honlap | Előzetes

Vízer Balázs elárulta, hogy két Claire Denis-film is bekerült a programba: az Isabelle Huppert és Christopher Lambert főszereplésével készült, Afrikában játszódó White Material (előzetes), valamint a 35 rhums (előzetes) című megindító családi dráma.

Forrás: [origo]
Isabelle Huppert a White Material című filmben

Zenei témájú filmekben mindig nagyon erős a Titanic, az idei felhozatalból egyelőre csak a Blur együttesről szóló No Distance Left to Run című dokumentumfilm szerepléséről tudunk.

A No Distance Left to Run előzetese | Honlap

A fesztivál 2010-ben is a már jól ismert helyszíneken várja közönségét: a Titanic-helyszínként tavaly debütáló KINO mozi mellett a Toldi, az Örökmozgó Filmmúzeum és a fesztivál központjaként funkcionáló Uránia Nemzeti Filmszínház ad majd otthont a vetítéseknek.

A nevezés már lezárult, a filmekkel kapcsolatban a fesztivál honlapján folyamatosan frissülő hírek olvashatók. A teljes program várhatóan március második felében kerül kihirdetésre.