Kenyeres Bálint, az Európa-filmdíjas Before Dawn és A repülés története rendezője első nagyjátékfilmjére készül. A Tegnap című, Észak-Afrikában játszódó és a tervek szerint ott is forgó film Kenyeres szavaival "egy nyomozás köntösébe öltöztetett időutazás" lesz, amely egy ötvenes éveiben járó európai férfi észak-afrikai kálváriáját meséli el. A rendező elmondása szerint a Beregi Tamással közösen írt forgatókönyv a hagyományos film noir-sémát követi, azaz lesz a filmben "egy kezdeti megbízatás, amely pillanatokon belül teljesen mássá változik, olyan csavarokkal, melyeket se a néző, se a főhős nem ért addig, míg ki nem derül, hogy teljesen más a tét, mint, amit hittünk".

Forrás: [origo]
Hangulatfotó a Tegnap című filmhez

Kicsit kevésbé titokzatosan: a film azzal indul, hogy a sikeres építész kénytelen visszatérni az észak-afrikai országba, ahol fiatalsága meghatározó időszakát töltötte, mert nyugtalanító híreket kap a cége ott zajló építkezéséről. A helyszínre érkezve megdöbbenve tapasztalja, hogy félretájékoztatták, az építkezés rendben halad. Már éppen készül, hogy hazainduljon, amikor egy bárban egy pillanatra meglátja a lányt, akit húsz évvel korábban szeretett, és aki anno szó nélkül eltűnt az életéből. A lány rögtön elillan, a férfi azonban nem hagyhatja annyiban a dolgot, és elkezd nyomozni utána.

A Tegnap Kenyeres terve szerint "belső utazás lesz a főhős saját múltjába", amit a rendező a "megváltozott tudatállapot filmjé"-nek is nevez, de hangsúlyozza, hogy a film - amelynek Erdély Mátyás lesz az operatőre - mellőzi a szürreális elemeket és mindenféle látomásosságot, és az észak-afrikai közeg nagyon is hétköznapi módon, a maga valójában tárul majd a néző elé. "Amolyan fényes nappal, tűző napsütésben elmesélt film noir" lesz, szenvtelen, visszafogott stílusban.

Fotó: Erdély Mátyás
Kenyeres Bálint | Fotó: Erdély Mátyás

A szereposztás még képlékeny, de azt biztos, hogy a film nemzetközi szereplőgárdával, angolul, franciául és arabul forog majd. A főhőst valószínűleg egy ismert skandináv színész alakítja, akit Kenyeres egyelőre nem akar megnevezni, mellette több más ismert arcot is láthatunk majd a filmben, köztük Niels Arestrupöt (A próféta) a főhős barátjának szerepében és Johanna ter Steegét (Édes Emma, drága Böbe) mint a főhős feleségét.

A forgatás kezdetének időpontja még bizonytalan, de reméljük, mihamarabb belevágnak, mert a Tegnap egy csapásra elnyerte a Filmklub által per pillanat legjobban várt magyar film címét. Ismerjük a részletes szinopszist, de mivel többet nem árulhatunk el róla, egyelőre csak annyit mondunk, hogy ez a legizgalmasabb és legérzékenyebb magyar filmterv, amit valaha olvastunk.